FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Zubac optužuje Tužiteljstvo, SDA traži njegovu suspenziju

Autor: dmus
MOSTAR, 22. srpnja 2013. (Hina) - Ravnatelj državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH Goran Zubac optužio je u ponedjeljak Tužiteljstvo BiH da je zaštitilo visokog bošnjačkog dužnosnika Šemsudina Mehmedovića time što mu je odbilo odrediti pritvor, dok je bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je Mehmedović član, zatražila suspenziju policijskog ravnatelja, tvrdeći da je zlorabio svoj položaj.

Prošloga tjedna SIPA je uhitila zastupnika SDA u državnom Parlamentu Šemsudina Mehmedovića jer ga se sumnjiči za ratne zločine na području Tešnja, no Tužiteljstvo BiH nije odobrilo njegovo pritvaranje pa je ubrzo pušten na slobodu, nakon čega su krenule međusobne optužbe srpskih i bošnjačkih dužnosnika oko procesuiranja ratnih zločina.

"U Tužiteljstvu BiH narušeno je načelo samostalnosti, zakonitosti i profesionalnosti i ta pravosudna institucija je prešla na teren nacionalnog i nezakonitog. SIPA će uskoro izaći u javnost s dokaznim materijalom", rekao je u ponedjeljak ravnatelj Zubac na sjednici Odbora za obranu i sigurnost Parlamenta BiH.

Dodao je da je puštanje Mehmedovića na slobodu odmah nakon uhićenja presedan te da se istražiteljima državne policijske agencije koji vode istragu prijeti.

Zubac je pojasnio da je SIPA čak četiri mjeseca od Tužiteljstva BiH čekala nalog za određivanje pritvora za Mehmedovića, što nije bio slučaj s drugim osobama osumnjičenim za ratne zločine.

Pripadnici SIPA-e su u petak priveli Mehmedovića zbog osnovane sumnje da je počinio ratne zločine protiv srpskog stanovništva na području Tešnja, no on je istog dana oslobođen, a Tužiteljstvo je odbilo izdati i zahtjev za određivanje pritvora i suglasnost za pretres objekata i imovine u njegovu vlasništvu.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić zatražio je Zupčevu suspenziju, tvrdeći da je zlorabio položaj kad je naložio uhićenje Šemsudina Mehmedovića.

"Zloporaba položaja ravnatelja SIPA-e je očita jer je uhićenje izvedeno bez naloga i uz protivljenje tužitelja. Tražimo suspenziju ravnatelja SIPA-e", rekao je Tihić na konferenciji za novinare nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Također je ocijenio neprihvatljivim to što u vodstvu SIPA-e na tri ključne pozicije nema nijednog Bošnjaka.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙