FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dobri pokazatelji ojačali indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 14. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Porast prometa u američkoj maloprodaji, kao i industrijske proizvodnje u eurozoni i ZEW indeksa povjerenja njemačkih investitora potaknuo je u utorak na Wall Streetu jačanje burzovnih indeksa.

Dow Jones indeks porastao je tako 31,33 boda ili 0,2 posto, na 15.451 bod, S&P 500 za 0,28 posto, na 1.694 boda, a tehnološki Nasdaq 0,39 posto, na 3.684 boda.

Promet u američkoj maloprodaji u srpnju je porastao četvrti mjesec zaredom, što signalizira da američka kućanstva povećavaju potrošnju jer raste zaposlenost.

Dodatno, industrijska proizvodnja u eurozoni porasla je u lipnju u skladu s očekivanjima dok je raspoloženje njemačkih analitičara i ulagača za kolovoz premašilo očekivanja.

„Kretanja na Wall Streetu odražavaju bolje gospodarske podatke i prihvaćanje na tržištu da bi Fed uskoro smanjiti kupnje državnih i korporativnih obveznica“, kaže Quincy Krosby, strateg pri investicijskom društvu Prudential Financial.

Od većih dobitnica ističe se dionica Applea, čija je cijena skočila 4,8 posto, na 489,57 dolara, najvišu razinu od kraja siječnja, nakon što je veliki investitor Carl Icahan putem Twittera objavio da je stvorio 'veliku poziciju' u toj dionici, ocijenio da je ona uvelike podcijenjena te izvijestio da je 'lijepo razgovarao' s izvršnim direktorom kompanije Timom Cookom o tome da kompanija poduzme otkup vlastitih dionica.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su u utorak najvišu razinu u zadnja 2,5 mjeseca, uslijed boljih od očekivanja podataka iz eurozone i Njemačke.

Londonski Ftse indeks ojačao je jučer 0,57 posto, na 6.611 bodova, frankfurtski DAX 0,68 posto, na 8.415 bodova, a pariški CAC 0,51 posto, na 4.092 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙