FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 21. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSTAR - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ustvrdio je da vlasti u BiH imaju potporu Europske komisije za uvođenje protumjera Hrvatskoj oko mesa i drugih proizvoda ističući da su primijenile iste propise kao i Hrvatska jer više ne postoji međusobni ugovor o veterinarstvu. Za 53 proizvođača iz Hrvatske vlasti u BiH prošlog su tjedna zabranile uvoz mesa. Ministar Šarović je u izjavi za entitetsku novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA) koju u nedjelju prenose tiskani mediji istaknuo da BiH za ovaj potez ima potporu Europske komisije i da će se ponašati na ovaj način ne samo kada je u pitanju meso, nego i ostali proizvodi. Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je u prošlu srijedu da je neugodno iznenađen odlukom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o zabrani uvoza proizvoda životinjskog podrijetla proizvedenih u nesukladnim objektima u Hrvatskoj, te da nada se kako će kolege iz BiH još jednom preispitati svoju odluku, a ukoliko bude potrebno Hrvatske će svoje interese zaštititi kroz institucije EU.

BRUXELLES - Belgijski kralj Albert II. abdicirao je u nedjelju nakon dvadesetogodišnje vladavine, a naslijedit će ga stariji sin Philippe, koji će postati sedmi belgijski kralj u povijesti. Albert II. (79) potpisao je u Kraljevskoj palači u Bruxellesu službeni dokument o abdikaciji u nazočnosti vlade i 250 uzvanika, a svečanost je izravno prenosila televizija. Prijestolje će preuzeti njegov stariji sin Philippe (59) koji će biti sedmi belgijski kralj u povijesti. Philippe prisegnuo je na trima službenim jezicima (nizozemski, francuski i njemački) pred senatorima i zastupnicima. Kako to nalaže tradicija, nosio je vojnu odoru i sjedio na prijestolu ali nije imao krunu i žezlo, kraljevske atribute nepoznate u Belgiji.

ASPEN - Radikalni islamisti prevladat će nad raznolikim frakcijama koje se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada ako ih se ne suzbije i građanski rat u zemlji mogao bi potrajati godinama, ocijenio je visoki dužnosnik Pentagona. David Shedd, zamjenik ravnatelja američke Vojnoobavještajne agencije (DIA), nije izravno preporučio bilo kakav oblik američke ili strane intervencije, istaknuvši da je ta odluka na političarima. Govoreći na sigurnosnom forumu u Aspenu u subotu, Shedd je rekao da sirijsku oporbu čini barem 1200 skupina. Mnoge od njih bave se usko lokalnim problemima, kao što je manjak pitke vode u njihovim selima. Upozorio je da bi sirijski sukob mogao potrajati "od više mjeseci do više godina" i da bi dulja neriješena situacija mogla omogućiti radikalnim borcima da preuzmu kontrolu nad nekim dijelovima zemlje.

BRATISLAVA - Nadzorni sustav bit će postavljen u najmanje 227 gradova i sela u Slovačkoj kao mjera prevencije kriminala koju je ovoga tjedna usvojilo vladino Vijeće za sprječavanje kriminala. U skladu smjerom, za koju je zeleno svjetlo dao ministar unutarnjih poslova Robert Kalinek, odobren je novi sustav kamera i modernizacija postojećih. "Ovo je jedan od važnih načina za smanjenje kriminala", rekao je dekan pravnog fakulteta Paneuropskog sveučilišta Jaroslav Ivor. "Slovačka koristi i iskustva iz inozemstva budući da se tamo sustav kamera koristi već desetljećima." Ivor je ustvrdio da je Velika Britanija zabilježila značajan pad kriminala nakon postavljanja kamera.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙