FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 7. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Britanski znanstvenici iz 11 ustanova uspostavili su mrežu kako bi uskladili napore u potrazi za inteligentnim izvanzemaljskim životom. Skupina traži oko 1,2 milijuna eura godišnje kako bi dobila mogućnost slušanja uz pomoć radio teleskopa i za analizu podataka. "Ne znam postoje li (izvanzemaljci), ali očajnički želim doznati. Moguće je da smo sami u svemiru. Pomislite na posljedice toga. Ako smo sami u svemiru onda je cijela svrha svemira u nama. Ako nismo sami onda je to zanimljivo na sasvim drugi način", rekao je Alan Penny, koordinator britanske mreže. Britanci su povremeno bili angažirani u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom. Tako su od 1998-2003 u Jodrell bank opservatoriju koristili 76-metarski radio teleskop Lovell u potrazi za signalima s oko 1000 okolnih zvijezda. Projekt Feniks na kraju nije otkrio ništa.

WASHINGTON - Eksperimentalni solarni zrakoplov poletio je u subotu ujutro iz Washingtona za New York, posljednju etapu leta od zapadne do istočne obale SAD. Tom zadnjom etapom leta pilotira Švicarac Andre Borschberg koji se od početka svibnja, kada je započela ta prekoamerička zračna avantura, izmjenjivao sa sunarodnjakom Bertrandom Piccardom. Zrakoplov je poletio iz zračne luke Dulles u pet ujutro (10 sati po srednjoeuropskom vremenu), a u New Yorku se očekuje u nedjelju u dva sata ujutro (sedam sati po srednjoeuropskom vremenu). "Solar Impulse" krenuo je na prekoamerički let 3. svibnja iz San Francisca za Phoenix u Arizoni, potom u Dallas, Saint Louis u Missouriju, Cincinnati u Ohiju te za Washington.Letjelicu pokreće energija sakupljena u 12.000 solarnih ćelija smještenih na krilima koje istovremeno pune baterije za noćno korištenje.

LONDON - I prije rođenja britanske kraljevske bebe dežurni dušebrižnici potrudili su se javnosti otkriti njegovo obiteljsko rodoslovlje, pa su se tako među precima i rodbinom Kate, Williama i njihove nerođene bebe pojavili zanimljivi likovi - jedna pariška prodavačica, obitelj 'grofa Drakule', muslimanski suveren iz Sevilje koji je bio izravni potomak proroka Muhameda, bivši francuski predsjednik Francois Mitterrand, američka glumica Ellen DeGeneris, britanski redatelj Guy Ritchie i brojni drugi. Rodbina s očeve, Williamove strane uključuje engleske, grčke, danske, švedske, ruske, austrijske i španjolske okrunjene glave te velik broj njemačkih suverena. Dinastija Windsor ogranak je njemačke dinastije Sasko-Koburško-Gotske i taj je naziv nosila do 1917. kada ga je, usred rata s Njemačkom promijenila u Windsor, a s Kateine strane dosta je pučana, otkriva Jean-Louis Beaucarnot, francuski znanstvenik koji se bavi genealogijom. Budući kralj ili kraljica Ujedinjenog Kraljevstva s majčine će strane imati dosta predaka koji velikim dijelom pripadaju radničkoj klasi sa sjevera Engleske, rekao je za AFP Scott Steward, član New England Historic Genealogical Society i koautor knjige "Rodoslovlje Catherine Middleton". Dakle, ako je vjerovati Stewardovu istraživanju, među Kateinim precima su rudari, pekari, mesari, jedna krojačica rublja, londonski čistač, no i izvjesni Arthur Lupton koji je slavnoga Goethea podučavao engleskom jeziku.

LONDON - Jedno je štene u SAD-u preživjelo 15-ak kilometara vožnje zaglavljeno u podvozju automobila. Vozač je, nakon što je stao zbog problema s radom motora, otkrio da vozi zaglavljenog psa, nazvao vatrogasce koji su psa spasili neozlijeđenog i zbunjenog. Spašeno je nakon što je bilo zaglavljeno u podvozju između osovina i motora i vozilo se po Floridi, po procjeni vozača, oko 15 kilometara.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙