FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poremećaji u opskrbi potaknuli rast cijena nafte

Autor: mkuz
LONDON, 9. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima zbog prekida opskrbe sa Sjevernog mora i iz Libije, te zahvaljujući solidnim kineskim pokazateljima koji ukazuju na stabilizaciju gospodarstva tog najvećeg svjetskog energetskog potrošača.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte porasla je za jedan dolar, na 107,68 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,17 dolara višoj cijeni, od 103,3 dolara, nakon petodnevnog pada, što je najdulje razdoblje korekcije cijene nafte u ovoj godini.

Zbog zabrinutosti oko kašnjenja opskrbe iz Sjevernog mora te poremećaja u opskrbi sa Bliskog istoka, cijene nafte mogle bi ostati na sadašnjoj razini, ili čak i porasti, smatraju analitičari.

"Sjeverno more ne bi bilo takav problem da nije došlo do poremećaja opskrbe iz Libije i Irana, što je tržište učinilo osjetljivijim na poremećaje u ponudi", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa. "Kaos u Libiji dolazi do točke koja se može usporediti sa sankcijama Iranu. Riječ je o kombinaciji geopolitike i poremećaja u ponudi", istaknuo je.

Radnički prosvjedi već su spustili proizvodnju nafte u Libiji na najnižu razinu nakon građanskog rata u 2011. i više su nego prepolovili njezin izvoz.

Napadi na naftovode na sjeveru Iraka također su smanjili opskrbu, a u rujnu se planiraju i radovi na južnim utovarnim terminala, koji bi mogli srezati izvoz i za 500.000 barela dnevno, izvijestila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Najnoviji podaci iz Kine, vezani uz rast industrijske proizvodnje i stabilnu inflaciju, sugeriraju da će tamošnje gospodarstvo izbjeći nagli pad, što također podupire cijene nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 104,47 dolara, što znači da je bila za 42 centa niža nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙