FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 26. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MADRID - Jedan od strojovođa vlaka koji je u srijedu iskočio iz tračnica u Santiagu de Compostelli u Španjolskoj pri čemu je poginulo 80 ljudi, smješten je pod policijski nadzor u bolnici gdje će ga policija ispitati, doznaje se u četvrtak od pravosudnog izvora. Ozlijeđenog strojovođu "policija će ispitati u bolnici gdje je smješten pod nadzor", ističe se u priopćenju visokog suda Galicije, budući da sudac istrage u ovoj fazi nije odredio pritvor. "Sudac je zatražio od policije da od njega uzme izjavu", rekla je glasnogovornica visokog suda Galicije, pokrajine na sjeverozapadu Španjolske, gdje se dogodila ta željeznička nesreća, najteža u zemlji u zadnjih gotovo 70 godina. Strojovođa će "imati pomoć odvjetnika" tijekom ispitivanja, a zatim će morati svjedočiti pred sucem, rekla je. Prebrza vožnja najvjerojatnije je uzrok iskakanja vlaka u srijedu navečer. Kako piše dnevnik El Pais, strojovođa je u razgovoru putem radioveze priznao da je u opasni zavoj ušao brzinom od 190 km/h na dijelu pruge na kojemu je ona ograničena na 80 km/h. Kako navodi državni tajnik za promet Rafael Catala, "nesreća koja se dogodila sinoć u Santiagu de Compostelli povezana je, čini se, s nepoštovanjem propisane brzine", a tu su pretpostavku uglavnom preuzeli i španjolski mediji.

LJUBLJANA - Francuski predsjednik Francois Hollande, prvi predsjednik te države koji je ikad posjetio Sloveniju, sastao se u četvrtak sa slovenskim čelnicima kojima je rekao da Francuska ima "puno povjerenje" u slovensku ekonomiju te je ohrabrio francuske tvrtke da ulažu u tu zemlju. Francuski šef države na novinskoj konferenciji s predsjednikom Borutom Pahorom kazao je da Francuska ima "puno povjerenje" u slovensko gospodarstvo. Pahor mu je, kako je kazao, predstavio plan rješavanja gospodarske krize u Sloveniji. Govoreći o programu kojim Slovenija želi ozdraviti javne financije, francuski je predsjednik kazao kako smatra da Francuska treba postati dio tog procesa kada se pokaže "prigoda za neku francusku tvrtku". Trebamo "potpuno transparentno procijeniti šanse francuskih tvrtki", rekao je na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek. Bratušek je kazala da dvije države imaju veliki prostor za jačanje suradnje na mnogim područjima.

BAGDAD - Najmanje 28 osoba poginulo je u četvrtak u bombaškim napadima i pucnjavama diljem Iraka, priopćila je policija. Najviše osoba, 14, poginulo je u eksploziji automobila parkiranog na tržnici u gradu Mukdadiji, 80 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, izvijestila je policija. U eksploziji bombe podmetnute u vrt u kojemu se slavilo vjenčanje u bagdadskoj četvrti Amiriji poginule su četiri osobe. Četiri mladića ubijena su iz puške s prigušivačem u četiri različita napada u Bagdadu, a u mjestu Madaenu, oko 30 kilometara jugoistočno od Bagdada, u eksploziji mine podmetnute u blizini kafića poginule su tri osobe. U Mosulu je ubijen policajac, a od eksplodirane mine poginulo je dijete. Na istoku grada ubijen je službenik. U srpnju je u napadima u Iraku poginulo 750 osoba, prema podacima skupine Iraq Body Count.

KAIRO - Egipatska vojska spremna je okrenuti oružje na svakog tko provodi "nasilje ili terorizam" na prosvjedima planiranim za petak, kaže se u njezinu priopćenju, na što je Bijela kuća odmah reagirala pozivajući vojsku da pokaže "maksimalnu suzdržanost". Vojska, koja je pozvala na masovne prosvjede kako bi od naroda dobila mandat da se suprotstavi terorizmu, ne bi "okrenula oružje protiv svog naroda, ali bi ga okrenula na one koji provode nasilje i terorizam, koji nemaju ni vjere ni nacije", kaže se u priopćenju. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao je da je Washington zabrinut "zbog svake retorike koja dodatno potpiruje napetosti", nakon što je vojni zapovjednik general Abdel Fatah al-Sisi pozvao Egipćane da izađu na ulice i iskažu mu svoju potporu. "Administracija je zatražila od snaga sigurnosti da pokažu maksimalnu suzdržanost i oprez", rekao je Earnest novinarima. Egipatska vojska također je dala rok do subote popodne Muslimanskom bratstvu da pristane na smjernice za novu političku tranziciju.

MOSKVA - Rusija je u četvrtak objavila da je primila pismo iz Sjedinjenih Država s nekoliko opaski o američkom bjeguncu Edwardu Snowdenu koji je već mjesec dana blokiran u moskovskoj zračnoj luci, u kojemu se ne traži njegovo izručenje ili izgon u domovinu. "Jučer (srijeda) Rusija je primila pismo američkog ministra pravosuđa Erica Holdera u kojemu izlaže neke aspekte američkog stajališta o statusu Edwarda Snowdena", ističe služba za tisak ruskog ministarstva pravosuđa. "U toj poruci nema nikakva zahtjeva za izručenje ili izgon" Snowdena u SAD, dodaje ministarstvo bez drugih potankosti. Ova vijest dolazi nakon dana tijekom kojega su se čule različite informacije o sudbini američkog bjegunca kojega traže zbog špijunaže pošto je otkrio da SAD prati elektroničke komunikacije u svijetu, što je snažno odjeknulo u javnosti. Ruski mediji su u srijedu objavili da će Snowden ubrzo napustiti tranzitnu zonu moskovske zračne luke Šeremetjevo gdje je od dolaska iz Hong Konga 23. lipnja. No tu je informaciju poslije opovrgnuo ruski odvjetnik mladog Amerikanca, koji je rekao da njegova stranka od ruskih služba još nije primila dokument koji će mu omogućiti da napusti zračnu luku.

BEJRUT - U eksploziji autobombe poginulo je najmanje sedam, a ranjene su 62 osobe u četvrtak u predgrađu sirijske prijestolnice Damaska, javljaju državni mediji. Državna novinska agencija SANA javlja da je bomba eksplodirala na trgu Al Sijuf u Džaramanahu. Odgovornost za to pripisala je "teroristima", kako sirijska vlada naziva pobunjenike koji već dvije godine vode građanski rat protiv predsjednika Bašara al-Asada. Džaramanah je vjerski mješovito predgrađe Damaska u kojemu žive predsjednikovi pristaše i protivnici, ali je pod kontrolom vojske. Pošto su pobunjenici zauzeli okolicu Damaska, vojska je zadnjih tjedana napredovala i učvrstila kontrolu nad prijestolnicom a pobunjenici drže okolna područja. Pobunjenici minobacačima i autobombama udaraju na područja koja su u vladinim rukama. Ujedinjeni narodi su objavili da je stotinjak tisuća ljudi poginulo u tom ratu koji je počeo kao miran prosvjed protiv četrdesetogodišnje vladavine obitelji Asad.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙