FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 19. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

KAIRO - Egipatski prijelazni predsjednik Adli Mansour obećao je u četvrtak da će se boriti protiv onih koji vode zemlju u kaos, nekoliko sati prije masovnih prosvjeda pristaša Muslimanskog bratstva koji traže povratak svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija. Mansour je u prvom obraćanju javnosti otkako je 4. srpnja položio prisegu obećao da će zemlji vratiti stabilnost i sigurnost. "Prolazimo kroz kritičnu fazu i neki žele da krenemo prema kaosu, a mi želimo ići prema stabilnosti. Neki žele krvoproliće", rekao je. "Borit ćemo se za sigurnost do kraja." Prosvjedima najavljenim za petak pristaše Muslimanskog bratstva žele poručiti da nisu spremni prihvatiti novu vladu koja ima potporu vojske.

KAIRO - Desetorica džihadista ubijena su na Sinajskom poluotoku u Egiptu u zadnja dva dana u vojnoj akciji protiv islamista, objavila je u četvrtak egipatska agencija Mensa. "Sigurnosna operacija, koju su provele vojne snage na sjeveru Sinaja u zadnjih 48 sati, rezultirala je smrću desetorice džihadista", rekao je jedan vojni izvor. Akcija je izvedena nakon što su u noći na četvrtak u tom području ubijena trojica policajaca. Napadi na policiju i vojsku ali i civile na Sinaju sve su češći od svrgavanja egipatskog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija 3. srpnja.

ZAGREB - Onako usput, tijekom svjedočenja na Capitol Hillu, predstavnik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) je spomenuo da vlada proučava podatke mnogo većeg broja ljudi nego što se dosad znalo, objavio je portal The Atlantic Wire, theatlanticwire.com. Chris Inglis, zamjenik direktora NSA bio je jedan od nekolicine predstavnika vlade koji su u srijedu svjedočili pred odborom za pravosuđe Zastupničkog doma Kongresa. Još su ondje bili predstavnici FBI-ja i ureda Nacionalnog obavještajnog direktora. Svjedočenja su uglavnom ponavljala njihove dosadašnje tvrdnje o vladinu prisluškivanju, pa se ponovno moglo čuti i kako su Patriotski zakon i zakon o inozemnom obavještajnom nadzoru spriječili terorističke napade. No Inglisovo je svjedočenje bilo drukčije. Kad ocjenjuju terorističku aktivnost, analitičari gledaju "dva ili tri skoka" od terorističkih sumnjivaca, otkrio je Inglis, a prije se smatralo da je riječ o dva skoka. The Atlantic Wire to oslikava primjerom s facebooka. Svi vaši 'prijatelji' na FB-u prvi su skok, prijatelji vaših prijatelja drugi, a prijatleji prijatelja vaših prijatelja treći skok. Portal zaključuje kako je riječ o golemoj skupini ljudi, a NSA smatra da ih je dopušteno nadzirati.

SOFIJA - Bugarska ne sumnja da libanonski Hezbollah stoji iza bombaškog napada na autobus u bugarskom crnomorskom ljetovalištu Burgasu koji se dogodio prije točno godinu dana, a u kojem je poginulo petero izraelskih turista i bugarski vozač, rekao je u četvrtak bugarski ministar unutarnjih poslova. "Postoje jasne naznake da Hezbollah stoji iza bombaškog napada u Burgasu", rekao je ministar Cvetlin Jovčev novinarima prije svečane komemoracije i otkrivanja spomenika žrtvama napada na zračnoj luci u tom gradu. Hezbollah niječe da je upleten u taj napad.

AMSTERDAM - Dvojica svjedoka na suđenju kenijskom predsjedniku Uhuru Kenyatti pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) povukla su iskaz, a jedan od njih rekao je i da bi ga svjedočenje dovelo u opasnost, vidi se iz sudskih dokumenata objavljenih u četvrtak. Povlačenje dvojice svjedoka čiji identitet nije objavljen novi je udarac tužiteljstvu koje muku muči da održi optužnicu protiv Kenyjatte i njegova zamjenika Williama Ruta. Optuženi su za zločine protiv čovječnosti: navodno su prije pet godina organizirali poslijeizborno nasilje u kojem je ubijeno 1200 ljudi. Kenyatta i Ruto bili su na suprotnim stranama u sukobima 2008., ali zbližila ih je ICC-ove optužnica i zajedno su u ožujku pobijedili na predsjedničkim izborima.

LONDON - Velika Britanija pogođena je prvim duljim toplinskim udarom u zadnjih sedam godina koji je možda uzrokovao nekoliko stotina prijevremenih smrtnih slučajeva. Nakon kišnog ljeta 2012. i najhladnijeg proljeća u više od 50 godina, temperature su u zemlji naglo porasle zbog čega su neke lokalne vlasti objavile upozorenja javnosti. Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu procjenjuje da je u zadnjih devet dana od posljedica vrućina prijevremeno umrlo možda i do 650 ljudi, ponajviše starijih. Velike vrućine izazvale su probleme u prometu u Londonu uzrokujući iskrivljenja tračnica na postaji Waterloo zbog čega su morala biti zatvorena četiri perona. Britanska nacionalna meteorološla služba objavila je da je u srijedu zabilježena najviša temperatura ove godine od 32,2 Celzijeva stupnja, koliko je izmjereno u Hamptonu jugozapadno od Londona, a vrućine će se nastaviti i idućih dana.

CHICAGO - Detroit, kolijevka i središte automobilske industrije, postao je u četvrtak najveći američki grad koji je proglasio stečaj, po sudskim dokumentima koje je agencija France Presse dobila na uvid.

Detroit, koji je jedno vrijeme bio industrijski biser, izgubio je u zadnjih 60 godina polovicu stanovništva i velike kompanije su postupno napuštale grad, što je zadalo težak udarac poreznim prihodima.

"Stečaj je jedino rješenje koje će Detroitu omogućiti da bude stabilan i održiv grad", rekao je Rick Snyder, guverner savezne države Michigana u pismu u prilogu prijedloga za pokretanje stečajnog postupka na sudu.

RIM - Novu videosnimku s Coste Concrodije načinjenu u trenutku njezina nasukavanja u siječnju 2012. sud u Grossetu (Italija) prihvatio je kao dokaz na suđenju kapetanu tog broda.

Ovaj novi dokaz prihvaćen je drugog dana suđenja kapetanu Francescu Schettinu optuženom za višestruko ubojstvo iz nehata, napuštanje broda i nanošenje štete okolišu.

Riječ je o snimci nadzornih kamera na brodu. Te snimke, koje su zaplijenjene, jasno pokazuju različite faze nesreće, akcije spašavanja putnika i paniku na brodu.

FORT MEADE - Vojna sutkinja u američkoj saveznoj državi Marylandu nije htjela u četvrtak odbaciti optužnicu za suradnju s neprijateljem kao što je tražila obrana Bradleyja Manninga, WikiLeaksove krtice, što bi možda moglo biti loše za glasovite 'zviždače'.

Ovo je najteža točka optužnice koja može značiti doživotni zatvor za Manninga (25) koji je rekao da je WikiLeaksu otkrio stotine tisuća vojnih i diplomatskih dokumenata kako bi "potaknuo javnu raspravu" o američkoj vanjskoj i vojnoj politici.

Na saslušanju na vojnom sudu u Fort Meadeu, sjeverno od Washingtona, sutkinja Denise Lind je odbila prijedlog obrane da se prije kraja suđenja Manninga ne proglasi krivim za suradnju s neprijateljem. Ta mogućnost postoji kada tužitelji ne pruže "nikakav dokaz" kojim bi potkrijepili optužbe.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙