FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mbuj
ZAGREB, 15. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

MARIJA BISTRICA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći danas na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije središnje misno slavlje u Mariji Bistrici, pozvao je vjernike na očuvanje vjere i obitelji - odnosno bračne zajednice muškarca i žene, kao zaloga opstojnosti hrvatskog naroda, ali i sretnog života svakog pojedinca. Citirajući dijelove enciklike pape Franje, Bozanić je propovijed posvetio krizi kršćanstva i moralnim stranputicama u zapadnoj civilizaciji pozvavši pritom hrvatske katolike da se brinu za "svjetlo vjere u sebi" o kojemu "ovisi i svjetlo na putu Domovine i naroda hrvatskog". Vjera je oblik spoznaje i stoga ju se ne može svesti na privatnost, već povezati s općim dobrom, poručio je Bozanić te upozorio kako nedostatak vjere stvara nezadovoljstva, zabrinutost, tjeskobe i narušene međuljudske odnose na svim razinama. Citirajući riječi pape Franje, kardinal je tradicionalno pozvao na očuvanje obitelji te istaknuo da tu "prije svega misli na stabilnu zajednicu muškarca i žene u braku". Ta zajednica, dodao je, znak je prisutnosti Božje ljubavi i prihvaćanje spolne različitosti sposobne za rađanje novoga života. Ponovno citirajući Svetoga Oca, roditelje je pozvao da "nasuprot kulturi otpada", koja relativizira vrijednost ljudskog života, svojoj djeci prenose svijest da "život treba štititi, sve od majčina krila, priznajući ga darom Božjim i jamstvom budućnosti čovječanstva".

SINJ

Misu na blagdan Velike Gospe u Sinju predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je poručio vjernicima da trebaju u svojoj vjeri biti odgovorni na svim društvenim poljima, a kninskoj primalji Jagi Stojak čestitao je na ljudskom i kršćanskom ponosu. "Vjera nas ne ostavlja u prošlosti niti udaljava u budućnost, nego nas vidi prisutne i odgovorne na polju odgoja, kulture, zdravstva, zakonodavstva, politike, gospodarstva. Svojim kršćanskim svjedočenjem ne želimo biti opozicija društvenoj stvarnosti, nego je obogatiti temeljnim ljudskim i evanđeoskim vrjednotama: općeg dobra, dostojanstva čovjeka i obrane života, ne samo na početku i kraju, nego tijekom cijelog hodočasničkog puta ovom zemljom", rekao je mons. Barišić. U propovijedi je posebno pozdravio gospođu Jagu Stojak, primalju iz Knina koja je odbila asistirati pri pobačaju i zbog toga dobila otkaz. "Čestitam, gospođo Jago, na ljudskom i kršćanskom ponosu. Jaka si, Jago, jer uza sve poteškoće povezuješ vrata vjere i vrata života. Onaj koji vjeruje da s Kristom uskrslim i Marijinim uznesenjem grobna ploča nije zid, već otvorenost budućnosti, ne može po svojoj savjesti dopustiti da majčina utroba postane grob, a prestane biti vrata života. Dakako, sam naziv i profesija primalje govori nam o primanju na ruke nevinog stvorenja, a ne odbijanje i ubijanje novog života. Zaštitom ljudskoga života dovela je sebe i svoju obitelj u nepovoljan društveni položaj" rekao je Barišić.

ALJMAŠ

Na misi na blagdan Velike Gospe u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je da katolici danas ponovno otkrivaju radost vjere i poručio kako stradanje kninske primalje Jage Stojak otkriva da svaki naraštaj i svaki čovjek ima udjela u borbi između dobra i zla. "Ispovjedamo svoju vjeru i obnavljamo svoje kršćansko oduševljenje kako bismo - poput obične i skromne primalje, Jage Stojak koja je ovih dana u rodilištu u kninskoj bolnici, prizivajući se na svoju savjest, odbila asistirati jednom pobačaju i zato dobila otkaz - bili hrabri i sposobni živjeti i svjedočiti svoju vjeru te kršćanske stavove u modernom sekulariziranom pluralnom društvu", rekao je nadbiskup Hranić. Ocijenio je kako primjer ove sugrađanke i vjernice-katolikinje te njezino aktualno stradanje zbog vjernosti Bogu "otkriva da se i našoj generaciji, i u našoj domovini, danas ponovno ostvaruje borba i neprijateljstvo između dobra i zla, u kojoj svoj udio uzima svaki čovjek i svaki naraštaj". Dodao je kako vjernici katolici danas ponovno otkrivaju radost i ljepotu vjere te se utvrđuju u uvjerenju da dobro koje je pobijedilo u Isusovom i Marijinom životu, "mora pobijediti i u našem osobnom životu, životu našega društva, politici, gospodarstvu, na svakom području ljudskoga života".

ZAGREB

Hrvatska seljačka stranka (HSS) pozvala je danas ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da poduzme mjere za zaštitu hrvatskih seljaka i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a time i za očuvanje domaće proizvodnje hrane. HSS poziva resorno ministarstvo i Vladu da ne prekidaju komunikaciju sa seljacima i predlaže ministru poljoprivrede da on pozove predstavnike Hrvatske poljoprivredne komore i ostale organizatore prosvjeda i da zajednički pokušaju pronaći izlaz. U današnjem priopćenju HSS upozorava Vladu da ne zatvara oči pred činjenicom da veliki broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) ima problem sa kreditnom zaduženošću i poziva Vladu i ministra da povuku poteze za očuvanje seljačkih gospodarstava te da s bankama nađu model za reprogramiranje i refinanciranje kredita. "Za trgovačka društva Vlada je predložila tzv. predstečajnu nagodbu, a tu istu mogućnost nije pružila OPG-ovima. Gospodine ministre, gospodine premijeru, svaki OPG je mala tvornica, svaki zapošljava ljude", poručuje HSS. Ta stranka od Vlade traži i da smanji stopu PDV-a na hranu kako bi se barem djelomično sačuvala domaća proizvodnja i poboljšala socijalna situacija građana, a od ministra Jakovine traži da seljacima ponudi modele nadoknade neisplaćenih poticaja kroz pripremu jesenske sjetve i kroz nabavu repromaterijala. Traži i hitnu pripremu seljaka za korištenje novca iz proračuna EU.

ZAGREB

U prizemlju stambene zgrade u Balotinom prilazu u Novom Zagrebu nepoznati je počinitelj jutros oko dva sata provalio u bankomat, izvijestila je zagrebačka policija. Policija je obavila očevid, ali se još ne može reći koliko je novca iz bankomata ukradeno. Neslužbeno se doznaje da je riječ o bankomatu Zagrebačke banke.

STUBIČKA SLATINA

Dvije osobe koje su se vozile na motoru poginule su u nesreći koja se nešto prije 14 sati dogodila u Stubičkoj Slatini na cesti prema Oroslavju. Očevici kažu da je motor udario u rubnik, što ih je odbacilo pod automobil "bmw" koji je dolazio iz suprotnog smjera. Policija obavlja očevid na mjestu nesreće i cesta je zatvorena za promet.

SPLIT

Novinar Smiljko Šagolj jutros je iznenada u 67. godini umro u svojem domu u Splitu. "Nisu nam poznati uzroci smrti, Smiljko se jutros pripremao za put na Kupres i iznenada je umro, a pretpostavljamo da je riječ o moždanom udaru ili zatajenju srca”, kazao je njegov brat Ilija. Smiljko Šagolj je u svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri radio za Radioteleviziju Sarajevo, a krajem 1989. godine počeo je raditi za tadašnju Televiziju Zagreb, kasnije za Hrvatsku televiziju, za koju je izvješćivao i o ratnim zbivanjima iz BiH. Po završetku rata Šagolj je predavao na Sveučilištu u Mostaru. Autor je četiri knjige koje su i udžbenici na predmetu Televizija i Odjelu politologije. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu magistrirao je s temom "Lokalne TV i procesi globalizacije", te doktorirao na temu: "Novinstvo i nastanak nacija".

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙