FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 19. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

BERLIN - Njemački milijarder bio je dobra vila za mjesto Grebenhain kojem je pomogao da pokrije dugove s 2,1 milijun eura. "Najprije sam bio iznenađen a potom je prevladala radost", rekao je gradonačelnik Grebenhaina u regiji Hessen Manfred Dickert, kojemu će donacija pomoći da nakon odlaska s funkcije ostavi čiste financije. Lutz Mario Helmig, kirurg koji je dugo radio u tom mjestu u kojem živi manje od 5.000 stanovnika, prije nego je utemeljio dvije klinike, iznio je svoju namjeru u "osobnom razgovoru" s gradonačelnikom, pojasnio je potonji. "Novac još nije stigao ali će sjesti u nekoliko sljedećih dana", dodao je. Po časopisu Manager Magazin, bogatstvo Lutza Marija Helmiga procjenjuje se na 1,4 milijarde eura i on se nalazi na 70. mjestu na popisu 500 najbogatijih Nijemaca.

ZAGREB - Indonezijske vlasti vjerojatno će zatražiti od vlasnika restorana da izmijeni interijer svog Soldatenkaffeea koji po zidovima ima nacističko znakovlje, među ostalim veliku zastavu sa svastikom i fotografiju Adolfa Hitlera, pišu agencije. Soldatenkaffee je posvetio čitav jedan zid memorabilijama iz doba nacizma. Kafić u Bandungu, jednom od indonezijskih turističkih gradova, otvoren je od travnja 2011. ali je tek nedavno, nakon članka u lokalnom listu na engleskom jeziku, izazvao ljutite reakcije nekih stranaca i Indonežana. Facebook stranica kafića sadrži fotografije naoružanih Indonežana odjevenih u njemačke uniforme iz Drugog svjetskog rata. Vlasnik Henry Hulyana je u odgovoru vlastima rekao da mu cilj nije bio izazivanje mržnje već privlačenje klijenata, i stranih i domaćih. "Ja sam poslovni čovjek, ne političar", rekao je. "Imam pravo dekorirati svoj restoran bilo čime što privlači ljude. Siguran sam da ne kršim nikakve zakone". Ipak, morao je privremeno zatvoriti restoran, a zasad se nije izjasnio hoće li promijeniti interijer ako vlasti to od njega zatraže.

LONDON - I britanska kraljica Elizabeta priključila se nestrpljivoj javnosti koja jedva čeka dolazak na svijet prvog djeteta princa Williama i njegove supruge Kate, istaknuvši da planira ići na godišnji odmor. Dok se svakodnevno očekuje rođenje budućeg nasljednika britanskog prijestolja, kraljica Elizabeta posjetila je Lake District na sjeveru Engleske, gdje su je upitali nada li se muškoj ili ženskoj bebi. "To mi nije važno. Ali rado bih da konačno dođe. Idem na odmor", rekla je kraljica odgovarajući na pitanja učenika prilikom posjeta jednoj osnovnoj školi. Svakog ljeta kraljica odlazi na odmor na svoje imanje Balmoral u Škotskoj, a njezin je posljednji javni nastup prije odlaska na godišnji predviđen za sljedeći utorak. Beba Williama i Kate, bez obzira na spol, bit će treća u redu nasljednika britanskog prijestolja, nakon kraljičina sina princa Charlesa i njegova sina princa Williama.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙