FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: rtom
ZAGREB, 28. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 15.30

RIM - Trideset i jedan ilegalni emigrant iz Afrike, a među njima je devet žena, utopio se u petak u vodama Libije u pokušaju da prelaskom Sredozemlja doplovi do Italije, izvijestio je u nedjelju talijanski tisak. Plovilo s 53 ilegalnih emigranata iz Afrike potonulo je u petak navečer, a prema riječima preživjelih 31 putnik nije se uspio spasiti. Trgovački brod spasio je 22 osobe i dovezao ih do talijanskog otočića Lampedusa. Ilegalni emigranti kazali su da su iz Nigerije, Gambije, Benina i Senegala. Samo u petak i subotu obalne straže spasile su iz mora 450 ilegalaca koji su pokušali doploviti do Italije. Novi priljev potencijalnih useljenika pogoršao je stanje u izbjegličkom logoru na Lampedusi, u koji je od 1999. stiglo više od 200.000 osoba. Uz tursko-grčku granicu Lampedusa je jedan od glavnih ulaza ilegalaca koji pokušavaju ući u Europsku uniju.

JERUZALEM - Izraelska vlada prihvatila je u nedjelju zakonski prijedlog kojim se obvezuje na raspisivanje referenduma o svakom mirovnom sporazumu potpisanom s Palestincima, objavljeno je iz ureda premijera Benjamina Netanyahu. "Svaki sporazum koji bi mogao biti zaključen pregovorima dat će se na izjašnjavanje referendumom", navodi se u tekstu i dodaje kako je to važno "jer za takve povijesne odluke svaki građanin treba izravno glasovati o pitanjima budućnosti zemlje". Palestinski dužnosnik rekao je u subotu za agenciju France presse da bi mirovni pregovori između Izrealaca i Palestinaca, koji tri godine stoje na mrtvoj točki, trebali biti obnovljeni u utorak u Washingtonu. Parlament bi o zakonskom prijedlogu trebao brzo glasovati. Smatra se da je referendum ustupak desnici u zamjenu za ustupke koje bi Izrael morao učiniti tijekom pregovora s Palestincima. Netanyahu pokušava također postići pristanak članova vlade na kontroverzni projekt oslobađanja palestinskih i arapskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, u sklopu nastojanja da se obnove izravni mirovni pregovori. Izraelci još nisu službeno potvrdili informaciju o sudjelovanju u pregovorima, no Netanyahu je u subotu navečer najavio da je spreman osloboditi 104 Palestinca u sklopu angažmana za povratak za pregovarački stol.

MADRID - Vlasti španjolskih otoka Baleara evakuirale su noću na nedjelju 700 stanovnika iz područja kojem prijeti širenje šumskog požara koji je već poharao 1.600 hektara otoka Mallorce. Od četvrtka, vatrogasci uz pomoć zrakoplova i helikoptera pokušavaju uzalud kontrolirati požar u teško pristupačnoj i šumovitoj zoni. U nedjelju ujutro 26 zrakoplova i helikoptera te 365 osoba na tlu borilo se s požarom. Požari šuma i makija česti su ljeti u Španjolskoj, a potiču ih dodatno vjetrovi te sušnost tla i vegetacije.

LAHORE - Najmanje osamnaest ljudi umrlo je, a deseci su se razboljeli nakon konzumacije sumnjivih alkoholnih pića u Pakistanu, kazali su dužnosnici. Žrtve su konzumirale alkohol na dvije zabave u gradu Faisalabadu. Pokrajinski guverner naredio je istragu slučaja. Većina žrtava umrla je prije nego je uspjela stići do bolnice. Samo osobe koje nisu muslimani mogu u Pakistanu kupovati i konzumirati alkohol, ali mnogi ga kupuju ilegalno i piju kod kuće. Isto tako, tijekom ramazana dućani koji prodaju alkohol zatvoreni su pa ga se može nabaviti samo ilegalnim putem.

NICA - U nedjelju nedugo nakon podneva u hotelu Carlton u Cannesu u kojemu se održavala izložba skupocjenog nakita ukraden je nakit u vrijednosti od oko 40 milijuna eura, izvijestio je izvor blizak državnom odvjetništvu. Usred dana jedna je osoba iz hotela odnijela torbu s vrijednim nakitom, prve su informacije istražitelja. Uprava hotela nije željela komentirati događaj za France presse. Istraga je povjerena policiji grada Nice. Tijekom održavanja posljednjeg Filmskog festivala u Cannesu, nakit marke Chopard u vrijednosti od 1,4 milijuna dolara ukraden je iz hotela Novotel.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙