FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30 sati

Autor: dmus
ZAGREB, 21. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15.30 sati.

BRUXELLES - Novi belgijski kralj Philippe prisegnuo je u nedjelju pred belgijskim parlamentom, nedugo nakon što je iz zdravstvenih razloga, nakon dvadesetogodišnje vladavine, abdicirao njegov 79-godišnji otac Albert II. "Kunem se da ću poštivati Ustav i zakone belgijskog naroda, štititi nacionalnu neovisnost i teritorijalnu cjelovitost", rekao je Philippe (53) na nizozemskom, francuskom i njemačkom, trima nacionalnim jezicima, postavši sedmim belgijskim kraljem u povijesti.

"Počinjem vladavinu sa željom da služim svim Belgijcima", rekao je u svom prvom obraćanju javnosti, obećavši "intenziviranje dijaloga" s belgijskim građanima. Belgija je ustavna monarhija u kojoj kralj ima uglavnom ceremonijalnu ulogu.

Kralj Philippe (53) školovao se na Oxfordu i Stanfordu. Sa suprugom Mathilde ima četvero djece.

TOKIO - Japanski premijer Shinzo Abe uvjerljivo je pobijedio u nedjelju na izborima za gornji dom japanskoga parlamenta, navodi se u prvim procjenama javne televizije, što će mu dati snažniji mandat za provođenje plana oživljavanja gospodarstva i politike čvrste diplomacije. Abeova Liberalno demokratska stranka (LDP) s koalicijskim partnerom, strankom Novi Komeito, dobila je apsolutnu većinu u gornjem domu parlamenta, objavila je televizija NHK, pozivajući se na izlazne ankete. Te dvije stranke dobile su najmanje 71 od 121 mjesta za koje su se održavali izbori tako da će sad imati minimalno 130 od ukupno 242 mjesta u gornjem domu parlamenta. Abe, pred kojim su sada tri godine bez izbora na nacionalnoj razini, istaknuo je da će mu ovi izbori omogućiti da "zajamči političku stabilnost" Japana, koji je od 2006. godine doživio sedam promjena na čelu vlade. Najavio je da će oporavak japanskog gospodarstva i ubuduće poticati politikom nazvanom 'Abenomikom', mješavinom izmnimno blage monetarne politike, fiskalne potrošnje i strukturnih reforma.

BEOGRAD - Oporbena Demokratska stranka Srbije (DSS), jedina otvoreno euroskeptična parlamentarna stranka u Srbiji, zatražila je u nedjelju od srbijanske vlade odgovor na pitanje je li europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele prilikom posjeta Beogradu prošlog tjedna doistra ustrajao na tome da se hrvatskoj duhanskoj industriji omoguće niže carinske stope za izvoz u Srbiju, iako se odredbe sporazuma CEFTA ne odnose na Hrvatsku otkako je 1. srpnja postala članicom EU. Nakon spekuliranja medija da je Fuele tijekom dvodnevnog službenog posjeta Beogradu urgirao da se Hrvatskoj omoguće pogodnosti koje je imala kao članica CEFTA-e, DSS je u priopćenju zatražio stajalište Vlade i odgovor na pitanje je li ”povjerenik Fuele hrvatski lobist”. Stranka zadnjeg predsjednika SR Jugoslavije i nekadašnjeg srbijanskog premijera Vojislava Koštunice ocijenila je da bi ispunjenje zahtjeva Unije o povlasticama za uvoz cigareta iz Hrvatske značilo ukidanje radnih mjesta u duhanskoj industriji Srbije, povlačenje velikih i svjetski poznatih stranih investitora, štetu za sve poljoprivrednike koji se bave uzgojem duhana i smanjeni prihod od carine u državnom proračunu Srbije.

ATENA - Velika većina Grka smatra da su otpuštanja u javnom sektoru nužna, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni u nedjelju, nekoliko dana nakon usvajanja plana reorganizacije javne službe, koji je izazvao velike prosvjede. Otpuštanja u javnom sektoru podržava 60,6 posto ispitanih, dok ih se 36 posto tomu protivi, pokazala je anketa instituta Kapa, provedena u utorak i srijedu na 1002 ispitanika. To rješenje podržava 70 posto pristaša vladajuće koalicije, ali i 47,4 posto simpatizera radikalne lijeve stranke Syrize, glavne grčke oporbene stranke, koja ustrajno osuđuje ljudsku i socijalnu cijenu financijskog oporavka te prezadužene zemlje. Po planu, otkaz će ove godine dobiti više od 4000 javnih službenika, uključujući učitelje i službenike u mjesnoj upravi. Uz to, 25 tisuća ljudi će do kraja godine biti prebačeno u "mobilnu skupinu". Primat će 75 posto plaće i u roku osam mjeseci morat će biti raspoređeni na neko drugo radno mjesto ili će, u suprotnom, ostati bez posla. Do kraja 2014. bez posla bi tako ostati moglo do 11 tisuća ljudi, prenosi BBC. Plan je omogućio isplatu dijela nove tranše međunarodne pomoći Grčkoj od 6,8 milijarda eura.

KAIRO - Najmanje 15 egipatskih vojnika poginulo je u nedjelju u prometnoj nesreći u sjevernoj egipatskoj pokrajini Beheiri, doznaje se iz sigurnosnih izvora. Vojni autobus sudario se s teškim kamionom na autocesti El-Alamein. Ozlijeđeno je još 40 vojnika, rekao je izvor.

MOSKVA - Najmanje troje ljudi, među kojima dvoje Britanaca, poginulo je u nedjelju u padu helikoptera na ruskom dalekom sjeveru, objavili su dužnosnici. Helikopter Eurocopter-120 srušio se na sjeveru poluotoka Kola, u regiji Murmanska, usmrtivši ljude koji su se nalazili na tlu. "Poginule su tri osobe, među kojima su dvije britanske nacionalnosti", objavilo je rusko ministarstvo za izvanredne situacije, a prenose ruske agencije. Po agenciji RIA, poginuli Britanci navodno su bili turisti. Portal Life News navodi da su u to zabačeno područje došli na pecanje. Identitet treće žrtve nije poznat.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙