FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: rtom
ZAGREB, 20. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 21 sat

LJUBLJANA - U Finskoj je u utorak započelo suđenje šestorici nekadašnjih menadžera tvrtke Patria za spornu prodaju oklopnih vozila slovenskoj vojsci, a glavni državni odvjetnik Jukka Rappe na početku je suđenja za većinu optuženih zatražio zatvorske kazne od dvije i pol godine zbog davanje mita, a za trojicu od njih i kazne zbog industrijske špijunaže. Šestorica su optužena da su državnim službenicima u Sloveniji obećala mito kako bi Patria dobila posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku, a terete se i za industrijsku špijunažu. Suđenje bi po predviđanjima trebalo trajati do pred kraj listopada, a sud će tada odlučiti hoće li proces protiv Patrijinih menadžera povezati sa sličnim poslom Patrije u Hrvatskoj. Hrvatsko ministarstvo obrane s Patrijom je 2007. godine sklopilo ugovor o kupnji 84 oklopna vozila vrijedan 112 milijuna eura. Predstavnici Patrije optuženi da su preko posrednika obećali ili dali mito bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću i bivšem direktoru tvrtke "Đuro Đaković" Bartolu Jerkoviću kao nagradu za njihovo pogodovanje. I Mesić i Jerković odbacuju optužbe.

LJUBLJANA - Više slovenskih turista kojima je ovoga ljeta bila potrebna liječnička pomoć u Hrvatskoj moralo je platiti za obavljenu zdravstvenu uslugu pruženu u turističkim ambulantama koje su izvan sustava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a njihove cijene usluga više su nego u javnom zdravstvu, piše u utorak ljubljansko "Delo". Takvi su slučajevi, tvrdi list, zabilježeni na Krku, u Poreču, Červaru i još nekim mjestima. Slovenskim turistima u tim ambulantama nije priznata EU zdravstvena iskaznica s kojom su do sada prilikom boravka u Hrvatskoj ostvarivali pravo na besplatnu medicinsku pomoć u slučaju potrebe, što je regulirano i bilateralnim sporazumom dviju država iz 2004. godine, podsjeća "Delo".

SARAJEVO - Bivši pripadnici ratnog sastava policije bosanskih Srba Duško Jević i Mendeljev Đurić pravomoćno su osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora pošto su proglašeni krivima za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995., objavljeno je u utorak u sjedištu suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Prizivno vijeće Jevića je pravomoćno osudilo na 32 godine, a Đurića na 28 godina zatvora. Osuđeni su za sudjelovanje u progonu bošnjačkog stanovništva Srebrenice te u masovnom ubijanju zatočenih dječaka, muškaraca i staraca u poljoprivrednoj zadruzi u selu Kravice.

PRAG - Donji dom češkog parlamenta izglasovao je u utorak svoje raspuštanje, otvarajući put novim izborima koji će se vjerojatno održati u listopadu. Izbori će okončati višemjesečnu političku krizu i paralizu vlasti otkako je u lipnju pala vlada desnoga centra bivšeg premijera Petra Nečasa. Ankete pokazuju da će na izborima pobjediti socijaldemokrati i da će im za formiranje vlade trebati potpora drugih stranaka, a njihov čelnik najavio je da će o partnerstvu razgovarati s komunistima. Komunistička stranka tako bi mogla sudjelovati u vlasti prvi put otkako je prije 20 godina svrgnuta partijska totalitarna diktatura u Češkoj.

MADRID - Glavni tajnik Europske pučke stranke (EPP) i zastupnik u Europskom parlamentu Antonio Lopez-Isturiz u utorak je u jednom radijskom interviewu opisao ponašanje Velike Britanije u sporu oko Gibraltara kao "jasno euroskeptično" i predložio referendum o ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji. Lopez-Isturiz, koji krivi Britaniju za spor između Španjolske i Gibraltara, tvrdi da je Gibraltar "ishodište i cilj krijumčarenja droge i oružja". Španjolska je pojačala granični nadzor pošto je Gibraltar kojim upravlja London u more spustio 70 betonskih blokova, koji španjolskim ribarima ometaju pristup vodama koje svojata Gibraltar.

WASHINGTON - Medijske vijesti koje upućuju na to da su Sjedinjene Države ukinule pomoć Egiptu nisu točne i administracija još razmatra sve opcije, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće. "Taj proces još nije završen i vijesti da je pomoć Egiptu ukinuta nisu točne", rekao je Josh Earnest. Pozivajući se na američkog senatora, mediji u SAD-u objavili su da je Washington u tišini odlučio privremeno suspendirati najveći dio vojne pomoći Egiptu nakon što je vojska u lipnju preuzela vlast u toj zemlji. Earnest je kritziirao uhićenje čelnika Muslimanskog bratstva Mohameda Badie, jer ono nije u skladu sa standardima zaštite temeljnih ljudskih prava

KAIRO - Egipatske snage sigurnosti uhitile su u utorak Badiea (70), u stanu u sjeveroistočnom Kairu u kojem se skrivao. On je u srpnju optužen za poticanje na nasilje, a sudski postupak protiv njega trebalo bi početi 25. kolovoza. Muslimansko bratstvo svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, meta krvave odmazde nove vlasti u Egiptu, objavilo je u utorak da je imenovalo Mahmuda Ezata za privremenog vrhovnog vođu umjesto Badije, uhićenog tijekom noći. Ezat je jedan od Badijevih pomoćnika u izvršnom tijelu Bratstva.

KIRKUK - Dvadesetšest osoba ubijeno je, a 116 aktivista uhićeno u utorak u Iraku, objavili su vojni i medicinski izvori, dok sigurnosne snage pokušavaju masovnim operacijama stati na kraj nasilju, najgorem nakon 2008. godine Premijer Nuri al-Maliki obvezao se učiniti sve da zaustavi nasilje u Iraku u kojem je od početka godine ubijeno više od 3.500 ljudi. Analitičari drže da nasilje proizlazi iz nezadovoljstva sunitske zajednice koja se smatra potlačenom od šijitskih vlasti.

WASHINGTON - Osam osoba ranjeno je od kojih jedna teško u utorak u eskploziji u postrojenju američke monrarice u New Jerseyju koje služi za održavanje brodova i skladištenje streljiva, objavila je mornarica. Glasnogovornik mornarice, poručnik Greg Raelson rekao je da je "jedna osoba u bolnici s teškim ozljedama, a drugih sedam lakše je ozlijeđeno". Eksplozija se dogodila samo u prostoru za održavanje brodova te nije nimalo utjecala na aktivnost vezanu uz pretovar streljiva. Istraga je u tijeku u postrojenju koje služi za održavanje brodova koji opskrbljuju nosače zrakoplova na moru, napose bombama, raketama i projektilima.

MOSKVA/PEKING - Nezapamćene poplave, prouzročene obilnim kišama koje ne jenjavaju od kraja srpnja, pogodile su daleki istok Rusije i područja u udaljenim dijelovima Kine gdje je poginulo najmanje 130 ljudi, javljaju u utorak agencije. Zbog obilnih kiša na dalekom istoku izlila se 10. najduža rijeka na svijetu Amur, na granici s Kinom, te brojne pritoke. Zbog poplava je u ruskim regijama Amur, Khabarovsk i Primorye, autonomnoj židovskoj republici, manjem teritoriju koje je za sovjetske Židove namijenio Staljin, evakuirano 23.000 ljudi. Moguće je da će se morati evakuirati i do 100.000 ljudi.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙