FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: rtom
ZAGREB, 10. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 21 sat

BAGDAD - U nizu eksplozija automobila bombi u većinski šijitskim četvrtima Bagdada u subotu je ubijeno 50, a ranjeno 140 ljudi, rekli su policija i medicinske službe, a u napadu u gradu Tuz Khurmatu ubijeno je najmanje desetero, a ranjeno je 45 osoba. Napadi u Iraku sve su brojniji od početka godina s više od 1.000 žrtava u srpnju, koji je postao najsmrtonosniji mjesec od 2008. godine, po podacima Ujedinjenih naroda. Pobuna sunitskih islamističkih militanata protiv vlade predvođene šijitima dobiva na zamahu, a rasplamsava je i građanski rat u susjednoj Siriji koji potiče sektaške napetosti na Bliskom istoku.

BEJRUT - Najmanje 13 civila, među kojima sedmero djece, poginulo je u subotu u zračnom napadu sirijske vojske na grad Raku, jedini pokrajinski glavni grad koji drže pobunjenici, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). "Trinaest civila, među kojima šest djevojčica i jedan dječak u dobi od 4 do 10 godina, stradalo je kada je vojni helikopter izbacio eksplozivne bačve na dijelove grada Rake", naveo je OSDH.

BELFAST - Pedeset šest policajaca i dvoje civila ozlijeđeno je u u prosvjedima u središtu Belfasta, objavile su vlasti u subotu nakon nasilja između protestantske i katoličke zajednice u Sjevernoj Irskoj. Sukobi su izbili kada je više stotina prosvjednika pokušalo zaustaviti tradicionalnu republikansku povorku u spomen na 9. kolovoza 1971., dan kada su počela uhićenja bez suđenja u Sjevernoj Irskoj. Protestanti Sjeverne Irske svake godine organiziraju marševe od travnja do kolovoza, a vrhunac je smotra 12. srpnja kojom se obilježava pobjeda protestantskog kralja Vilima III. Oranskog nad njegovim katoličkim protivnikom Jamesom II. 1690. Iz godine u godinu taj je dan povod za sukobe. U 30-godišnjem vjerskom sukobu u britanskoj pokrajini Sjevernoj Irskoj poginulo je 3500 ljudi. Mirovni ugovor potpisan 1998. omogućio je podjelu vlasti između protestanata i katolika, no još izbijaju sporadični sukobi.

TUNIS - Oporbena koalicija u Tunisu objavila je u subotu da će idućeg tjedan predložiti vladu sastavljenu od neovisnih članova kako bi zemlja izašla iz političke krize pokrenute ubojstvom oporbenog čelnika te kako bi ishodila ostavku sadašnje vlade kojom upravljaju islamisti. Fronta narodnog spasa, koja okuplja pokrete od krajnje ljevice do desnog centra, naglasila je da je preduvjet pregovora s islamskom stankom Enahda, koja vodi vladu, ostavka te vlade. Islamistički pokret prošlog tjedna tvrdio je da je spreman na dijalog. Pobornici oporbe okupljaju se u glavnom gradu kao i svakog dana nakon ubojstva oporbenog zastupnika Mohameda Brahmija 25. srpnja. Oporba priprema veliki manifestaciju 13. kolovoza, kada se obilježava proglašenje Kodeksa koji je sadržao niz zakona o izjednačavanju žena u pravima s muškarcima, čime su Tunišanke dobile prava do tada nepoznata u arapskom svijetu.

TARIFA - Španjolske i marokanske službe spasile su u subotu gotovo 90 ilegalnih useljenika koji su pokušavali doploviti do južne obale Španjolske u deset plovila. U petak je u tjesnacu Gibraltar bilo uočeno 39 drugih ilegalnih migranata. Brojni ilegalni useljenici iz crne Afrike gotovo svakodnevno pokušavaju ući u Španjolsku iz Maroka morskim putem preko Gibraltara ili kopnom preko dviju španjolskih enklava, Ceute i Melille. U 2012. godini 3.804 ilegalnih useljenika stiglo je na španjolsku obalu morem, što je 30 posto manje nego 2011. U Melilli su skupine migranata zadnjih tjedana pokušale masovnim jurišima ući na španjolsko tlo reko žicom ograđene granice, a 6. kolovoza pedesetero njih u tome je i uspjelo.

LONDON - Stotine ljudi u Londonu prosvjedovale su u subotu protiv ruskog zakona koji zabranjuje "homoseksualnu propagandu", a britanski premijer David Cameron odbacio je poziv da se zbog tog zakona bojkotiraju Olimpijske igre u Rusiji 2014. Zakon, kao i zabrana posvajanja djece istospolnim parovima, dio je konzervativnije društvene politike koju ruski predsjednik Vladimir Putin vodi od njegova povratka u Kremlj 2012. godine. Cameron je u subotu, odgovarajući na pismo britanskog glumca Stephena Fryja putem svog Twitter računa, rekao da Velika Britanija neće bojkotirati Olimpijske igre u Rusiji. Premijer je izjavio da dijeli njegovu "duboku zabrinutost zbog zlostavljanja homoseksualaca u Rusiji", ali nije podržao bojkot igara i napisao je "Vjerujem da se bolje možemo suprotstaviti predrasudama sudjelujući nego bojkotom Olimpijskih igara".

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙