FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dmus
ZAGREB, 17. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

BEJRUT - Gnjevna obitelj mlade pripadnice etničke skupine Druza koja se protiv volje roditelja i braće udala za svojeg odabranika, sunitskog Libanonca, svojem je neželjenom zetu odrezala spolovilo i iščupala zube, izvijestio je u srijedu mjesni tisak. 39-godišnji Rabih, sunit iz sjeverne libanonske pokrajine Akar i 19-godišnja Rudeina, pripadnica plemena Druza iz mjesta Bajsur, upoznali su se preko Facebooka, zaljubili se i početkom srpnja vjenčali, unatoč protivljenju djevojčine obitelji, piše list An Nahar. Ne mogavši podnijeti uvredu i "sramotu", mladenkina braća namamila su Rabiha u stupicu u Bajsur, uz izgovor da žele pomirenje. Tamo su ga dočekali ludi od bijesa, pretukli, izbili mu zube i odsjekli spolovilo. Da mještani nisu intervenirali, bili bi ga ubili, piše list. Oba su brata u bijegu, a Rabih se oporavlja u bolnici. Brakovi između članova zajednice Druza i pripadnika drugih vjeroispovijesti iznimno su rijetki, a u skladu s pravilima te zajednice i službeno su zabranjeni. Druzi žive na području Libanona, Sirije, Izraela i na području Zapadne obale.

PEKING - Kineske vlasti naredile su hitno zatvaranje "jedinstvenog" muzeja u svijetu - u kojemu su izloženi isključivo falsifikati, među kojima je i vaza ukrašena, po pisanju medija, urnebesno smiješnim motivom hobotnice ispod koje piše da potječe iz doba posljednje carske dinastije. Zgrada podignuta u sjevernoj pokrajini Hebei za 540 milijuna juana ili oko 67 milijuna eura "ni po kojem kriteriju ne spada u kategoriju muzeja, jer su eksponati krivotvorine", rekao je pokrajinski dužnosnik za kineski dnevnik Global Times. Otvorena je istraga o vlasniku muzeja kojega je mjesno stanovništvo optužilo za rasipanje javnih sredstava dobivenih prodajom zemljišta, prenosi list. Eksponati izloženi u 12 muzejskih sala, koji su prikazani u medijima, tjeraju na smijeh stručnjake, ali i obožavatelje i poznavatelje kineske kulture i umjetničkih djela. Među njima je, primjerice, vaza ispod koje piše da pripada dinastiji Qing (1644. - 1911.), ukrašena prikazima raznih životinja u kričavo zelenim bojama. Životinje podsjećaju na likove iz crtanih filmova za malu djecu, a osobito je "zanimljiva" nasmijana hobotnica naslikana na jednoj od vaza. Vlasnik muzeja Wang Zhongquan, čelnik mjesnog ogranka Komunističke partije koji je kupio nevjerojatnih 40.000 falsifikata po cijenama u rasponu od 100 juana (12.40 eura) do 2000 juana (248 eura), ondje je, kako se sam pohvalio, izložio i nekoliko eksponata iz razdoblja vladavine Žutog Cara ili Huang Dija, koji je vladao u 27. stoljeću prije Krista i ima status legende, no nešto je previdio. Carevo je ime, naime, napisano pojednostavljenim kineskim pismom koje se počelo koristiti tek sredinom 20. stoljeća, malo manje od tri milenija poslije razdoblja iz kojeg bi trebali potjecati izlošci. prenosi Shanghai Daily. Gospodin Wang je objasnio kako je samo želio "promicati bogatu kinesku kulturu", a smatra da "ni bogovi ne bi razlikovali autentične eksponate od falsifikata, s obzirom na to koliko su kvalitetno izrađeni".

PARIZ - Eiffelov toranj i Google France u utorak su korisnicima ponudili tri dosad "neobjavljene" digitalne izložbe čiji je cilj omogućiti im virtualnu šetnju najpoznatijim pariškim spomenikom i vidjeti ga u svom njegovom sjaju - jednostavnim klikom na željenu web-stranicu. Pedesetak slika, planova grada, gravura i fotografija Eiffelova tornja odnedavno je dostupno širokoj publici iz cijeloga svijeta putem internetskih stranica. "Korisnicima, među ostalim, nudimo niz fotografija izrađenih u visokoj rezoluciji koje će ispuniti cijeli ekran. Projekt je nastao suradnjom Googleova francuskog tima i Udruge za proučavanje Eiffelova tornja. Korisnici će moći uživati u fotografijama i starim filmovima o nastanku tornja, njegovoj izgradnji, ali i u filmovima o njegovu svečanom otvaranju te prvim posjetiteljima", stoji u zajedničkom priopćenju. Kuriozum je i dosad neobjavljena audio snimka glasa graditelja Gustavea Eiffela, koja će korisnicima omogućiti da "u potpunoti urone u čarobni svijet Eiffelova tornja". Posjetiteljima ovih internetskih stranica bit će dostupan i panoramski pogled s tornja te virtualni posjet građevini uz pomoć Googleova StreetViewa.

NEW YORK - "Iron Man" Robert Downey Jr. predvodi ovogodišnji popis najplaćenijih hollywoodskih glumaca ispred Channinga Tatuma i Hugha Jackmana, objavio je Forbes. Downey (48), zvijezda filmskih hitova "Iron Man 3" i "Osvetnici" - od kojih je svaki na kino blagajnama utržio više od milijardu dolara - zaradio je u proteklih godinu dana 75 milijuna dolara. "Svaki studio voli ga angažirati, a sad mora i puno platiti kako bi ga dobio", piše Forbes, koji na najnovijem popisu donosi procjenu zarade glumaca od lipnja 2012. do lipnja 2013. Tatum (33) je u godinu dana zaradio 60 milijuna dolara, dok je australski glumac Jackman (44) treći sa zarađenih 55 milijuna. Slijede Mark Wahlberg, Dwayne 'Stijena' Johnson, Adam Sandler, Denzel Washington, te Tom Cruise, za kojega je ovogodišnje osmo mjesto veliki pad u odnosu na prošlogodišnje prvo.

PARIZ - Irska rock zvijezda i aktivist protiv siromaštva Bono primio je u utorak najviše francusko odlikovanje za kulturu zbog doprinosa glazbi i korištenja svojeg statusa globalne zvijezde u borbi za humanitarne ciljeve. Odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti vođi rock grupe U2 uručila je na svečanosti u Parizu francuska ministrica kulture Aurelie Filippetti. "Više od same glazbe i riječi, vi ste svoju slavu i karijeru posvetili vođenju nekih od najtežih bitaka našega vremena. Ne u ime milosrđa, nego u ime pravde", priopćila je Filippetti. Bono, pravim imenom Paul Hewson, rekao je da je odlikovanje velika čast, ali da pripada cijelom bendu. Među dosadašnjim dobitnicima odlikovanja, koje se dodjeljuje od 1957., su David Bowie, Sean Conery, Roger Moore, Bob Dylan, Bruce Willis i Shakira.

CALGARY - Kanadske vlasti objavile su u utorak da je Cory Monteith, 31-godišnja zvijezda tinejdžerske glazbene serije "Glee", umro od predoziranja heroinom i alkoholom. Mrtvozornik u Calgaryu priopćio je da je Monteith, koji je u subotu pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Vancouveru, umro od toksične mješavine heroina i alkohola. Čini se da njegova smrt nije bila namjerno izazvana. "Zasad nema dokaza da je smrt gospodina Monteitha bilo što drugo osim tragične nesreće", stoji u priopćenju.

CAPE CANAVERAL - NASA-ini astronomi otkrili su zahvaljujući svemirskom teleskopu Hubbleu dosad nepoznati prirodni satelit koji kruži oko Neptuna, objavila je američka svemirska agencija. Riječ je o 14. i najmanjem Neptunovu mjesecu, koji je promjera oko 20 km, a oko svog matičnog planeta kruži na udaljenosti od 105 tisuća kilometara. Astronomi su novi mjesec pronašli pregledavajući Hubbleove snimke snimljene između 2004. i 2009. godine. Kako je objavila NASA, mjesec je pronašao astronom Mark Showalter sa svojim kolegama. Novopronađeni mjesec, privremeno nazvan S/2004 N 1, obiđe oko Neptuna za oko 23 sata.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙