FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 13. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

MANILA - Desetci tisuća ljudi na sjeveru Filipina ostali su u utorak bez krova nad glavom, dan nakon prolaska tajfuna Utora, najsnažnijeg ove godine na otočju koji je usmrtio dvije i zameo trag 11 osoba te uništio 1.500 kuća, dok spasilačke ekipe pokušavaju doći do gradića odsječenih od svijeta. Po zadnjem vladinu izvješću tajfun je odnio dva života, a 11 osoba se vode kao nestale, što je manje u odnosu na izvješće od ponedjeljka u kojemu su se 23 osobe smatrale nestalima. Spasilačke ekipe u utorak su pokušavale doći do triju gradića u pokrajini Aurori, na istočnoj obali Luzona, najvećeg filipinskog otoka. Ta mjesta s ukupno 45.000 stanovnika našla su se na putanji Utora, najsilovitijeg tajfuna koji je ove godine pogodio Filipine. Utor je u utorak nastavio put preko Južnog kineskog mora, prema jugu Kine i Hong Kongu.

BUENOS AIRES - Nakon pronalaska još dvaju trupala u ponedjeljak navečer broj žrtava eksplozije u zgradi u Rosariju, trećem po veličini argentinskom gradu, popeo se na 21 i konačan je, doznaje se u ponedjeljak od mjesnih vlasti. "Ispunili smo naš cilj da izvučemo tijela svih žrtava tragedije koje su bile pod ruševinama", objasnio je vatrogasac za televiziju TN. Kompleks s trima zgradama u užem gradskom središtu, u kojemu je živjelo 238 stanara, uništen je u eksploziji koja se dogodila zbog istjecanja plina. Jedan neboder u sastavu kompleksa urušio se. U eksploziji su 62 osobe ozlijeđene, među kojima dvije teško. Radnik plinare i njegov pomoćnik koji su uoči eksplozije popravljali kvar u kotlovnici zgrade bili su pritvoreni, ali je sudac oslobodio pomoćnika.

BOGOTA - Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u ponedjeljak navečer Palestince neka ne reagiraju negativno na izraelsku najavu gradnje novih stanova na okupiranim područjima, kazavši da je to u određenoj mjeri bilo očekivano, te ih je pozvao da se brzo vrate za pregovarački stol. "Kada riješite pitanja sigurnosti i granica, riješili ste pitanje stanova", ocijenio je Kerry na konferenciji za novinare u Bogoti za posjeta Kolumbiji. SAD "smatra nezakonitima sve izraelske nastambe" na palestinskim područjima i "to sam vrlo jasno ponovio" izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, rekao je Kerry. Izraelsko-palestinski pregovori početi su krajem srpnja u Washingtonu nakon trogodišnje blokade i više od šest desetljeća sukoba, a trebali bi se nastaviti u srijedu u Jeruzalemu, a zatim u Jerihonu na Zapadnoj obali. Izraelska vlada u nedjelju je najavila gradnju više od 1.000 novih stanova na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, što su Palestinci osudili, a međunarodna zajednica ocijenila neprimjerenom odlukom.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙