FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 7. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - S obzirom na slabost inozemne potražnje i poteškoće pri okretanju gospodarstva izvozu, koristi koje obično prate ulazak u Europsku uniju možda u Hrvatskoj neće biti u potpunosti ostvarene pa povratak umjerenim i zdravim stopama rasta u srednjem roku nije vjerojatan, smatra rejting agencija Moody's. Kreditna snaga Hrvatske leži u tome što se po dohotku njezino gospodarstvo ubraja u ono gornje-srednje klase te u srednjoročnim i dugoročnim izgledima vezanim uz članstvo u EU, navodi Moody's u izvješću "Credit Opinion", objavljenom u utorak. Kao kreditne izazove, pak, navodi relativno nekonkurentno gospodarstvo, koje bilježi slab rast, zatim rastuću razinu zaduženosti i deficita te značajnu ranjivost na vanjske rizike. Ocjenjuje kako nije vjerojatan povratak umjerenim i zdravim stopama rasta gospodarstva u srednjem roku. Štoviše, Vladin djelokrug poteza ograničen je jer su su njezin prostor za financijske manevre i kapacitet da potakne gospodarstvo suzbijeni relativno visokim udjelom zaduženosti i kratkoročnim financijskim troškom povezanim uz članstvo u EU. Hrvatska je također suočena s velikim vanjskim ranjivostima, vanjski dug je na visokih 105 posto BDP-a. Moody's drži rejting Hrvatske na Ba1. Prognoza rejtinga je stabilna, jer u agenciji smatraju da je ograničen rizik da će se vladina fiskalna i pozicija duga značajnije pogoršati.

SPLIT - Uprava Brodosplita odbacila je primjedbe sindikalnih vodstava u tom poduzeću da su ugovori o radu koji su ponuđeni radnicima za zasnivanje radnog odnosa u toj tvrtki nezakoniti te je takve sindikalne stavove ocijenila "u cijelosti neutemeljenim i neprimjerenim". Iz Uprave ističu kako "poslodavci iz grupacije Brodosplit ne krše nikakve propise". "Uprava grupacije je u stalnom kontaktu s tijelima javne vlasti, a sama Vlada je imenovala i svog predstavnika u Nadzorni odbor društva Brodosplit i njegov većinski vlasnik poštuje sve propise i odredbe privatizacijskog ugovora. Stoga se obraćanje sindikata javnosti može shvatiti kao neprimjeren izraz pritiska na poslodavca da otvori pregovore za sklapanje kolektivnog ugovora, iako na redovnim sastancima i susretima s predstavnicima Brodosplita to ne ističu, a ne kao stvarna briga za radnike Brodosplita", navodi se u priopćenju koje je danas poslije podne objavio Odjel za odnose s javnošću Brodosplita. U prioćenju se naglašava kako su standardni obrasci o ugovoru o radu već tjedan dana objavljeni na oglasnim pločama u poduzeću sa svim pojašnjenjima kao i na internet stranicama i Facebooku baš zbog toga kako bi radnici i prije nego li dobiju svoj prijedlog ugovora o radu mogli proučiti osnovne članke iz ugovora.

ZAGREB - Agencija Standard & Poors's (S&P) snizila je danas prognozu kreditnog rejtinga Zagrebačke banke sa stabilnog na negativnu, slijedom prošlotjednog snižavanja izgleda za kreditni rejting države, pritom zadržavši važeći bančin rejting za zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti na BB+. Rejting Zagrebačke banke izjednačen je s dugoročnim kreditnim rejtingom hrvatske države, jer odražava bančinu visoku kreditnu izloženost prema državi, navodi se u priopćenju te agencije te dodaje da će bilo kakva akcija u vezi rejtinga države izazvati sličnu akciju i u vezi rejtinga te banke. Iz Zagrebačke banke ističu da navedena promjena rejtinga nije povezana s njezinim fundamentima i financijskim rezultatima te da neće imati utjecaja na njeno poslovanje niti na odnose s klijentima. "Zagrebačka banka nastavlja sa stabilnim i profitabilnim poslovanjem temeljenim na uravnoteženom poslovnom modelu, održivim prihodima, visokoj adekvatnosti kapitala od 23,63 posto, osiguranim izvorima likvidnosti, adekvatnom upravljanju rizicima i efikasnom upravljanju troškovima. Članica smo grupe Unicredit te imamo snažnu podršku matičnog društva u obavljanju komercijalnih aktivnosti u Hrvatskoj", navode iz Zabe.

RIJEKA - Hotel Libra u Senju, koji posluje u sklopu tvrtke Mališa d.o.o., danas je zbog poreznog duga od 880.000 kuna zapečatio područni ured Porezne uprave u Gospiću, a popodne je iz istog ureda telefonom najavljeno da će hotel danas biti otpečaćen i da može nastaviti s radom, doznaje se od odvjetnika i opunomoćenika te tvrtke Velimira Došena. U telefonskom razgovoru Došen je izjavio da je riječ o poreznom dugu za posljednje dvije godine, odnosno dugovanju za mirovinsko i zdravstveno osiguranje zaposlenika i za PDV, te da je njegova stranka zapisnik o dugu dobila 31. srpnja. Na taj zapisnik jučer, posljednjeg dana roka za prigovor, predali smo prigovor, koji očito nije ni razmatran, rekao je Došen dodavši da je naredba o zatvaranju jučer ostavljena u hotelu dok je rok za prigovor još trajao. Naveo je da mu je danas popodne u telefonskom razgovoru iz područnog ureda Porezne uprave u Gospiću najavljeno da će hotel danas biti otpečaćen te da će vlasnik dobiti rok od osam dana za uplatu duga u cijelosti. Dodao je da je 56 od ukupno 66 gostiju već napustilo hotel, a da su ostalih 10 gostiju djelatnici hotela tražili po plažama kako bi i oni do prvotnog roka u 15 sati napustili hotel te da je time hotelu učinjena ogromna šteta.

ZAGREB - Iz Porezne uprave Ministarstva financija naglašavaju kako će se nadzor fiskalizacije i dalje nastaviti istim, pojačanim intenzitetom diljem Hrvatske, pogotovo na Jadranu, i u kolovozu, te ponavljaju kako u blagajni obveznika fiskalizacije ne smije biti neevidentiranog novca. Porezna je uprava na svojim mrežnim stranicama danas objavila "pravo činjenično stanje" o postupcima nadzora nad ugostiteljskim obrtom 'Cezar“ u Dubrovniku, navodeći kako su njeni inspektori u slučaju privremene zabrane obavljanja djelatnosti dubrovačkom ugostiteljskom obrtu "Cezar" postupili ispravno, s obzirom da su u blagajni zatekli višak novca, odnosno neevidentirani promet. Napominju kako se na temelju vjerodostojnih dokumenata i novčanog iznosa koji se u trenutku nadzora nalazi u blagajni, utvrđuje evidentirani promet. Ukoliko se u blagajni zatekne bilo kakav višak novca, koji nije potkrijepljen vjerodostojnom dokumentacijom, i dalje će se smatrati neevidentiranim prometom, ističu iz Porezne uprave.

SPLIT - Na splitskome Trgovačkom sudu sudac Ivan Basić danas je održao prvu usmenu javnu dražbu Dalmacijavina, no neuspješno jer nije bilo zainteresiranih kupaca, doznaje se na tom sudu. S obzirom na to da nije bilo zainteresiranih koji bi uplatili 281 milijun kuna, kolika je vrijednost Dalmacijavina zajedno s nekretninama, pokretninama, brendovima i ulaganjima u vinograd, sljedeća je usmena javna dražba najavljena za 17. rujna po istim uvjetima. "Ako se Dalmacijavino proda na drugoj usmenoj javnoj dražbi, najprije će se isplatiti razlučni vjerovnici, točnije oni koji imaju hipoteku, a zatim i radnici. Nakon toga možemo na posao", rekao je stečajni upravitelj Perica Mitrović. Ako se Dalmacijavino ne proda ni na drugoj usmenoj javnoj dražbi, spuštat će se početna cijena koju su procijenili vještaci, i tako sve dok se ne pronađe kupac, rečeno je na Trgovačkom sudu.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili u minusu, Crobex je oslabio 0,25 posto, na 1.835,37 bodova, a Crobex10 je pao za 0,33 posto, na 1.030,69 bodova. Redovni promet na Burzi iznosio je izrazito niskih 3,8 milijuna kuna, a na listi milijunaša nije se našla niti jedna dionica. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 627,5 tisuća kuna i padom cijene od 0,33 posto, na 173,63 kune. Slijedi dionica Solarisa sa prometom od 456,9 tisuća kuna, a cijena te dionice porasla za je 3,27 posto, na 506 kuna. Dionica Valamar Adria Holdinga protrgovano je za 414,5 tisuća kuna, a cijena joj je ostala nepromijenjena i iznosi 161 kunu. Uz pad cijene za 8,57 posto, na 6.400,01 kunu, redovnih dionica Croatia osiguranja danas je prodano za 360,26 tisuća kuna. Ministarstvo financija u ime hrvatske Vlade objavilo je danas poziv za iskazivanje interesa i prikupljanje neobvezujućih ponuda za stjecanje dijela dionica Croatia osiguranja iz državnog portfelja i za dokapitalizaciju. Investitori svoj interes u pisanom obliku mogu dostaviti do 31. kolovoza.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙