FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 13. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON

Hrvatski vinar iz Kalifornije Miljenko 'Mike' Grgich dobio je nagradu za životno djelo Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA), objavila je ta Federacija sa sjedištem u Washingtonu. Nagradu mu je 6. srpnja uručio predsjednik Federacije Paul Tonšetić-Kunder, kaže se u priopćenju. Nije riječ samo o priznanju za njegov rad kao vinara kojim je proslavio kalifornijska vina, nego i zato što je uspješan poslovni čovjek koji trajno podupire hrvatsku kulturu. "Tako je", kaže se u priopćenju, "proslavio kalifornijsko vinarstvo čime se ponosi hrvatska dijaspora u Sjedinjenim Državama".

PEKING

Kineski arheolozi potvrdili su da zapisi na komadima lončarije i kamenog oruđa pronađenim na arheološkom nalazištu Zhuangqiaofen, u istočnoj provinciji Zheijang, predstavljaju najranije kineske znakove u povijesti, pomaknuvši porijeklo pisanog jezika za više od 1000 godina unatrag, javlja kineski dnevnik na engleskom Global Times. Arheolozi i lingvisti u subotu će u gradu Pinghu, u istoimenoj provinciji, raspravljati o značenju simbola na pronađenim predmetima koji su iskopani između 2003. i 2006. godine. Stručnjaci su zaključili da se radi o najstarijim poznatim kineskim znakovima koji bi mogli sezati do civilizacije Liangzhu, jedne od najstarijih kineskih civilizacija iz neolitika od prije skoro 5000 godina. Novotkriveni znakovi nastali su više od 1000 godina prije najranijih poznatih kineskih znakova, zapisima na kostima koje su služile za proricanje iz dinastije Shang, od 1600.-1046. pr. Krista.

SANTIAGO

Oni se ne boje ni suzavca ni policijskih vodenih topova, okupljaju se u velikom broju i brane demonstrante te su postali neizostavan dio svih prosvjeda u Santiagu - riječ je o psima lutalicama glavnoga čileanskog grada na čijim se ulicama odnedavno gotovo svakodnevno okupljaju prosvjednici. Deseci pasa lutalica u četvrtak su ponosno trčkarali uz prosvjednu kolonu u kojoj su sudjelovali radnici na poziv najvećega sindikata u zemlji, zahtijevajući bolje uvjete rada. Prosvjednici su na njihovo aktivno sudjelovanje u prosvjedima, koje se manifestira lajanjem i mahanjem repom, već navikli, pa ih povremeno pomaze, smatrajući ih punopravnim sudionicima demonstracija. Naime, psi su na strani "potlačenih", pa brane prosvjednike, a laju na policajce.

NEW YORK

Astronomi su prvi put otkrili pravu boju nekog stranog planeta koji kruži oko druge zvijezde - duboku, azurno plavu boju planeta koji izgleda baš kao i Zemlja promatrana iz svemira, priopćili su u petak znanstvenici, a prenosi Wall Street Journal. Koristeći svemirski teleskop Hubble, znanstvenici su analizirali spektar vidljive svjetlosti s planeta poznatog kao HD 189733b koji se okreće oko zvijezde udaljene oko 63 svjetlosne godine. No, taj je golemi plavi svijet - najbliži i najproučavaniji od stotinu planeta izvan Sunčeva sustava koji su otkriveni posljednjih godina - magličasti užareni staklenik u kojem pušu vjetrovi poput plamenika i gdje redovito pada kiša od rastopljenog stakla. I dok je Zemlja plave boje zbog oceana koji jače apsorbiraju crvene i zelene valne dužine sunčeve svjetlosti od plave, spomenuti planet svoju čarobnu azurnu plavu duguje silikatima u užarenoj atmosferi.

PAMPLONA

Tri trkača ozlijeđena su u šestoj utrci bikova u petak na ulicama Pamplone, na sjeveru Španjolske, tijekom tradicionalne proslave San Fermina. Trojica ozlijeđenih, 20-godišnji Amerikanac i dva Španjolca od 31 i 42 godine, prevezeni su u bolnicu, objavile su regionalne vlasti. Radi se o prvim teže ozlijeđenim trkačima otkad su u nedjelju počele utrke San Fermin, dosad obilježene samo lakšim ozljedama. U petak ujutro još je tri trkača hospitalizirano nakona pada. Utrke bikova u Pamploni, najpoznatije i najspektakularnije u Španjolskoj, središte su proslava San Fermina koje će završiti 14. srpnja. Svečanosti su u Pamplonu privukle stotine tisuća poklonika, Španjolaca i stranaca.

LOS ANGELES

Američka glumica Leah Remini napustila je Scijentološku crkvu, potvrdio je jedan dobro obaviješten izvor, čime je postala jedan od najpoznatijih članova koji je izašao iz te kontroverzne vjerske organizacije. Remini, najpoznatija po svojoj ulozi Carrie Heffernan u humorističkoj seriji "Kralj Queensa", objavila je izjavu nakon što su se u medijima pojavila izvješća o njezinoj odluci da napusti crkvu. "Želim podijeliti svoju iskrenu zahvalnost za pozitivnu reakciju koju sam dobila od medija, kolega i obožavatelja diljem svijeta. Zahvalna sam vam na vašoj potpori", napisala je Remini. Ona nije izravno spomenula Scijentološku crkvu, ali izvor je za Reuters kazao da izjava predstavlja potvrdu njezina izlaska iz crkve. Pozivajući se na neimenovane izvore, New York Post je u četvrtak objavio da Remini napušta crkvu jer je "godinama bila podvrgnuta 'istragama' i 'ispiranju mozga'".

TOKIO

Par koza prijateljski raspoloženih prema posjetiteljima kafića u Tokiju pomaže vlasniku u pokušajima da poveća promet i umiljate životinje spremne su prihvatiti svaki znak pažnje od maženja do šetnje tokijskom betonskom džunglom. Koze Trešnja i Čokolada kupljene su prije tri godine kako bi se privukli gosti koji vole životinje i popravio slabiji promet vikendom. Tada su se intenzivno počeli otvarati kafići u kojima su psi i mačke bili dobrodošli pa je vlasnica Rena Kawaguchi zaključila da je potreban hrabriji iskorak. "Kada živite u gradu poput mene mjesta na kojima možete susresti životinje toliko su udaljena i imate malo vemena za to", kaže Kotaro Makazato, student koji je jedan od onih koji se upisuje na listu rezrvacija za šetnju koza gradom.

TOKIO

Brancin upecan u vodama prefekture Ibaraki, nekoliko desetaka kilometara od Fukushime, otkrio je dosad neviđenu razinu radioaktivnosti za ribu te vrste, deset puta veću od granice dopuštene u Japanu, objavila je ta prefektura. Brancin upecan 4. srpnja u vodama ispred grada Hitachija, predstavlja količinu radioaktivnog cezija veću od 1000 bekerela po kilogramu, dok je granica za prehrambene proizvode određena na 100 bekerela po kilogramu. Kao i sve vrste čiji uzorak iz određene regije premašuje granicu, brancin iz Ibarakija nije pušten na tržište. No, slučaj ilustrira činjenicu da je i dvije godine poslije kontaminacija nakon nesreće u Fukushimi znatna, raspršena i teško savladiva jer je nemoguće sve kontrolirati.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙