FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: termini najavljuju pad cijena treći dan uzastopce

Autor: scvi
NEW YORK, 7. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi najavljuju danas nastavak pada cijena dionica na Wall Streetu, treći dan uzastopce, jer su investitori i dalje pod dojmom izjava dužnosnika Feda da bi uskoro moglo započeti smanjivanje monetarnih poticaja.

Terminski Dow Jones oko 14,00 sati bio je u minusu 42 boda, tehnološki Nasdaq 5 bodova, a S&P 500 4 boda.

Jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu posljedica je izjave predsjednika podružnice Feda u Chicagu Charlesa Evansa da će središnja banka, ovisno o situaciji u gospodarstvu, vjerojatno kasnije ove godine, a moguće već u rujnu, početi smanjivati poticajne monetarne programe.

Nadalje, predsjednik Feda u Dallasu Richard Fisher poručio je da podržava smanjenje poticaja u rujnu ako se gospodarski podaci ne pogoršaju.

To je izazvalo nesigurnost među ulagačima jer programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno već dugo podržavaju rast cijena dionica. Smanjenjem tih programa tržište bi, plaše se ulagači, izgubilo snažnu podršku.

„Moglo bi se pomisliti da su priče o smanjivanju monetarnih poticaja već ugrađene u dionička tržišta, no trgovci zasigurno nisu uvjereni da je to tako“, komentira Ava Trade, analitičar pri investicijskom društvu Naeem Aslamat.

Drugi su ipak malo optimističniji.

„Tržište je padalo protekla dva dana, ali uz nizak promet. Mislim da je u cijene dionica već uračunato smanjivanje monetarnih poticaja“, kaže Peter Cardillo, ekonomist pri Rockwell Global Capitalu.

Zabrinutosti da bi američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku ranije nego što se očekivalo snizile su danas i cijene dionica na većini europskih burzovnih indeksa.

Londonski FTSE trenutno je na gubitku 0,82 posto, a frankfurtski DAX 0,29 posto, dok je pariški CAC u plusu 0,26 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙