FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 25. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Konstituirajuća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) održana je danas u Banskim dvorima, a socijalni partneri su istaknuli zadovoljstvo pokretanjem dijaloga i izrazili nadu u njegovu uspješnost. Novoizabrano vodstvo, predsjednik GSV-a Mirando Mrsić te potpredsjednici Davor Kuštrak i Damir Jakuš, u izjavama nakon sjednice izrazili su uvjerenje da će se dijalog biti konstruktivan u korist partnera i građana Hrvatske te da će mu strane nastojati pridonijeti ne tražeći da se njihovo mišljenje uvijek bezuvjetno usvoji. Vlada je opredijeljena za socijalni dijalog i rad vijeća će biti na višoj razini s ciljem da raspravimo sve teme koje su važne za sve socijalne partnere i građane Hrvatske, a prilog tome je i odluka kojom se Vlada obavezuje da zakoni i propisi koji idu u proceduru trebaju imati priloženo i mišljenje GSV-a, kazao je Mrsić. Ustvrdio je da je i premijer Zoran Milanović imao je razgovor sa socijalnim partnerima koji je prošao u tolerantnom ozračju, tijekom koga je zaključeno da se takvi sastanci nastave kada strane za to budu imale potrebe. Na sjednici su predstavljena načela i ciljevi novog zakona o radu, koje su članovi GSV podržali i uputili zakon u daljnju proceduru, tako da će tijekom rujna socijalni partneri raditi tekst zakona, rekao je Mrsić.

BRDO KOD KRANJA - Predsjednik Republike Ivo Josipović reakciju ministra Slavka Linića na odluku suca zagrebačkog Trgovačkog suda smatra "razumljivom", a postupak suca Mislava Kolakušića, koji je zaustavio sklapanje predstečajne nagodbe Dalekovoda radi ocjene ustavnosti zakona po kojem se postupak vodi "legitimnim". Reakcija ministra financija je "razumljiva", a sudac je postupio "legitimno", rekao je predsjednik Josipović. "Bilo bi dobro da i iz situacije koja izgleda loša izvučemo nešto dobro i okrenemo je sebi u korist", rekao je Josipović u četvrtak novinarima koji su ga o toj temi pitali u Brdu kod Kranja, nakon summita zemalja bivše Jugoslavije i Albanije, na kojem je gost bio i francuski predsjednik Francois Hollande. "Neću ulaziti u personalne ocjene ni suca ni ministra. Ministar financija zasad je postigao dobre rezultate i mogu razumjeti njegovo nezadovoljstvo", rekao je Josipović, ali i dodao da ne želi govoriti o rječniku. "Sudac je bio u okvirima", rekao je, "a stvar je dobrog pravosuđa da vodi računa i o efektima" svojih odluka, rekao je. "Legitimno je tražiti ocjenu ustavnosti". "Nadam se da i pravosuđe shvaća da odluke moraju biti ne samo zakonite nego i pravedne", rekao je, ali i dodao da "napadi ad hominem ne bi smjeli biti temelj vođenja politike".

ZAGREB - Povjerenstvo Hrvatskih autocesta (HAC) za utvrđivanje okolnosti prometne nesreće koja se u subotu, 20. srpnja dogodila u tunelu Plasina nije uočilo da je oborinsko okno na bilo koji način utjecalo na nesreću, no zbog niza propusta i nepravilnosti Uprava HAC-a smijenila je direktora Sektora za održavanje, pomoćnika direktora za redovno održavanje, šefa operative, šefa pravca operativne jedinice jug i voditelja tehničke jedinice Perušić, priopćeno je iz HAC-a. Po policijskom izvješću, do nesreće je došlo kada je 21-godišnja vozačica toyote yaris naletjela na poklopac oborinskih voda te se zabila u zid tunela, a iza nje su se zatim sudarila još tri automobila, pri čemu su lakše ozlijeđene tri osobe, a teže sedmogodišnji dječak. HAC-ovo povjerenstvo koje je istraživalo nesreću tvrdi međutim da se na snimkama videonadzora vidi kako se vozačica toyote kretala preticajnim trakom lijevo od okna, a da je nadzor nad vozilom izgubila tek nakon ulaska u tunelsku cijev. Dodaje se, međutim, da stanje poklopca okna u trenutku nesreće nije moguće utvrditi te da je "uočeno nepodudaranje podataka iz dnevnika rada, ispisa radnih naloga i pregleda planiranih i realiziranih poslova redovnog održavanja i nesrazmjer radnih sati utrošenih na pregled poklopaca sa standardima". Iz HAC-a je priopćeno da je Uprava naložila dodatnu provjeru svih poklopaca sustava odvodnje te češće obilaske i preglede dionice autoceste i svih objekata i opreme na njoj.

ZAGREB - Vlada je danas objavila troškove proslave ulaska Hrvatske u EU, koja je koštala ukupno nešto manje od 6,5 milijuna kuna. Svi troškovi su iskazani u bruto iznosu s uračunatim PDV-om, a autorski honorari prikazani su sa svim davanjima, napominje se. Više od 3,3 milijuna potrošeno je na zakupnine i najamnine, od čega je oko 2,2 milijuna otišlo na najam opreme podizvođača iz ugovora s HRT-om - scenske tehnike, pozornica, tribina, hidraulične platforme i sl. Gotovo 450 tisuća stajao je najam druge opreme, poput rasvjete, specijalne tehnike, električnih priključaka i opreme za simultano prevođenje. Na najam šatora otišlo je 81.250 kuna, a na najam oglasnih površina 171.269 kuna. Hotelski smještaj uzvanika stoji oko 364 tisuće kuna, a podijeljeni su im i darovi - torbe, kravate, rupci i rokovnici, ukupne vrijednosti 150.416 kuna. Intelektualne i usluge osoblja plaćene su ukupno 2.351.680 kuna. Autorski honorari glazbenika, alpinista, plesača i ostalih izvođača, scenarista, koreografa, kostimografa, scenografa i producenata, prevoditelja te grafičkih dizajnera državu su koštali 1.267.937 kuna, dok je na promidžbu potrošeno 138.700 kuna.

RIJEKA - Riječko Gradsko vijeće prihvatilo je danas izvješće o gradskom proračunu za 2012. godinu po kojem je prošle godine bio manjak prihoda od 29,3 milijuna kuna. Ukupni prihodi i primitci proračuna bili su 749,6 milijuna kuna, ili 87,6 posto godišnjeg plana, a rashodi i izdatci 778,9 milijuna kuna, ili 91 posto od godišnjeg plana. Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je proračun za 2012. načinjen po makroekonomskim projekcijama po kojima se očekivao blagi oporavak ekonomske aktivnosti i rast bruto domaćeg proizvoda. S obzirom na to da 2012. nisu promijenjeni negativni gospodarski trendovi, to se, uz nedostatak velikih investicija, te loše gospodarsko stanje u okruženju odrazilo na izvršenje proračuna, rekao je. Dodao je da je riječki investicijski ciklus održan, da se nastavilo s mjerama poticanja gospodarstva te da se nisu smanjivali rashodi za socijalni program. Oporbeni vijećnici isticali su da se o izvješću trebalo raspravljati prije te da zaduženost grada od 416 milijuna kuna zabrinjava.

ZAGREB - U povodu Dana iseljenika otoka Suska, u nedjelju, 28. srpnja njihov susret organiziraju susački Mjesni odbor, Hrvatska matica iseljenika - podružnica Rijeka i Turistička zajednica Malog Lošinja, doznaje se od Hrvatske matice iseljenika (HMI). U sklopu Dana iseljenika održat će se etno-izložba u Klubu iseljenika priredit će se etno-izložba, organizirt će se igre za djecu, malonogometni turnir, odbojka u moru, prezentacije i degustacije otočnih proizvoda i vina, a nastupit će i suščanski folklor. Na poticaj Maloga Lošinja i Turističke zajednice toga grada, Institut za turizam izradio je Plan i program destinacijskog menadžmenta i razvoja turizma otoka Suska do 2020. godine, koji će biti predstavljen u Klubu iseljenika. U sklopu Dana iseljenika bit će proslavljeno i milijunto noćenje na lošinjskom arhipelagu. Najviše susačkih iseljenika živi u saveznoj američkoj državi New Jerseyju, gdje se procjenjuje da ih ima oko dvije tisuće.

SLAVONSKI BROD - Motociklist iz Slavonskog Broda poginuo je danas u nesreći na autocesti kod Lužana, izvijestila je brodsko-posavska policija. U nesreći je uz motocikl 38-godišnjeg Brođanina sudjelovalo i jedno teretno vozilo. Policija pretpostavlja da je došlo do kontakta nakon čega je vozač motocikla izgubio nadzor i sletio s ceste.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙