FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikolić čeka od EU "povjesnu šansu" za Srbiju

Autor: vili
BEOGRAD, 25. lipnja 2013. (Hina) - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić pozvao je Njemačku da dadne potporu Srbiji u dobivanju datuma za početak pregovora o članstvu u EU, te izrazio uvjerenje da će EU Srbiji dati "povjesnu šansu".

Nikolić je u utorak pozvao Njemačku, kao "najutjecajniju članicu Europske unije", da podupre određivanje datuma za početak pristupnih pregovora Srbije s EU, tvrdeći kako će Njemačka na taj način pokazati koliko se zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regiji u kojoj se Srbija nalazi. Izrazio je uvjerenje da će EU 28. lipnja Srbiji "dati povjesnu šansu".

"Kažu da je sad sve u rukama najutjecajnije članice, Njemačke. Pretpostavljam da je teško nositi na leđima toliku odgovornost. Nije ni nama bilo lako ispunjavati zahtjeve u najtežoj mogućnoj situaciji. Uvjeren sam da će pravo i pravda prevagnuti 28. lipnja", istaknuo je Nikolić u izjavi za javnost uoči odluke o pristupnim pregovorima EU sa Srbijom 28. lipnja.

Nikolić je ocijenio da EU ima "povjesnu odgovornost za uspješan razvoj Balkana", jer smatra da članice Unije imaju priliku odlukom o početku pregovora dokazati "da se nedvojbeno zalažu za mir i stabilnost" u tome području. Nikolić je poručio da EU glede toga u Srbiji ima pouzdanog partnera.

Ako pak ne dobije datum, Srbija će prema Nikolićevim riječima nastaviti dalje, kako je rekao, "težim putem koji iziskuje više vremena, više snage i odricanja", ali da će "na kraju uspjeti".

"Mi druge nemamo, nastavit ćemo ponosno ići dalje. Ako dobijemo poruku da ne postoje pravda, istina, moral, već samo interes, naš je odgovor jasan: nastavljamo, a vi dođite ponovno. I nemojte zakasniti”, poručio je srbijanski predsjednik.

Nikolić tvrdi da Srbija predano radi na stabilizaciji Balkana te da je donijela odluke koje će omogućiti trajni mir.

"Srbija je više od desetljeća posvetila stabilizaciji regije, a naročito u proteklih godinu dana, kada je za unaprjeđenje odnosa i razvoj demokracije učinjeno više nego što je itko mogao očekivati”, rekao je Nikolić. On tvrdi kako Srbiji svak dan iz cijeloga svijeta stižu pohvale za odlučnost i predanost rješavanju ključnih pitanja za cijeli Balkan i Europu.

"Srbija je učinila sve da bude dio europske obitelji", tvrdi srbijanski predsjednik, dodajući kako je "cijeli svijet toga svjestan".

"Svijet je možda većinom utemeljen na interesu, ali često nas događaji drže u uvjerenju da postoji nešto više. Mi smo u bilateralnim razgovorima s predstavnicima europskih država i diljem svijeta, dobili uvjeravanja da Srbija zaslužuje datum za početak pregovora", rekao je Nikolić.

"Mi više nećemo stajati sa strane i promatrati svoj život. Odlučni smo uzeti svoju sudbinu u svoje ruke i krenuti naprijed", poručio je

Odluci o pokretanju pristupnih pregovora EU sa Srbijom, koju Europsko vijeće treba donijeti 28. lipnja, prethodit će izjašanjavanje Bundestaga o tome dan ranije.

U utorak su i srbijanski predsjednik vlade i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić ocijenili su da nema razloga za odgodu odluke o datumu pregovora i da će Srbija 28. lipnja dobiti datum za početka pregovora o članstvu u EU.

(Hina) xvil yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙