FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 15. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je kako bi Hrvatski sabor, unatoč Ustavom određene stanke u radu do jeseni, mogao održati i izvanrednu sjednicu budući da Hrvatska kao članica Europske unije treba promptno reagirati na inicijative iz EU, odnosno iz Vlade, vezano uz europske poslove. Hrvatski Sabor danas je zaključio 8. sjednicu, a budući da je Ustavom određeno da ljetno saborsko zasjedanje traje do 15. srpnja Leko je na Hrvatskome radiju izjavio kako zbog toga što Hrvatska sada kao punopravna članica EU sudjeluje u radu tijela EU ne može "s velikom vjerojatnošću reći da neće biti zasjedanja u Ustavom određenoj stanci". "Vjerujem da će čak biti, a ne da neće biti, ali smo poštivali ustavne odredbe i radili do 15. srpnja kako to Ustav predviđa", rekao je u emisiji "S Markova trga" te ocijenio kako je "važno pripremiti Sabor da može promptno reagirati na inicijative iz EU odnosno iz Vlade vezano uz europske poslove". Smatra da je Sabor na 8. sjednici odradio "vrlo važan, vrijedan posao". Govoreći o onome što Sabor "nije odradio", odnosno činjenici da saborski Odbor za Ustav nije prihvatio inicijativu za promjenom Ustava kojima bi se uvelo nezastarjevanje za ubojstva iz političkih pobuda, Leko je potvrdio stav svoje stranke, SDP-a koji na tome ustrajava "jer je to jedno moralno, ali i pravno pitanje".

TRILJ - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je na Kamešnici, 20-ak kilometara od Trilja, pustio u pogon vjetropark od 14 vjetrogeneratora ukupne snage 42 megavata i trafostanicu s priključnim 110-kilovoltnim dalekovodom Voštane/Kamensko. Tvrtka "Oštra stina" iz Zagreba investirala je u taj vjetropark oko 65 milijuna eura što je, kako je rečeno na današnjoj svečanosti, najveća investicija u obnovljive izvore energije na jednome mjestu u Republici Hrvatskoj. Predsjednik Josipović rekao je kako je taj projekt važan za triljsko područje jer će se njime otvoriti nova radna mjesta i pridonijeti punjenju proračuna. "Ovo je veliki dan i za Hrvatsku jer se pokazuje da se po modelu suradnje investitora i lokalne samouprave može biti učinkovit te takav model treba primjenjivati i diljem Hrvatske" istaknuo je Josipović. Po njegovim riječima, taj je projekt "velika stvar" za Hrvatsku i zato što se njime Hrvatska približava ispunjavanju međunarodne obveze o iskorištavanju 20 posto obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji električne energije do 2020. godine. Predsjednik Josipović otvorio je poslijepodne u poslovnoj zoni Čaporicama, nekoliko kilometara jugoistočno od Trilja, novoizgrađene pogone tvrtke "Eko Sir Puđa" u koje je poduzetnik Tomislav Puđa uložio oko 12 milijuna kuna. Ta će se tvrtka, kako je rečeno, po poznatoj recepturi za livanjski sir iz BiH baviti proizvodnjom ekološkog sira od mlijeka iz Dalmatinske zagore.

ZAGREB - Hrvatski biskupi očekuju objašnjenje rečenice predsjednika Vlade Zorana Milanovića po kojoj su "zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ" te traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda, ističe se u priopćenju Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije sa sjednice Stalnoga vijeća HBK. Biskupi su na današnjoj sjednici informirani o izjavi premijera Milanovića na sjednici održanoj 26. lipnja, a koju su prenijeli mediji. "U kontekstu rasprave o Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske Unije, predsjednik Vlade RH izjavio je da su 'zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ'. Biskupi očekuju objašnjenje takvog istupa i traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda", navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda HBK. Na sjednici Stalnoga vijeća HBK razmotrena su i "pitanja vezana uz promijenjene odnose Vojnog ordinarijata i MORH-a, kao i najavljena, a dijelom i provedena reforma na HRT-u". Članovi Stalnoga vijeća izrazili su "zabrinutost zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u koja mu je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK", ističe se u priopćenju.

RIJEKA - Županijski vijećnici koalicije HDZ-HSS-HSP AS Dinko Beaković (HDZ) i Ivo Zrilić (HSS) danas su oštro kritizirali novu odluku Županijske skupštine o povećanju broja upravnih odjela, ističući da će oni "služiti za vraćanje političkih dugova i uhljebljivanje" te da će povećati troškove županije. Beaković je rekao kako novi odjeli "služe za vraćanje političkih dugova i uhljebljivanje kadra SDP-a i vladajuće koalicije" iz lisnice svih građana Primorsko-goranske županije, a Zrilić da je glomazna županijska administracija već sada prevelik teret za proračun. Zrilić smatra kako nije prihvatljivo dodatno povećavati rashode osnutkom novih odjela te da obmanjuje tvrdnja vladajuće koalicije sa SDP-om na čelu da za osnutak novih odjela neće biti potreban dodatni novac. Rekao je da će dva nova odjela stvoriti oko 5,5 milijuna kuna dodatnog troška za plaće, bez troškova ureda, putovanja i drugoga. Beaković je također rekao da će se troškovi zaposlenika povećati za deset posto i da tu odluku "nitko racionalan u ovim teškim vremenima ne može poduprijeti". "Župan Zlatko Komadina sjetio se otvarati dva nove upravne odjele, a, primjerice, već godinama mu ne pada na pamet otvoriti predstavništvo županije u Bruxellesu", istaknuo je, dodajući da bi im ono pomoglo da dobiju novac iz strukturnih fondova Europske unije.

SLAVONSKI BROD - Slavonski HSS-ovci okupili su se u Slavonskome Brodu kako bi poduprli seljačke udruge u zahtjevu za većom otkupnom cijenom pšenice te traže da se objave podatci o isplati poticaja. S konferencije za novinare poručili su kako će bude li potrebno poduprijeti i seljačke prosvjede koje neke udruge najavljuju za dva tjedna ako ne uspostave partnersku komunikaciju s mjerodavnim ministarstvom. "Iz Slavonije, gdje se na najvećim površinama proizvodi hrana, htjeli smo aktualnu vlast upitati treba li Hrvatskoj proizvodnja hrane i slavonsko-baranjski seljaci ili će i njih dati u koncesiju pa da ih netko dohrani", poručio je domaćin skupa, čelnik brodsko-posavskoga HSS-a Davor Vlaović. Glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić rekao je da ta stranka nije da pregovara o cijeni pšenice, nego da upozori vladu i ministra kako je proizvođačka cijena pšenice 1,20 kuna. Proda li je seljak za 1,05 kuna, onda postaje teret države, i to Ministarstva socijalne skrbi. Ako je to politika vlade i ako vlada bude zatvarala oči nad ovim činjenicama - tada se od seljačke stranke očekuje akcija i zaštita članstva i proizvođača hrane", poručio je.

RIJEKA - Trojici zaštitara, koji se sumnjiče da su od vlasnika ugostiteljskih objekata u Rijeci i Krku iznuđivali novac, a jednog i teško ozlijedili, danas je sudac istrage odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Načelnik riječke kriminalističke policije Željko Kruneš istaknuo da se istraga, koja obuhvaća i druge osobe, nastavlja te je pozvao sve ugostitelje i druge osobe koje su trojica oštetila ili ozlijedila da se jave policiji, bez straha i s punim povjerenjem. U subotu su u Rijeci uhićena trojica zaštitara, koje sumnjiči za pet iznuda dvojice i teško ozlijeđivanje jednog vlasnika lokala.

ZAGREB - Dizajn izložbe "Kultura pušenja: od tabua do tabua" u Gliptoteci HAZU, koji je napravila zagrebačka agencija Brigada, osvojio je nagradu Red Dot jednog od najcjenjenijih međunarodnih natjecanja na području dizajna vizualnih komunikacija. Dobitnici Red Dot nagrada objavljeni su danas u njemačkom Essenu, a agencija "Brigada" koja osmišljava prodajne izložbe i poslovne prostore, a bavi se i produkt dizajnom te arhitekturom, ugledno je Red Dot High Design Quality priznanje dobila drugi put, izvijestila je danas reklamna agencija Bruketa&Žinić, čiji je agencija Brigada dio. Izložba o kulturi pušenja, održana prošle jeseni u Gliptoteci, propitivala je vezu pušenja, umjetnosti i tabua, fokusirajući se na ulogu pušenja u hrvatskoj umjetnosti i popularnoj kulturi u proteklih 150 godina. Uzevši kao inspiraciju fenomen dima, "Brigadi" je bio cilj interpretirati ga u galerijskom prostoru, na način da se taj prostor potpuno transformira. Poigravajući se idejom tabua, osmišljena je anti-izložba, prikaz koji je izloške sakrio čak i od samog izložbenog prostora.

ZAGREB - Istaknuti solist Opere HNK Ivana pl. Zajca bariton Mirko Čagljević umro je u rodnom Vukovaru u 66. godini, priopćio je danas riječki HNK. Kako se ističe, Čagljević je svojim brojnim ulogama, što ih je tijekom gotovo trideset godina ostvarivao na riječkoj kazališnoj pozornici, obilježio opernu scenu i glazbeni život Rijeke. Osim u Rijeci i Osijeku, nastupao je u opernim kućama u Zagrebu, Splitu, Ljubljani i Mariboru, na ljetnim festivalima u Ljubljani, Puli, Opatiji, Rijeci, Krku te na brojnim koncertima. Riječki operni solist "raspjevana, ugodna baritona i dobre glume", kako ga je kritika ocjenjivala, ostat će zapamćen kao marljiv i strpljiv pjevač te kolega i čovjek iznimnih ljudskih odlika. Mirko Čagljević bit će pokopan 17. srpnja u Vukovaru, a komemoracija će biti održana u foyeru HNK Ivana pl. Zajca dan kasnije, 18. srpnja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙