FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubrzao rast američkog gospodarstva u drugom tromjesečju

Autor: vmom
WASHINGTON, 31. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Rast američkog gospodarstva u drugom je tromjesečju ove godine ubrzao znatno više nego što se očekivalo, a to bi američku središnju banku (Fed) moglo navesti da smanji monetarne poticaje gospodarstvu.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečju porastao za 1,7 posto na godišnjoj razini, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.

Time je znatno ubrzao njegov rast, budući da naniže revidirani podaci ministarstva pokazuju da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju BDP porastao za 1,1 posto. Prvotno je objavljeno da je rast iznosio 1,8 posto. Analitičari iz Reutersove ankete u prosjeku su očekivali rast od jedan posto.

Glavnu podršku rastu u drugom tromjesečju pružili su čimbenici poput oporavka potrošnje kompanija, rasta izvoza i znatno blažeg pada državne potrošnje, anulirajući među ostalim slabiju osobnu potrošnju.

Osobna potrošnja, koja čini više od dvije trećine gospodarskih aktivnosti u SAD-u, u drugom je tromjesečju porasla za 1,8 posto, dok je u usporedbe radi, u prva tri ovogodišnja mjeseca uvećana za 2,3 posto.

Pa ipak, najnoviji podaci svjedoče o trećem uzastopnom tromjesečju u kojem je rast gospodarstva ispod dva posto, što je tempo koji je obično preslab da bi doveo do smanjenja nezaposlenosti.

Dužnosnici Feda još nisu odlučili o smanjenju programa kupovina obveznica, vrijednog 85 milijardi dolara mjesečno, i vjerojatno će biti zadovoljni jačanjem aktivnosti u drugom tromjesečju kada budu zaključivali dvodnevno zasjedanje danas navečer.

Čelnik Feda Ben Bernanke prošlog je mjeseca, naime, izjavio da će središnja banka vjerojatno početi smanjivati kupovine obveznica u kasnijem dijelu godine te ih vjerojatno u potpunosti ukinuti do sredine 2014. bude li gospodarstvo bilježilo priželjkivani napredak.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙