FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 23. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

RIO DE JANEIRO - Papa Franjo u ponedjeljak je počeo prvo inozemno putovanje, stigavši u Rio de Janeiro, gdje ga je od zračne luke do središta grada pozdravljala razdragana masa vjernika, kojoj je odmahivao iz džipa s otvorenim krovom. Zrakoplov s prvim južnoameričkim papom u povijesti u međunarodnu zračnu luku Tom Jobim sletio je u 15.43 po mjesnom vremenu, a poglavara Katoličke crkve u zemlji s najvećim brojem pripadnika te vjere na svijetu po dolasku je pozdravila brazilska predsjednica Dilma Roussef. Tisuće mladih iz cijelog svijeta okupilo se iza zaštitne ograde zračne luke kako bi pozdravilo Svetog oca čim stupi na brazilsko tlo. Papa Franjo će u Riju predvoditi 28. Svjetski dan mladih na kojem se očekuje oko 1,5 milijun hodočasnika.

SAO PAULO - Brazilska policija pronašla je u ponedjeljak malu eksplozivnu napravu u garaži u blizini katoličkog svetišta u mjestu Aparecidi koje bi papa Franjo trebao posjetiti ovoga tjedna, izvijestila je državna novinska agencija. Policija je izazvala kontroliranu eksploziju naprave izrađene od plastične cijevi omotane ljepljivom trakom. Naprava je pronađena u zahodu garaže u Aparecidi, gradu u državi Sao Paolo u kojemu se nalazi svetište zaštitnici Brazila, Gospi iz Aparecide. Nije, međutim, razjašnjeno je li eksplozivna naprava povezana s Papinim posjetom Brazilu. Papa Franjo u ponedjeljak je stigao u Rio de Janeiro povodom 28. Svjetskog dana mladih.

LONDON - Kate, vojvotkinja od Cambridgea i supruga princa Williama, rodila je sinčića u bolnici St Mary u Londonu, priopćila je kraljevska palača u ponedjeljak. Dječak, treći u nasljednom nizu za britanski tron, "rođen je zdrav" u 16.24 h po mjesnom vremenu (17.24 h po srednjoeuropskom). Dječačić, težak 3,8 kilograma, i majka su dobro nakon porođaja kojem je nazočio otac, dodaje palača. Kraljica Elizabeta II., vojvoda od Edinburgha, princ od Walesa, vojvotkinja od Cornwalla, princ Harry i obje obitelji obaviještene su i radosne su zbog prinove. Djetetovo ime vjerojatno će se znati tek za par dana: Britanci, poslovično strpljivi kad je u pitanju kraljevska obitelj, morali su čekati tjedan dana da bi doznali Williamovo ime, a Charlesovo je objavljeno nakon punih mjesec dana. Cijeli svijet je iščekivao rođenje "kraljevske bebe" pošto je Kate u ponedjeljak rano ujutro oko 6 sati primljena u bolnicu "s prvim znakovima trudova", po kratkom priopćenju palače u Kensingtonu.

MOSTAR - Ravnatelj državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH Goran Zubac optužio je u ponedjeljak Tužiteljstvo BiH da je zaštitilo visokog bošnjačkog dužnosnika Šemsudina Mehmedovića time što mu je odbilo odrediti pritvor, dok je bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je Mehmedović član, zatražila suspenziju policijskog ravnatelja, tvrdeći da je zlorabio svoj položaj. Prošloga tjedna SIPA je uhitila Mehmedovića, zastupnika SDA u državnom Parlamentu, jer ga se sumnjiči za ratne zločine na području Tešnja, no Tužiteljstvo BiH nije odobrilo njegovo pritvaranje pa je ubrzo pušten na slobodu, nakon čega su krenule međusobne optužbe srpskih i bošnjačkih dužnosnika oko procesuiranja ratnih zločina. "U Tužiteljstvu BiH narušeno je načelo samostalnosti, zakonitosti i profesionalnosti i ta pravosudna institucija je prešla na teren nacionalnog i nezakonitog. SIPA će uskoro izaći u javnost s dokaznim materijalom", rekao je u ponedjeljak ravnatelj Zubac na sjednici Odbora za obranu i sigurnost Parlamenta BiH. Dodao je da je puštanje Mehmedovića na slobodu odmah nakon uhićenja presedan te da se prijeti istražiteljima državne policijske agencije koji vode istragu. Predsjednik SDA Sulejman Tihić zatražio je Zupčevu suspenziju, tvrdeći da je zlorabio položaj kad je naložio uhićenje Šemsudina Mehmedovića.

BEJRUT - Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je izrazio zadovoljstvo "snažnom porukom" koju je poslala Europska unija odlukom da libanonski Hezbolah uvrsti na svoj popis terorističkih organizacija. "EU ovom današnjom odlukom šalje snažnu poruku Hezbolahu da ne može djelovati nekažnjeno", rekao je Kerry. "Hezbolahove akcije će povući za sobom posljedice, napose smrtonosni napad u Burgasu, u Bugarskoj i planiranje sličnih napada na Cipru", dodao je državni tajnik. Stavljanje Hezbolaha na crnu listu EU-a "izravno će utjecati na njegovu sposobnost da nesmetano djeluje u Europi", ocijenio je Kerry, pozivajući i druge vlade da pođu za primjerom EU-a i učine isto. Suprotno SAD-u, Libanon je izrazio žaljenje zbog odluke EU-a da vojno krilo Hezbolaha uvrsti na crnu listu, uz napomenu da ona neće utjecati na njegove veze s Europom. "Priželjkivali smo od zemalja Europske unije mudrije shvaćanje činjenica, (ali) libanonsko društvo će sa svim svojim sastavnicama i dalje održavati najbolje odnose (s tim zemljama)", ističe se u priopćenju predsjednika vlade u ostavci Nadžiba Mikatija, uz napomenu da će Libanon "diplomatskim putem nastaviti razgovore o toj temi".

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙