FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka očekuje da bi se realni BDP u 2013. mogao smanjiti za oko 1,0 posto, blagi znakovi oporavka gospodarske aktivnosti predviđaju se od sredine 2013. te se u 2014. očekuje postupan oporavak realnog BDP-a s rastom od oko 0,7 posto. Navodi se to, uz ostalo, u priopćenju sa sjednice Savjeta Hrvatske narodne banke koji je danas održao svoju prvu sjednicu u promijenjenom sastavu, sukladno odredbama Zakona o HNB-a koje su stupile na snagu ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. U središtu pozornosti bili su dosadašnji gospodarski i novčani pokazatelji uz sagledavanje mogućih daljnjih kretanja i utvrđivanje okvira monetarne politike za nastupajuće razdoblje. Prema sadašnjim očekivanjima realni BDP bi se u 2013. mogao smanjiti za oko 1,0 posto, pri čemu se očekuje pad osobne potrošnje i potrošnje države te vrlo slabi rast izvoza i investicija. Pritom se napominje kako je prognoza kretanja BDP-a smanjena u odnosu na projekciju objavljenu krajem 2012. godine, u prvom redu zbog većeg prognoziranog pada osobne potrošnje, a dijelom i zbog sporog oživljavanja investicijskog ciklusa te izostanka oporavka gospodarske aktivnosti kod glavnih vanjskotrgovinskih partnera. Blagi znakovi oporavka gospodarske aktivnosti predviđaju se od sredine 2013. te se u 2014. očekuje postupan oporavak realnog BDP-a (oko 0,7 posto) pod utjecajem rasta investicija i izvoza.

PLOČE - U Luci Ploče danas su otvoreni radovi na izgradnji prve faze terminala za tekuće terete, investiciji vrijednoj više od 26 milijuna eura, a odnosi se na gradnju infrastrukture i suprastrukture ukupnog kapaciteta 95 tisuća metara prostornih za skladištenje naftnih derivata. Radove je otvorio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a prigodnoj su svečanosti bili nazočni i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, brojni dužnosnici iz Hrvatske i BiH te poslovni partneri Luke Ploče. Cjelokupnim izgrađenim kapacitetima i terminalom upravljat će Luka Ploče Trgovina, tvrtka u stopostotnom vlasništvu Luke Ploče, a nositelji investicije su operator Luka Ploče Trgovina te partner, tvrtka Atlantis, u vlasništvu privatnog poduzetnika Stanislava Mutića. Radovi na izgradnji prve faze terminala trebali bi biti završeni početkom 2015. godine. Ministar Vrdoljak istaknuo je kako je riječ projektu u kojem se na poslovnim principima vidi spoj poslovnih partnera i interesa država. Potrebe za investicijama su velike, no zaduženost države je takva da se ne mogu očekivati investicije samo od strane javnog sektora već se težište mora prebaciti na privatni sektor, naglasio je Vrdoljak. Iz Luke Ploče ističu kako je riječ o prvoj takvoj investiciji u Hrvatskoj gdje privatni partner gradi i infrastrukturu i suprastrukturu na području luke kroz dugoročnu koncesiju.

TRILJ - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je na Kamešnici, 20-ak kilometara od Trilja, pustio u pogon vjetropark od 14 vjetrogeneratora ukupne snage 42 megavata i trafostanicu s priključnim 110-kilovoltnim dalekovodom Voštane/Kamensko. Tvrtka "Oštra stina" iz Zagreba investirala je u taj vjetropark oko 65 milijuna eura što je, kako je rečeno na današnjoj svečanosti, najveća investicija u obnovljive izvore energije na jednome mjestu u Hrvatskoj. Predsjednik Josipović rekao je kako je taj projekt važan za triljsko područje jer će se njime otvoriti nova radna mjesta i pridonijeti punjenju proračuna. Po njegovim riječima, taj je projekt "velika stvar" za Hrvatsku i zato što se njime Hrvatska približava ispunjavanju međunarodne obveze o iskorištavanju 20 posto obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji električne energije do 2020. godine. Direktor tvrtke "Oštra stina" Iljko Čurić izvijestio je kako je u projekt uloženo oko 65 milijuna eura te da je riječ o trenutačno jednoj od najvećih investicija u Hrvatskoj. Tvrtka "Simens" iz Zagreba bila je dobavljač opreme za vjetropark, a predsjednik uprave te tvrtke iz Zagreba Mladen Forgec istaknuo je da vjetropark ima 14 turbina snage 42 megavata koje na godinu mogu proizvesti 118 tisuća megavatsati električne energije. To znači da se tom energijom može opskrbljivati 38 tisuća kućanstava.

ZAGREB - Sabor je danas donio novi zakon o željeznici, koji će omogućiti liberalizaciju tržišta željezničkih usluga te Zakon o eksploataciji ugljikovodika, koji bi, po najavama iz Vlade, trebao omogućiti ulazak svjetskih energetskih kompanija i ekspanziju u eksploataciji nafte i plina. Sabor je, uz ostalo, i donio Zakon o održivom gospodarenju otpadom, koji jedinicama lokalne samouprave uvodi obvezu uspostave odvojenog prikupljanja posebnih kategorija otpada. Gradovi i općine prikupljanje komunalnog otpada naplaćivat će razmjerno količini predanog otpada, prema njegovoj masi ili opsegu posude. Zastupnici su time zaključili 8. sjednicu, započetu još u travnju, a u svojim klupama ponovno će se okupiti sredinom rujna.

ZAGREB - Usporedba PDV obrazaca iz svibnja ove i istog mjeseca prošle godine pokazuje da su ukupne isporuke kod svih djelatnosti obuhvaćenih s tri faze fiskalizacije povećane za 18,32 posto, izvijestili su danas iz Porezne uprave. Iz Porezne uprave navode kako je usporedba PDV obrazaca ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg svibnja pokazala da su fizičke osobe, uglavnom ugostitelji, prikazali isporuke uvećane za 59,17 posto, dok su male pravne osobe prikazale promet veći za 35,81 posto. Ukupne isporuke kod svih djelatnosti obuhvaćenih s tri faze fiskalizacije povećane za 18,32 posto, ističu iz Porezne uprave i pritom ocjenjuju da fiskalizacija u prometu gotovinom i dalje daje dobre rezultate. Posebno naglašavaju da će Porezna uprava i dalje provoditi nadzor primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, i to još većim intenzitetom, posebice na Jadranu. Dodaje se da će Porezna uprava nastaviti s uvođenjem reda u prometu i suzbijanjem sive ekonomije.

ZAGREB - Po autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka Zagreb proteklog je, drugog srpanjskog vikenda, zabilježen manji promet vozila nego u usporedivom vikendu prošle godine, dok je na Istarskom ipsilonu i autocesti Zagreb - Macelj vozila bilo više, doznaje se iz tvrtki-koncesionara autocesta. HAC je na svim autocestama u svojoj nadležnosti tijekom tri dana proteklog vikenda, od 12. do 14. srpnja, zabilježio promet od ukupno 434.190 vozila, što je u usporedbi s njihovim lanjskim podacima za oko 22,2 tisuće vozila ili 4,8 posto manje nego u istom lanjskom vikendu. I prihod od naplaćene cestarine od 22,9 milijuna kuna (bez PDV-a) za oko 2,6 posto je manji nego lanjskog usporedivog vikenda. Na autocesti Rijeka - Zagreb zabilježeno je ukupno 257.981 vozilo, što je 3.725 vozila ili 1,4 posto manje nego u istom vikendu prošle godine. Istodobno je na autocesti Zagreb - Macelj po podacima koncesionara ovog vikenda prometovalo više vozila nego lani, i to njih 9.613 ili 9,4 posto više odnosno ukupno 111.194 vozila. Istarskim ipsilonom, po podacima koncesionara Bina Istra, prošlo je za vikend ukupno 129.055 vozila, što je 2.466 ili 1,9 posto više nego lani.

ZAGREB - Glavna skupština Petrokemije na današnjoj je sjednici prihvatila odluke o smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka prenesenih iz ranijih godina, a potom i odluku o povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica. Iz Petrokemije su danas izvijestili kako je skupština prihvatila predložene odluke, a koje, prema pozivu za skupštinu, predviđaju da se ukupno 324,16 milijuna kuna gubitaka prenesenih iz 2009., 2010. i 2012. godine pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala za 334,1 milijuna kuna. Smanjenje temeljnog kapitala provest će se smanjenjem nominalne cijene dionice s 270 na 170 kuna, čime bi se temeljni kapital kutinske tvornice gnojiva smanjio sa sadašnjih 902,1 na 568 milijuna kuna. Prihvaćena je i odluka da se radi prikupljanja sredstava za nužne investicije, koje osiguravaju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja poveća temeljni kapital ulozima u novcu. Povećanje temeljnog kapitala trebalo bi se provesti uz djelomično isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, za najviše 187,44 milijuna kuna na najviše 755,43 milijuna kuna, i to izdavanjem novih redovnih dionica kroz tri kruga.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,13 posto, na 1.825,33 boda, dok je Crobex10 smanjen za 0,15 posto, na 1.021,69 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 7,89 milijuna kuna, a u blok transakciji dionicama Leda ostvareno je 7,9 milijuna kuna po cijeni od 7.900 kuna po dionici. Promet od 2,5 milijuna kuna imala je dionica HT-a kojoj je cijena porasla za 1,65 posto, na 171,99 kuna. Za 0,55 posto, na 1.544,49 kuna, porasla je cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 872,6 tisuća kuna.

Slijedi dionica Valamar Adria Holdinga sa 616,7 tisuća kuna prometa i rastom cijene od 0,40 posto, na 156,65 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙