FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: dber
ZAGREB, 2. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Vlada je danas na telefonskoj sjednici prihvatila Nacrt kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i Nacrt dodatka I. tom ugovoru te ovlastila ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića za potpisivanje toga ugovora sa sindikatima. Vlada je također zadužila Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava da o tom zaključku izvijesti pregovarački odbor sindikata, priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

ZAGREB - Sindikat radnika INA-e i društava INA-e Zagreb "Inaš" i braniteljske udruge te kompanije podupiru najavljeni početak pregovora Vlade s MOL-om i izražavaju zadovoljstvo što je, kako navode u današnjem priopćenju, Vlada napokon shvatila da je stanje u INA-i alarmantno. Drago nam je da je Vlada napokon odlučila raditi svoj posao i kao 45-postotni vlasnik INA-e zaštiti hrvatske nacionalne interese i energetsku neovisnost zemlje i nadamo se da će pregovarački tim tijekom pregovora održati čvrsti stav kojeg je jučer Vlada demonstrirala i voditi brigu o očuvanju radnih mjesta i vertikalne integriranosti naftne kompanije koja je desetljećima bila pokretač hrvatskog gospodarstva, navodi se u priopćenju iz sindikata. Predsjednica sinidikata Inaš Maja Rilović poručuje kako je nakon tri prosvjeda radnika INA-e i niza prosvjednih akcija kojim su "ukazali na svođenje najveće hrvatske naftne kompanije na običnu MOL-ovu podružnicu, Vlada napokon shvatila da je stanje u INA-i alarmantno". Sindikat najavljuju da će nastaviti s aktivnostima sve dok Uprava INA-e ne omogući stvarni socijalni dijalog o pravima radnika i upravljanju INA-om, što smatraju bitnim za budućnost kompanije i njenih radnika. Upozoravaju i da je to tek prvi korak u zaustavljanju sustavnog kršenja obaveza MOL-a definiranih u Ugovoru o strateškom partnerstvu. Ocjenjuju neprihvatljivim da se rafinerija Sisak pretvara u skladište derivata iz Mađarske i radi četiri puta manje od stvarnih mogućnosti, a da MOL nema nikakve planove izvršiti svoju obavezu modernizacije.

OSIJEK - Načelniku vukovarsko-srijemske Policijske uprave Blažu Topaloviću, njegovom zamjeniku Mati Kirchbaueru i još jednom osumnjičeniku, uhićenima jučer, određen je jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku odredio je, nakon troipolsatnog ispitivanja, pritvor trojici od 16 policijskih službenika i civila uhićenih jučer u Vukovarko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Zamjenik ravnatelja USKOK-a Darko Dodig novinarima je izjavio da je kaznenu prijavu protiv 16 osoba, među kojima je devet policijskih službenika, od kojih su dvojica iz PU osječko-baranjske, te sedam civila, podnio MUP i USKOK. Svi su osumnjičenici ispitani u USKOKU, koji je predložio određivanje pritvora za trojicu, a nakon ispitivanja istražni sudac je i odredio jednomjesečni pritvor, rekao je Dodig. O kojim je osobama riječ, Dodig nije rekao, no novinari su vidjeli privođenje trojice i prepoznali Topalovića i Kirchbauera. Policija je u suradnji s USKOK-om provela višemjesečno ispitivanje na području dviju županija i jučer uhitila 16 osoba, koje se sumnjiči za kaznena djela korupcije, zloporabu položaja i ovlasti te davanja i primanja mita, izjavio je jučer u Vinkovcima glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

RIJEKA - Neslužbena udruga od desetak građana okupljenih pod sloganom "Pokret otpora – Riječani protiv korupcije" održala je konferenciju za novinare na kojoj je bivša tajnica vlasnika i direktora riječkoga Jadranskoga pomorskog servisa (JPS) Mirja Tomas rekla da je o nepravilnostima koje su se događale tijekom privatizacije te tvrtke, a s kojima je navodno povezan i sadašnji ministar financija Slavko Linić, izvijestila USKOK. Mirja Tomas je navela da je 17 i pol godina bila je tajnica Ante Marasa. Tužbu za mobing pokrenula je 2007. jer je, smatra, od 2003. bila bezrazložno degradirana, a nakon tužbe dobila je i izvanredni otkaz i ostala bez financijskih sredstava za život. Smatra da je to učinjeno jer je "previše znala" pa je tijekom 2011. o nepravilnostima u privatizaciji JPS-a obavijestila mjerodavne, od kojih očekuje da obave svoj posao. O pojedinostima slučaja u kojemu se, po pisanju portala Indexa, ministar financija Slavko Linić povezuje s primanjem mita radi pogodovanja u privatizaciji JPS-a tijekom 2002., Mirja Tomas danas nije govorila. Ponovila je da je dokumente predala mjerodavnima ne spominjujući Linića. Potvrdila je tek da je njezina tvrdnja po kojoj je "njezin šef u znak zahvalnosti za pogodovanje prilikom privatizacije obilno nagradio sadašnjeg ministra financija i nekoliko njegovih suradnika" na tom portalu točno prenesena.

ZAGREB - Između čvorova Jastrebarsko i Karlovac, na autocesti A1, zbog prometne nezgode promet u smjeru Karlovca teče otežano i usporeno u koloni od tri kilometra, a zbog prometne nezgode između odmorišta Radošić i čvora Vučevica, u smjeru Splita, vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine na 80 km/h, izvijestio je Hrvatski auto-klub (HAK). Gust je promet na autocesti A1 između Zagreba i Bosiljeva u oba smjera, a kolona je pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba oko jednog kilometra. Povremeno je pojačan promet i na autocestama A2 Zagreb- Macelj prema Zagrebu i na A3 Bregana- Lipovac u smjeru Lipovca, na Istarskome ipsilonu te Jadranskoj i Ličkoj magistrali. Na državnim cestama D1 i D217 između Vaganca i Ličkog Petrovog Sela zbog radova se vozi jednim trakom, naizmjence. Za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t bit će zabranjen promet, zbog Dana domovinske zahvalnosti i redovnih ljetnih zabrana, danas do 23 sata, u subotu od 04 do 14 sati, u nedjelju od 12 do 23 sata te na sam praznik u ponedjeljak, 5. kolovoza, od 14 do 23 sata na važnijim državnim cestama. Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti D1. Pojačan je promet putničkih vozila na izlazu Bajakovo gdje je kolona od kilometar i pol, Karasovići gdje se čeka dva sata i vozila se preusmjeravaju prema Prevlaci), Stara Gradiška i Slavonski Brod, dok se na ulazu Macelj i Metković čeka do 45 minuta. Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe. Povremeno je pojačan priljev vozila u trajektnim pristaništima prema Pagu, Rabu i Cresu.

(Hina) xbdj ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙