FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Trenutno stanje prodaje u hrvatskom turizmu po svim je informacijama stabilno, kao i za kolovoz te posezonu, pri čemu svi iz turizma, od direktora inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i strukovnih udruga do hotelskih kuća, ukazuju na trend usporene i last minute prodaje kao obilježju cijele ove sezone. Istaknula je to, uz ostalo, u razgovoru za Hinu direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić dodajući i kako od vodećih hotelskih kuća na Jadranu saznaje da su po fizičkom prometu na razini prošle godine ili u plusu od nekoliko posto. Ipak, smatra da je rano za komentare srpnja i da se ne mogu turisti brojati iz dana u dan nego da za komentare treba pričekati podatke za cijeli mjesec koji će biti poznati u prvim danima kolovoza. Stoga za sada jedino relevantnim Matešić ističe da je hrvatski turizam u srpanj i glavni ljetni dio sezone ušao s 5-postotnim porastom turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na prošlogodišnjih šest mjeseci. Važnim smatra i da se hrvatski turizam gleda kao cjelogodišnja, a ne samo ljetna aktivnost, jer cilj svih dokumenata, programa rada i strategije je produljenje sezone i povećanje konkurentnosti sektora. U svemu ne treba zaboraviti, napominje, i nastavak recesijskih trendova na većini stranih tržišta, od kojih su neka nedavno pogodile i poplave, što itekako 'pridonosi' ovogodišnjem trendu usporene i last minute prodaje.

ZAGREB - Porezna uprava neće odustati od pojačanog nadzora i nastavit će s uvođenjem reda u prometu gotovinom i suzbijanjem sive ekonomije, ističe se u današnjem priopćenju objavljenom na internet stranicama Ministarstva financija. "Porez se mora platiti i unatoč zastrašivanjima neće se odustajati od pojačanog nadzora. Inspektori Porezne uprave, koji provode nadzor, imaju punu potporu Ministarstva financija i zaštitu rukovodstva u slučaju neugodnosti", naglašavaju iz Ministarstva u priopćenju u kojem ponavljaju i jučer objavljene podatke o rezultatima fiskalizacije. Naime, iz Ministarstva su, na današnji upit o postupanju pojedinih poreznih inspektora u vršenju nadzora, naročito u nekim jadranskim gradovima, te izjava nekih ugostitelja i vlasnika radionica da će audio i video snimkama potkrijepiti ponašanje inspektora, najavili da će dopuniti svoje jučerašnje priopćenje. Ističu da će Porezna uprava i dalje provoditi nadzor primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, i to još većim intenzitetom, posebice na Jadranu. U priopćenju se ponavlja kako je usporedba PDV obrazaca ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg svibnja pokazala da su ukupne isporuke kod svih djelatnosti obuhvaćenih s tri faze fiskalizacije povećane za 18,3 posto.

SPLIT - Predstavnici Hrvatskih voda i ministarstava zaštite okoliša i prirode te poljoprivrede danas su u Splitu predali lokalnim komunalnim poduzećima ugovore o uslugama izrade studijsko-projektne dokumentacije, vrijedne više od 2,9 milijuna eura, na temelju koje će se oblikovati projekti izgradnje vodno-komunalne infrastrukture koji bi se sufinancirali iz fondova Europske unije. Ova je studijsko projektna dokumentacija provedena u sklopu aktivnosti "Priprema projekata za sufinanciranje sredstvima strukturnih fondova EU-a u svrhu zaštite vodnih resursa Hrvatske kroz poboljšanje sustava vodoopskrbe i integralnih sustava upravljanja otpadnim vodama". U okviru ove operacije odobreno je sufinanciranje 16 novih velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je šest na području Dalmacije. Danas predani ugovori o uslugama izrade studijsko-projektne dokumentacije odnose se na poboljšanje sustava vodoopskrbe i integriranog sustava upravljanja otpadnim vodama za aglomeracije Split-Solin, Sinj i Jelsa-Vrboska te za aglomeracije Šibenik, Bibinje-Sukošan i Pirovac-Tisno-Jezera. Ukupna vrijednost prvog ugovora iznosi 1,53 milijuna, a drugog 1,4 milijuna eura.

ZAGREB - Svih osam banaka koje su izgubile spor od udruge Potrošač zbog kredita u švicarskim francima žalile su se na nepravomoćnu presudu, doznaje se danas na zagrebačkom Trgovačkom sudu. Glasnogovornica suda Anita Brlas u pisanom je odgovoru Hini navela da su žalbe svih tuženih banaka došle do ponedjeljka. Iako je zakonski rok za priziv bio do petka, 12. srpnja, u obzir su dolazile i žalbe koje su s tim datumom poslane poštom. Sve žalbe sud će poslati na odgovor tužitelju, odnosno udruzi Potrošač koja na njih može, ali i ne mora odgovoriti. Na sudu nisu željeli nagađati kada bi se može očekivati pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda. Ipak, u udruzi Potrošač vjeruju da se zbog socijalne dimenzije slučaj neće odugovlačiti. Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić objavio je 4. srpnja nepravomoćnu presudu po kolektivnoj tužbi udruge Potrošač i uputio predstavnike Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke da se na tu odluku mogu žaliti. Sudac je u obrazloženju ustvrdio da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirale o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke. Potvrdi li Visoki trgovački sud nepravomoćnu presudu banke bi klijentima, u roku od 60 dana, trebale ponuditi izmijenjene ugovore i glavnicu odrediti u kunama uz fiksnu kamatnu stopu na dan sklapanja ugovora.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je danas rješenja kojima su prihvaćeni prijedlozi Privredne banke Zagreb i Hypo Alpe-Adria-Banke da u roku od tri mjeseca vrate preplaćeni iznos naknada za opomene neurednim platišama, uvećan za pripadajuću zateznu kamatu. Riječ je o naknadama za opomene koje je PBZ naplatio u razdoblju od 21. kolovoza 2008. do 21. srpnja 2012. godine, a Hypo banka od 15. kolovoza 2011. do 21. srpnja 2012. godine. Naime, 21. srpnja 2012. godine na snagu su stupile izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojima je zabranjena naplata opomene dužnicima. HNB je krajem prošle godine pokrenuo postupak protiv tih banaka kako bi utvrdio je li naplata opomena kreditnim dužnicima koji kasne s podmirivanjem dospjelih obveza te njihovih sudužnika i jamaca, zlouporaba vladajućeg položaja nametanjem nepravednih prodajnih cijena (odnosno naknada) opomena s obzirom na visinu opomena i način opominjanja. Tijekom postupka obje su banke samoinicijativno dostavile prijedloge mjera za uklanjanje negativnih učinaka tog svog postupanja, a koji predviđaju povrat više naplaćenog iznosa naknada.

ZAGREB - Glavna skupština Croatia Airlinesa prihvatila je danas odluku o povećanju temeljnog kapitala ulogom u pravima, odnosno unošenjem u temeljni kapital dugovanja koja nacionalni avioprijevoznik ima prema državi i Zračnoj luci Zagreb. Temeljni kapital Croatia Airlinesa iznosi 1,85 milijardi kuna, a temeljem odluke Glavne skupštine povećat će se za ukupno 126,3 milijuna kuna, odnosno za 80 milijuna kuna koliko ta tvrtka duguje državi te za 46,4 milijuna kuna duga Zračnoj luci Zagreb. Dug Croatia Airlinesa državi nastao je temeljem izdanog i protestiranog državnog jamstva, a zamijenit će se za 399.362 novoizdanih redovnih dionica nominalnog iznosa od 200 kuna. Potraživanje Zračne luke Zagreb bit će pak zamijenjeno za 232.048 novih redovnih dionica. Glavna skupština Croatia Airlinesa prihvatila je i da se gubitak iz 2012. godine, koji je iznosio 488,2 milijuna kuna, manjim dijelom pokrije iz zakonskih rezervi, a preostalo prenese u slijedeću poslovnu godinu i pokrije iz dobiti budućih razdoblja. Iz zakonskih rezervi bi se tako pokrilo 931,5 tisuća kuna lanjskog gubitka, dok će se na teret budućeg poslovanja prenijeti 487,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze dan su završili u plusu, Crobex je porastao za 0,54 posto, na 1.835,10 bodova, a Crobex10 za 0,61 posto, na 1.027,96 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 6,8 milijuna kuna, a u blok transakciji dionicama HT-a ostvareno je 2,15 milijuna kuna po cijeni od 173 kune po dionici. U redovnom trgovanju dionica HT-a ostvarila je više od dva milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,27 posto, na 174,18 kuna. Promet od 527,5 tisuća kuna imala je dionica Vupika čija je cijena porasla 2,24 posto, na 137 kuna. Uz pad cijene od 0,99 posto, na 155,10 kuna, dionica Valamar Adria Holdinga ostvarila je 413,6 tisuća kuna prometa. Povlaštenih dionica Adris grupe prodano je za 295,2 tisuće kuna, a cijena te dionice je pala za 0,70 posto, na 283 kune.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,16 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,517601 kunu. Na vrijednosti su prema kuni izgubile danas i ostale promatrane inozemne valute, tečaj švicarskog franka snižen je za 0,20 posto, američkog dolara za 0,49 posto, a britanske funte za 0,51 posto. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj franka iznosi 6,070904 kune, dolara 5,748720 kuna, a funte 8,662827 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙