FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju pozitivno raspoloženje ulagača

Autor: scvi
NEW YORK, 1. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Snažan porast američkih terminskih indeksa danas na Wall Streetu najavljuje pozitivno raspoloženje među ulagačima, zbog najnovijeg podatka o oporavku industrijske aktivnosti u Kini te Fedova signala da neće ukinuti program otkupa obveznica već u rujnu.

Terminski Dow Jones indeks oko 14,00 sati bio je u plusu 92 boda, tehnološki Nasdaq 19,5 bodova, a S&P 500 11 bodova.

"Pokretači rasta su najnoviji signali iz Feda da će nastaviti s monetarnim poticajima, kao i bolji od očekivanja podaci o kineskoj industrijskoj aktivnosti. Ako uzmete ta dva čimbenika, u kombinaciji s dobrom sezonom poslovnih izvješća, uz tek rijetka upozorenja o dobiti, tada je to pravi miks za pozitivno raspoloženje na tržištima", kazao je Peter Garnry, dionički strateg u banci Saxo.

Ulagači imaju prilično uzdbudljiv prvi dan novog mjeseca. U fokusu su zasjedanja Europske središnja banke (ECB) i britanske središnje banke (BoE), a od gospodarskih pokazatelja, broj tjednih naknada za nezaposlene i indeksi menadžera nabave. Pozornost će im plijeniti i podaci o prodaji automobila, uz poslovna izvješća kompanija kao što su Procter&Gamble, Time Warner Cable i Cardinal Health.

Razlog za dobro raspoloženje je rast kineskog indeksa menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru, koji je neočekivano uvećan na 50,3 boda u srpnju, s 50,1 boda u lipnju. Povoljni signali stigli su dan ranije iz SAD-a o ubrzanom rastu aktivnosti u američkom gospodarstvu u drugom tromjesečju.

Također, Fed je blago snizio prognoze rasta u priopćenju objavljenom jučer nakon završetka dvodnevnog sastanka, no nije signalizirao kada namjerava početi smanjivati poticaje.

Današnji podaci o tjednim naknadama za nezaposlene samo su uvod u sutrašnju objavu ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u u srpnju, koje će ulagači vrlo budno pratiti.

I na europskim burzama najvažniji indeksi danas su u plusu, zahvaljujući dobrim kineskim podacima i solidnim poslovnim izvješćima kompanija. Londonski FTSE oko 14,00 sati bio je u plusu 0,06 posto, frankfurtski DAX 1,28 posto, a pariški CAC 0,59 posto.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙