FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kacin: Datum početka pregovora s EU ovisi o Srbiji

Autor: vili
BEOGRAD, 4. srpnja 2013. (Hina) - Izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za zapadni Balkan Jelko Kacin rekao je u četvrtak u Beogradu da o Srbiji ovisi koji će datum dobiti za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji (EU) i da odluka Bruxellesa od 28. lipnja znači zeleno svjetlo.

"Ja bih rekao da je Srbija dobila zeleno svjetlo, iako ovdje svi govore da je dobila datum. Ja o datumu ne znam ništa, jer će datum izabrati sama Srbija sljedećim koracima kojima će pokazati koliko je spremna s riječi prijeći na djela", rekao je Kacin novinarima u srbijanskom parlamentu, ocijenivši da ne bi bilo iznenađujuće kad bi pregovori počeli i prije siječnja.

"Mi smo usuglasili nacrte rada u europskim institucijama, uključujući i Europski parlament, i organizirali smo se tako da možemo pratiti Srbiju i u slučaju da krene puno dinamičnije", rekao je Kacin, koji boravi u službenom posjetu Beogradu.

"Sve je u rukama Srbije i to se može vrlo brzo i stvarno dogoditi", kazao je Kacin, dodavši kako "u Europi svi ohrabruju Srbiju da (pregovore) započne s poglavljiima 23 i 24 i da tu najbrže napreduje, jer su to najteža poglavlja".

Kacin je podsjetio da premijere Srbije i Kosova Ivicu Dačića i Hashima Thacija u ponedjeljak u Bruxellesu očekuje još jedan razgovor o primjeni bruxelleskog sporazuma.

"Srbija je velika zemlja sa 7,5 milijuna ljudi i isto toliko ćudi. Zato ljudima treba omogućiti da proces eurointegracija shvate i kao svoju priliku, prije svega da se odgovorno ponašaju prema toj jasnoj europskoj perspektivi, koja donosi strana ulaganja i nova radna mjesta", rekao je Kacin.

Slovenski europarlamentarac najavio je i da će Srbiju uskoro posjetiti Visoka povjerenica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

(Hina) xvil ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙