FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 28. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

MOSTAR - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović ocijenio je u nedjelju da su neprihvatljivi i za tu zemlju štetni zahtjevi Europske komisije da se uvoz roba iz Hrvatske i drugih zemalja EU-a oslobodi plaćanja carina. "Prijedlog Europske unije da Hrvatska zadrži bescarinski režim CEFTA-e s BiH i nakon 1. srpnja nije pravedan i suprotan je interesima naše ekonomije", rekao je ministar Šarović na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu. Potrebno je kompromisno rješenje, a ne da bosanskohercegovačka strana jednostrano, na svoju štetu promijeni pravilnik BiH o uvozu i izvozu koji vrijedi za Hrvatsku i ostale zemlje EU, rekao je ministar. "Naš je prijedlog da razgovaramo na načelu kvota za kvotu, ustupak za ustupak", istaknuo je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Bosanskohercegovačka strana traži povećanje kvota za izvoz šećera, vina i ribe u Hrvatsku i zemlje Europske unije, a spremna je učiniti ustupke u istome obujmu za Hrvatsku i zemlje EU-a, a ne nikako za 230 roba kako je zatraženo, rekao je Šarović.

RIO DE JANEIRO - Papa Franjo je u nedjelju slavio završnu misu u prigodi Svjetskog dana mladih u Riju, pred nepreglednim mnoštvom na plaži Copacabani te najavio da će idući susret s mladima 2016. biti u Krakovu u Poljskoj. "Dragi mladi, idući Svjetski dan mladih, bit će 2016. u Krakovu u Poljskoj", najavio j Franjo po zatvršetku mise na 28. SDM u Rio de Janeirou. Izbor Krakova u spomen je na poljskoga papu Ivana Pavla II. koji je bio iz te regije. Papa je pozvao mlade katolike da "bez straha" naviještaju svoju vjeru sve do "periferija" svijeta, svima bez razlike, istaknuvši da je "Evanđelje namijenjeno svima" a ne samo "najotvorenijima". Govoreći pred više od tri milijuna vjernika, uglavnom mladih iz Brazila i Latinske Amerike, Papa je opetovao: "Nema granica ni međa: Isus nas šalje svima. Ne samo onima koji su mu bliži i koji su otvoreniji".

SUBOTICA - Član Vijeća Srpske napredne stranke (SNS) za Vojvodinu Aleksandar Milovančev izjavio je u nedjelju da bi izvanredni vojvođanski izbori mogli biti raspisani do kraja godine budu li provedene ozbiljne istrage zlouporaba pokrajinskih fondova za koje ta vladajuća stranka optužuje članove i dužnosnike Demokratske stranke (DS), prenijeli su vojvođanski mediji. S druge strane, vojvođanski premijer i dopredsjednik DS-a Bojan Pajtić ranije je izjavio da ne vidi način na koji bi SNS "isposlovala izvanredne izbore u Vojvodini" te da ne razmišlja o ostavci zbog zahtjeva beogradskih stranaka koje ga optužuju za vojvođanski separatizam, materijalne zlouporabe i loše gospodarsko stanje u Pokrajini. U želji da preuzmu vlast i u Pokrajini, beogradske stranke predvođene SNS-om, mjesecima traže način za smjenu vojvođanske vlade koju vodi DS te za raspisivanje izvanrednih izbora u Vojvodini.

NIKOZIJA - Socijaldemokratska oporba premoćno vodi s 37,14 posto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju u samoproglašenoj Turskoj Republici Sjevernom Cipru, po prvim službenim rezultatima. Iza Turske republikanske stranke (CTP, ljevica) dolaze Stranka nacionalnog jedinstva (UBP, nacionalistička) na vlasti, s 30,06 posto glasova birača i Demokratska stranka (DP, liberali) s 23,24 posto, na temelju rezultata sa 143 od 670 biračkih mjesta. Oko 173.000 upisanih birača pozvano je na birališta kako bi izabrali 50 zastupnika na tom malenom području na istoku Sredozemlja koje priznaje jedino susjedna Turska.

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Strojovođa vlaka koji je u srijedu izletio iz tračnica u Santiago de Composteli pri čemu je poginulo 79 ljudi izjavio je nakon nesreće da nije uspio zakočiti jer je vlak "išao prebrzo", rekao je jedan svjedok za španjolsku televiziju Antenu 3. "Rekao je da je trebao zakočiti i smanjiti brzinu na 80 km ali nije uspio jer je vozio prebrzo", posvjedočio je Evaristo Iglesias. Mlada putnica vlaka koja je preživjela nesreću s lakšim ozljedama, Carla Serrano, rekla je da je na zaslonu s informacijama u svome vagonu vidjela da vlak vozi brzinom od 200 km/h, u razgovoru za javnu televiziju. Strojovođa Francisco Jose Garzon Amo (52) je u razgovoru sa željezničkom stanicom putem radioveze, kako prenosi list El Pais, uoči nesreće priznao da je vozio brzinom od 190 km/h umjesto 80. Smješten je u pritvor pod optužbom za "ubojstvo iz nehata" a u nedjelju ga treba ispitati sudac suda u Santiago de Composteli.

ATENA - Predsjednik talijanske vlade Enrico Letta, koji dolazi u nedjelju u dvodnevni posjet Ateni, najavio je da će s grčkim kolegom po dužnosti Antonisom Samarasom razgovarati o budućnosti Europe. "Glavno pitanje susreta sa Samarasom bit će zajednička budućnost na starom kontinentu (...) kako bi građani prestali percipirati Europu kao osvetoljubivu maćehu", rekao je Letta u Rimu u intervjuu za poluslužbenu grčku agenciju Ana. U tom duhu suradnja između Grčke i Italije, koje će predsjedati Europskom unijom u prvom i drugom semestru 2014., i morat će raditi da pomognu sredozemnim zemljama u Europi da "ojačaju rast i borbu protiv ilegalnog useljavanja". Zapošljavanje je "ključ" za cijelu Europu, rekao je Letta i naglasio da je "hitno potrebno odgovoriti" na nezaposlenost mladih, jer je to "pošast našeg kontinenta".

JERUZALEM - Izraelska vlada odobrila je u nedjelju oslobađanje palestinskih zatvorenika u sklopu odmrzavanja izravnih mirovnih pregovora s Palestincima prekinutih prije tri godine, objavio je javni radio. Ministri su prihvatili tekst kojim se predviđa oslobađanje 104 palestinskih zatvorenika zatočenih u Izraelu, prenosi radio.

KAIRO - Pristalice svrgnutoga egipatskog predsjednika Mohameda Mursija opiru se vojnoj prijetnji i ostaju na prosvjedu u središtu Kaira, iako su u sukobima sa snagama sigurnosti izginuli već deseci, javlja Reuters u nedjelju, a AFP prenosi da su pale dvije nove žrtve promursijevih pristalica. Govornici na skupu promursijevskog Muslimanskoga bratstva obratili su im se tijekom noći i rekli kako ne odustaju od zahtjeva. Žele da se Mursi, izabrani egipatski predsjednik, kojega je vojska svrgnula 3. srpnja na valu općeg narodnog nezadovoljstva zbog neispunjenih obećanja, vrati na položaj. No ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je okupljene da će ih uskoro "rastjerati", objavio je BBC.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙