FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odluka EU u Beogradu dočekana sa zadovoljstvom, ali bez oduševljenja

Autor: vili
BEOGRAD, 28. lipnja 2013. (Hina) - Najviši srbijanski dužnosnici zadovoljni su odlukom Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji (EU), a u prvim reagiranjima nema oduševljenja te se naglašava da su europske vođe usvojile zaključke u kojima se ne navode dodatni uvjeti Beogradu.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić istaknuo je da odluka europskih šefova država i vlada "jasan znak da je Srbija vratila ugled u svijetu", dok premijer Ivica Dačić ukazuje kako je važno da je Bruxelles donio odluku da otvori pregovore sa Srbijom bez novih uvjeta.

"Otvoreni su pregovori, nema dodatnih uvjeta i nema novih prolaznih vremena posvećenih pitanju hoće li Srbija početi pregovore ili ne", istaknuo je Dačić.

Srbijanski šef države Tomislav Nikolić današnju je vijest iz Bruxellesa prokomentirao kratkom porukom na Twitteru: "Dočekali smo odluku EU-a kao signal da smo u EU poželjni i ravnopravni. Okrećemo se ekonomiji i podizanju standarda građana”.

Nikolić je na skupu kod Prokuplja, na jugu Srbije, u povodu tradicionalnog vjerskog praznika Vidovdana, ocijenio odluku EU-a kao "jasan znak da je Srbija ista kao i druge zemlje".

"Ugled imamo u onim državama koje su nam prijateljski naklonjene, ali i u onim državama koje nas baš ne vole previše. Sada svi sa poštovanjem govore o Srbiji", ocijenio je Nikolić, sugerirajući kako sada Srbiji predstoji da se potrudi i dokaže "da nije gora od drugih".

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović odluku Europskog vijeća ocijenio je kao priznanje državi i najavio spremnost parlamenta da obavi svoj dio posla u pripremi za početak pregovora.

"Datum za pregovore pokazuje da je EU vrednovala napore Srbije", rekao je je Stefanović, koji je i potpredsjednik Srpske napredne stranke (SNS).

Nekadašnja ravnateljica državnog Ureda za europske integracije Tanja Miščević ocijenila je odluku Europskog vijeća kao "jednu od najznačajnijih koju će Srbija čuti u 21. stoljeću" jer se njome kroz otvaranje pregovora za pristupanje EU otvara dugo očekivani proces približavanja Uniji.

U nizu reagiranja na oporbenoj sceni izdvaja se ocjena izrazito euroskeptične Demokratrske stranke Srbije (DSS) nekadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, da Srbija neće dobiti točan datum za početak pristupnih pregovora s EU dok vlada ne ispuni sve zahtjeve Prištine i preda Kosovo. "Datuma nema. Datum se odgađa za siječanj, a u prosincu će Europsko vijeće ocijeniti šta je Srbija napravila na primjeni bruxelleskog sporazuma. Dakle, igra se nastavlja", rekao je potpredsjednik DSS Slobodan Samardžić novinarima u srbijanskom parlamentu.

Europsko vijeće odlučilo je danas u Bruxellesu da se pokrenu pregovori o članstvu u EU sa Srbijom i da se prva međuvladina konferencija održi najkasnije u siječnju 2014. godine.

(Hina) xvil ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙