FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV. Svijet u 15. 30 sati

Autor: dmus
ZAGREB, 19. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15.30 sati.

VILNIUS - Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding zauzela se u petak za jačanje zaštite građana EU-a od korištenja njihovih osobnih podataka u Sjedinjenim Američkim Državama. Američki špijunski program "PRISM" probudio je svijest kod Europljana da su potrebna snažna i stroga pravila", kazala je Reding prije početka neformalnog sastanka ministara pravosuđa EU-a u Vilniusu. Reding je izrazila zadovoljstvo time što je dobila potporu francuskih i njemačkih kolegica, Christiane Taubire i Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, potpisnica zajedničke deklaracije u kojoj inzistiraju na "obvezi jamčenja visoke razine zaštite podataka europskih građana". Reding očekuje napredak već nakon idućeg službenog sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa EU 7. i 8. listopada u Luksemburgu.

RIM - Talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano preživio je u petak glasovanje o povjerenju, čime je izbjegnuta politička kriza koja je zaprijetila padom krhke koalicijske vlade premijera Enrica Lette. Alfano, tajnik stranke Silvija Berlusconija Narod Slobode, koja zajedno s tradicionalnim suparnicima iz Lettine Demokratske stranke lijevog centra čini čudnu vladajuću koaliciju, bio je suočen sa zahtjevima za ostavkom zbog ekspresne deportacije obitelji disidentskog oligarha iz Kazahstana u svibnju. Pokušaj izglasavanja nepovjerenja ministru, koje su pokrenuli Pokret 5 zvjezdica i ljevičarska Lijeva ekološka sloboda, propao je u Senatu s 55 glasova za i 226 protiv. Ishod glasovanja bio je poznat nakon što su Lettini Demokrati u četvrtak potvrdili da će poduprijeti Alfana. Skandal nakon noćnog upada policije u njihovu vilu u predgrađu Rima i protjerivanja supruge i šestogodišnje kćeri odbjeglog kazahstanskog oligarha Muktara Abljazova izazvao je najdublju krizu Lettine vlade otkako je osnovana u travnju.

MADRID - Više od šest tona hašiša, umotanog u 212 svežnjeva, zaplijenjeno je na ribarskom brodu koji je plovio u vodama na jugu Španjolske, priopćili su u petak carinici i Civilna garda. "Civilna garda je, u pratnji carinika, zaustavila 17-metarski ribarski brod koji je na udaljenosti 70 kilometara od obale plovio prema ribarskoj luci Isla Cristina na jugu Španjolske, nedaleko od Huelve i od granice s Portugalom. Pod sumnjom da brod prevozi drogu, Civilna garda je izvršivši inspekciju pronašla 6,36 tona hašiša", doznaje se iz službenog priopćenja. Tijekom operacije uhićene su četiri osobe, dva Španjolca i po jedan Marokanac i Ganac. Španjolska je glavna ulazna zemlja za drogu koja iz Afrike i Latinske Amerike stiže na europsko tržište i drži europski rekord u zapljenama kokaina i hašiša.

BAGDAD - Najmanje 20 ljudi poginulo je u petak u središnjem Iraku kad se bombaš samoubojica raznio u sunitskoj džamiji usred propovijedi, objavila je iračka policija. Napad se dogodio u gradu Vadžihiji u pokrajini Dijali, gdje su napadi posljednjih tjedana sve češći. Nije još poznato tko stoji iza napada, koji je vjerojatno dio sustavne kampanje militantskih napada, koji su probudili bojazni od šireg sukoba. U Iraku je ovaj mjesec, po nekim izvorima, u takvim napadima ubijeno više od 460 ljudi.

ŽENEVA - Visoka povjerenica UN za ljudska prava Navi Pillay zatražila je od prijelazne egipatske vlade objašnjenje zašto je vojska uhitila i zatočila svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija i njegove suradnike te namjerava li ih vlada izvesti pred sud, izjavio je u petak glasnogovornik UN-a. Mursijevo Muslimansko bratstvo pozvalo je građane na masovne prosvjede u petak kako bi izrazili nezadovoljstvo vojnim svrgavanjem izabranog predsjednika države 3. srpnja. Mursi i njegovi suradnici nalaze se na nepoznatom mjestu. Stotine Mursijevih pristaša je uhićeno, a uhidbeni nalozi izdani su za većinu čelnika Muslimanskog bratstva. Neki su optuženi za poticanje nasilja nakon sukoba 8. srpnja kad su vojnici ubili više od 50 Mursijevih sljedbenika. Pillay se prije deset dana sastala s egipatskim veleposlanikom u Ženevi i zatražila informacije o Mursiju i njegovim suradnicima, osobito inzistirajući na zakonskim osnovama za njihovo uhićenje. Zahtijevala je cjelovit popis s imenima svih uhićenih i onih za kojima je izdan uhidbeni nalog, rekao je njezin glasnogovornik Rupert Colville, dodajući da Egipćani nisu odgovorili.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova članica EU-a u ponedjeljak bi trebali donijeti odluku o stavljanju vojnog krila Hezbolaha na popis terorističkih organizacija, ali i dati do znanja da žele nastaviti dijalog s političkim krilom, koje je vrlo aktivno u Libanonu, doznaje se u petak iz europskih izvora. Prema riječima visokog europskog dužnosnika, "nakon više sastanaka u svrhu postizanja kompromisa među predstavnicima 28 zemalja članica, EU ide u smjeru zajedničkog stajališta", koje bi trebalo biti objavljeno na sastanku u ponedjeljak. London, Pariz i Berlin prijedlog podupiru, ali mu nisu skloni Malta i Irska. Ta odluka se može donijeti isključivo jednoglasno, objašnjava izvor, a odnosi se samo na "vojno krilo" Hezbolaha, a ne na političku formaciju, koja igra važnu ulogu u šijitskoj zajednici i sudjeluje u vladi premijera na odlasku Najgiba Mikatija.

BEJRUT - Najmanje 12 pripadnika prorežimske milicije poginulo je u noći na petak u sukobu s ustanicima u Homsu u središnjoj Siriji, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. U sukobima u četvrtak u Siriji je, po istom izvoru, poginulo 135 ljudi.

MOSTAR - Vlada Federacije BiH naložila je Union banci koja je u njezinu većinskom vlasništvu da preuzme imovinu i obveze Hercegovačke banke iz Mostara koja je ugašena 2001. po nalogu međunarodne uprave zbog sumnji u financijske zloporabe. Kako su u petak izvijestili tiskani mediji u BiH, Vlada Federacije je obvezala Union banku da u roku od 90 dana nakon preuzimanja imovine i obveza ove banke isplati njezine obveze prema štedišama, deponentima i ostalim povjeriteljima. Pojašnjeno je kako je Vlada FBiH odluku o Hercegovačkoj banci koja se nalazi u postupku likvidacije donijela s ciljem rješavanja statusa, zaštite depozita, imovine i radnih mjesta u toj banci. Prinudna uprava u Hercegovačku banku uvedena je po službenoj odluci Visokog predstavnika za BiH Wolfganga Petritscha u travnju 2001. s nalogom za provođenje revizije njezina poslovanja zbog sumnji u zloporabe.

SARAJEVO - Zastupnik u parlametu Bosne i Hrecegovine Šemsudin Mehmedović uhićen je u petak pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine počinjenen nad civilima srpske nacionalnosti na područu općine Tešanj u središnjoj Bosni no to je uhićenje policija provela bez suglasnosti Tužiteljstva BiH koje je nadležno za ovakve slučajeve, potvrđeno je tijekom dana u Sarajevu. Mehmedovića (52) koji je i visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) u njegovu stanu u Sarajevu uhitili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) a glasnogovornica te agencije Kristina Jozić novinarima je naknadno kazala kako je privođenje provedeno na temelju činjenice da je 1992. i 1993. godine bio načelnik policijske postaje u Tešnju. "SIPA je prikupila dokaze da su pripadnici policijske postaje u Tešnju po zapovjedi tadašnjeg načelnika, odnosno uhićenog, lišavali slobode i zatvarali civile srpske nacionalnosti. Oni su ispitivani uz psihičko i tjelesno nasilje. Neki su tjerani na priznavanja na osnovu čega su osuđeni na kazne i do 12 godina zatvora", izjavila je Jozić. Dodala je kako su tijekom istrage o zločinima počinjenim u Tešnju i istražitelji i svjedoci bili suočeni s Mehmedovićevim "ozbiljnim prijetnjama" a navodno se prijetilo i smrću i to sve s ciljem ometanja istrage. Iz Tužiteljstva BiH tijekom dana je potvrđeno kako ono nije dalo suglasnost za uhićenje Mehmedovića niti je o nakanama policije bio upoznat tužitelj koji vodi cijeli predmet. U priopćenju je potvrđeno kako se protiv Mehmedovića vodi istraga zbog sumnje u ratni zločin no dokazi se i dalje prikupljaju, a istraga nije okončana.

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine osudila je u petak uhićenje svojeg parlamentarnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića, ističući kako je riječ o protuzakonitom postupku, provedenom bez naloga Tužiteljstva BiH. "Očigledno je da iza ovog postupka stoje osobni razlozi i interesi direktora SIPA-e (Gorana Zubca), kojeg je Mehmedović prijavio za ratni zločin i druga kaznena djela", stoji u priopćenju SDA. Također je istaknuto kako protiv Mehmedovića u Republici Srpskoj traje "medijska hajka" s ciljem njegova kompromitiranja i uhićenja. SDA očekuje da će Tužiteljstvo i Sud BiH u tom predmetu postupiti sukladno zakonu i da neće podleći ni političkom pritisku iz RS-a niti osobnim utjecajima direktora SIPA-e.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙