FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U pregovore s EU Srbija će uključiti civilni sektor i manjine

Autor: vili
BEOGRAD, 17. srpnja 2013. (Hina) - Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić izjavio je da će u pregovore o članstvu Srbije u Europskoj uniji (EU) biti uključeno oko 1.500 ljudi, među kojima i predstavnici civilnog sektora, Vojvodine i nacionalnih manjina.

Mrkić je u intervjuu za Večernje novosti od srijede istaknuo da pregovori praktički započinju već današnjim dolaskom europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea u dvodnevni posjet Beogradu.

“Već tim činom stvara se okvir za pregovore. To je proces. Mandat će izraditi Europska komisija i potom nam ga predati”, kazao je Mrkić u odgovoru na pitanje kad će Srbija dobiti pregovarački okvir i što će biti prvi zadaci koje treba ispuniti idućih mjeseci.

Mrkić je izrazio uvjerenje da će Kosovo biti tema u 35. poglavlju, pod "ostalim pitanjima", i da će to biti formulirano kao ”prirodno praćenje razvoja odnosa između Beograda i Prištine”, a ne kao nekakav uvjet.

“Ucjena neće biti, jer ne bi ni prošle”, ustvrdio je srbijanski ministar.

Prema njegovim riječima, u pregovarački će proces, izravno ili neizravno, biti uključene stotine sudionika, a u konačnici i do 1.500.

“Sigurno je da će u dijalog s EU biti uključeni predstavnici civilnog društva, Vojvodine i naših nacionalnih manjina. I ministarstvo vanjskih poslova bit će uključeno na sve moguće načine, a najistaknutiji će biti naša misija pri EU u Bruxellesu i odjel ministarstva koji se isključivo bavi eurointegracijama”, istaknuo je Mrkić.

Srbija, kako je napomenuo, u eurointegracijskom procesu namjerava surađivati sa svim zemljama koje su Beogradu ponudile pomoć u ubrzavanju tog procesa.

“Svakako da računamo na susjedne zemlje članice EU, kao i na Sloveniju, Slovačku, Austriju, Češku, Poljsku, Švedsku, Dansku, Finsku, ali i na udaljenije zemlje poput Portugala i Irske. Jasno je i da su naši prijatelji Talijani netko na koga uvijek s razlogom računamo”, rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić za Večernje novosti.

(Hina) xvil ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙