FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LJUBLJANA - Prva potpredsjednica vlade RH i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u petak su, nakon razgovora u Dvorcu Strmol, potvrdili da su potpisali zajedničko pismo kojim Banku za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu mole da se pod njezinim pokroviteljstvom održe pregovori o rješenju pitanja prenesene devizne štednje u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb. U razgovorima koji će se o pitanju prenesene devizne štednje održati pod pokroviteljstvom BIS-a sudjelovat će finacijski stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar, a slovenski ministar Erjavec rekao je da očekuje kako bi to pitanje moglo biti riješeno krajem ove ili početkom iduće godine. Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li Hrvatska poštuje memorandum o suglasnosti dviju vlada iz Mokrica, ministrica Pusić rekla je da se Hrvatska i dosad držala "slova i duha" memoranduma iz Mokrica, dodavši da memorandum govori o "zastoju" sudskih postupaka koji se protiv Ljubljanske banke vode u Hrvatskoj, a ne o povlačenju tužbi koje su pokrenule Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka. Pusić je istaknula da hrvatska vlada tim bankama neće povući punomoći za sudske postupke, ali ako se pod pokroviteljstvom BIS-a pitanje prenesene devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci riješi, onda bi se od tužbi odustalo.

WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u lipnju 195 tisuća novih radnih mjesta, izvijestila je danas vlada u Washingtonu, čiji podaci odražavaju blago ubrzavanje zapošljavanja u najvećem svjetskom gospodarstvu. Tempo zapošljavanja blizu je prosjeka u proteklih 12 mjeseci koji iznosi 182 tisuća novih radnih mjesta mjesečno. Stopa nezaposlenosti ostala je u prošlom mjesecu nepromijenjena u odnosu na svibanj i iznosila je 7,6 posto. Ministarstvo rada ujedno je revidiralo podatke za travanj i svibanj, koji ukupno pokazuju 70 tisuća više radnih mjesta no što se dosada procjenjivalo. Ukupno je u privatnom sektoru u lipnju otvoreno 202 tisuće novih radnih mjesta, dok ih je u javnom sektoru neto zatvoreno sedam tisuća. Najviše se zapošljavalo u ugostiteljskom i turističkom te u sektoru poslovnih i profesionalnih usluga, maloprodaje i zdravstvene skrbi. Bez posla je u lipnju bilo 11,8 milijuna Amerikanaca.

PEKING - Kineska vlada najavila je suradnju s bankama radi promjene ekonomskog modela politikom selektivnog kreditiranja. Iz vlade su priopćili da će u suradnji s bankama usmjeriti kredite poduzećima čiji su proizvodi po njezinom mišljenju konkurentni, dok će ostalima biti zatvorena kreditna pipa u sklopu kontroliranog gašenja. "Vlada će usvojiti diferencirane mjere utemeljene na različitim situacijama u poduzećima koje muče prekomjerni kapaciteti", ističe se u priopćenju, u kojem se ne navode konkretne privredne grane ni poduzeća. Najava se vremenski podudarila sa zahtjevom najvećeg privatnog brodogradilišta China Rongsheng Heavy Industries za financijskom pomoći vlade i velikih dioničara, nakon što su već smanjili broj zaposlenih i odgodili plaćanje obveza dobavljačima. Analitičari upozoravaju da je Rongsheng možda najveća žrtva prekomjernih kapaciteta i pada narudžbi u kineskim brodogradilištima uslijed smanjene potražnje za brodarskim uslugama širom svijeta. Današnje priopćenje najnoviji je u nizu signala da su kineske vlasti odlučile zauzdati rast aktivnosti poduprt zaduživanjem.

RIM - Talijanska mafija jako je diverzificirala svoje kriminalne djelatnosti i ulaže u sektor obnovljivih izvora energije kako bi oprala novac i iskoristila europske potpore, otkriva u novom izvješću Europol. "Informacije otkrivaju da talijanske mafije sve više ulažu u sektor obnovljivih izvora energije, osobito vjetroelektrane, kako bi iskoristile velikodušne europske zajmove i potpore, što im omogućuje pranje novca legalnim ekonomskim djelatnostima", kaže se u izvješću Europola. Prije godinu dana talijanska je policija zaplijenila imovinu N'dranghete, kalabrijske mafije, u vrijednosti 350 milijuna eura, uključujući jednu od najvećih vjetroelektrana u Europi, u regiji Crotone. Elektrana s 48 vjetroagregata sagrađena je preko desetak tvrtki paravana, od kojih su neke bile izvan Italije, u San Marinu, Njemačkoj i Švicarskoj.

LONDON/NEW YORK - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima nakon objave dobrih vijesti s tržišta rada nakratko dosegnuo najviše razine prema košarici vodećih svjetskih valuta u posljednje gotovo tri godine. Euro se u takvim okolnostima nakratko prema dolaru spustio i do 1,2805 dolara, što je njegova najniža razina od 20. svibnja. Potom se stabilizirao na 1,2841 dolar, što znači da je na gubitku 0,6 posto u odnosu na zatvaranje u prethodnom danu trgovanja. Dolar je na sličnom postotnom dobitku, od 0,7 posto, bio i prema jenu, dosegnuvši 100,73 jena. Ranije je nakratko poskočio na 101,13 jena, najvišu razinu od kraja svibnja.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙