FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija bi bila razočarana prosinačkom provjerom EU-u

Autor: vili
BEOGRAD, 24. lipnja 2013. (Hina) - Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak u Beogradu kako bi za Srbiju bilo veoma razočaravajuće da Europska unija tek u prosincu ove godine ponovno razmatra pitanje dodjeljivanja datuma za pregovore Srbije o članstvu u EU, jer u Bruxellesu i Berlinu imaju različite poglede na tu odluku.

"Europska unija je predložila formulaciju da datum održavanja prve konferencije vlade Srbije i EU bude najkasnije u prosincu, a s druge strane, u Bundestagu, postoje različiti prijedlozi dokumenata koji govore o tome da to bude siječanj (iduće godine). Ali, bilo bi razočaravajuće da u prosincu Europsko vijeće ponovo razmatra da li je Srbijaa ispunila uvjete ili nije", rekao je Dačić novinarima ispred veleposlanstva Mađarske u Beogradu, gdje se upisao u knjigu žalosti povodom smrti bivšeg mađarskog premijera Gyule Horna.

Podsjećajući da su u EU-u već nekoliko dana u tijeku razgovori na različitim razinama, Dačić je istaknuo da su među svim pristupima za Srbiju trenutačno najvažnija stajališta EU, Europske komisije i Bundestaga, odnosno njemačke vlade.

"Imajući u vidu da su ti razgovori unutar EU i da na njih ne možemo utjecati, jedino što možemo jest da očekujemo dobre vijesti", rekao je Dačić.

Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je u nedljelju navečer kako 28. lipnja od EU očekuje da Srbiji dodijeli datum za početak pregovora o članstvu. Gostujući u programu TV B92, Vućić je istaknuo da "ne postoji nijedna stvar koju je Srbija obećala, a da nije ispunila", pa očekuje da 28. lipnja "dobije konkretan datum" jer je zaslužila takvu odluku Europskog vijeća, ocijenivši kako bi "ta vijest bila upisana u povijest Srbije".

(Hina) xvil ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙