FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se vrlo slab promet

Autor: scvi
ZAGREB, 16. kolovoza 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje vrlo mirno trgovanje i nizak promet, jer je većina tržišnih sudionika na produljenom vikendu, pri čemu bi veću pozornost mogle privući dionicama turističkih i pojedinih građevinskih tvrtki.

Svih 5 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u srijedu je ojačao 0,48 posto, na 1.835 bodova, a Crobex10 0,33 posto, na 1.031 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,5 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana, i jedan od najnižih prometa od početka ove godine.

Milijunski promet jedino je ostvaren dionicom HT-a, a cijena joj je pritom ojačala 0,52 posto, na 174,1 kunu.

„Očekujem danas stagnaciju Crobexa i nizak promet, jer je većina tržišnih sudionika na produljenom vikendu. U fokusu bi, kao i proteklih dana, uz dionicu HT-a mogle biti i turističke dionice, te Hidroelektre niskogradnje i Viadukta slijedom vijesti da su se prijavile na natječaj za izgradnju cestovnog tunela u BiH“, kaže Hrvoje Lacmanović, broker i investicijski savjetnik u Centar banke.

Devet građevinskih tvrtki, među kojima su Hidroelektra niskogradnja, Viadukt i Skladgradnja, dostavile su ponude za izgradnju cestovnog tunela u središnjem dijelu BiH na natječaju poduzeća Cesta Federacije BiH.

Projekt se financira iz sredstava Vlade Federacije BiH i kreditnih sredstava Europske investicijske banke, a vrijednost investicije nije navedena.

Od poslovnih vijesti, na današnjoj Glavnoj skupštini Centar banke dioničari će raspravljati i donijeti odluku o ponudi za dokapitalizaciju češke J&T banke, koju je ta banka dostavila ovoga tjedna.

Kako je jutros priopćeno iz Centar banke, Uprava je u svibnju donijela odluku o dodatnoj dokapitalizaciji Banke u visini od 200 milijuna kuna. Kako bi dokapitalizacija bila uspješna potrebno je da se 75 posto ukupnog iznosa upiše kao kapital, što u slučaju navedene dokapitalizacije iznosi 150 milijuna kuna koji treba biti upisan kao dodatan kapital Centar banke.

A na inozemnim burzama proteklih dana uslijedile su dobitonosne prodaje dionica.

Loše vijesti iz američkih kompanija Wal-Marta i Cisco Systemsa u četvrtak su na Wall Streetu izazvale najoštriji postotni pad cijena dionica još od kraja lipnja, pri čemu su najveće gubitnice bile dionice maloprodajnih i tehnoloških kompanija.

Dow Jones indeks potonuo je 225,47 bodova ili 1,47 posto, na 15.112 bodova, S&P 500 za 1,43 posto, na 1.661 bod, a tehnološki Nasdaq za 1,72 posto, na 3.606 bodova.

Ulje na vatru dolili su i podaci o rastu potrošačkih cijena u srpnju, i o padu broja zahtjeva za naknadu zbog nezaposlenosti u proteklome tjednu na najnižu razinu u proteklih šest tjedana, što bi moglo ukazivati da će Fed već u rujnu smanjiti svoj program kupnji obveznica, mjesečno vrijedan 85 milijardi dolara.

Ni azijske burze danas zbog toga nisu imale snage za rast, a i na europskim burzama oprezno se trguje.

„Nove smjernice investitorima će dati indeks potrošačkih cijena u eurozoni, te nešto kasnije podatak o izdanim dozvolama za građenje u SAD-u te preliminarni indeks povjerenja američkih potrošača“, zaključuje Lacmanović.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙