FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blago pale, kineski podaci ipak razočarali

Autor: gple
LONDON, 15. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su oslabile u ponedjeljak pod pritiskom najnovijih pokazatelja iz Kine koji su pokazali dodatno usporavanje aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, potpirivši zabrinutost za naftnu potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 21 cent, na 108,60 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 105,45 dolara.

Kineski gospodarski rast usporio je u drugom tromjesečju na 7,5 posto, usporivši u odnosu na prethodno tromjesečje kada su aktivnosti porasle 7,7 posto. To znači da su aktivnosti slabile u devet od 10 proteklih tromjesečja.

Neposredno nakon objave podatka cijene nafte nakratko su porasle, signalizirajući da je ulagačima laknulo što su brojke više-manje očekivane i što usporavanje nije još izraženije. Potom je ipak prevladalo negativno raspoloženje.

"Na tržištima se osjeća olakšanje što podaci nisu još lošiji ali zasigurno nisu sjajni. Iako su podaci o BDP-u i o prometu u maloprodaji u skladu s očekivanjima, aktivnosti u industrijskom sektoru prilično su slabe", tumači Michael Hewson iz londonskog CMC Marketsa.

Makrogospodarski podaci potpirili su zabrinutost za naftnu potražnju jer bi po procjenama Međunarodne agencije za energiju (IEA) upravo tržišta u nastajanju trebala biti njezin najvažniji motor u idućoj godini.

Značajniji pad cijena spriječila je zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u nedjelju izjavio da se Iran bliži crvenoj crti koju je odredio za svoj nuklearni program. Ulagači također pozorno prate situaciju s promjenom režima u Egiptu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 104,82 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙