FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: dmar
ZAGREB, 15. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

ZAGREB - Saborska oporba zatražila je danas od premijera Zorana Milanovića i ministra zdravlja Rajka Ostojića da dođu u Sabor i očituju se o najavama općeg štrajka u zdravstvu u jeku turističke sezone. "Ministar Ostojić zaposlenima u zdravstvu nudi sraman i protuzakonit kolektivni ugovor, po kojemu samo njima neće biti plaćen prekovremeni rad", rekao je HDZ-ov Darko Milinović, nakon stanke koju su zatražila tri oporbena kluba - HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista. Dolazak premijera ili ministra zdravlja u Sabor tražio je i laburist Branko Vukšić, koji je Vladu pozvao da zdravstveni doprinos vrati na 15 posto, ocjenivši da je smanjivanje tog doprinosa bila jedna od najvećih pogrešaka Vlade.

ZAGREB - Saborska oporba sa zadrškom je dočekala Vladin prijedlog zakona o osnivanju zaklade Hrvatska kuća – Croatia House, o kojem Sabor raspravlja posljednjeg dana redovnog ljetnog zasjedanja. Postoji niz institucija koje mogu obavljati posao te zaklade, njenim osnivanjem zapravo se "dupliraju" poslovi postojećih institucija te u konačnici povećavaju državni troškovi, ustvrdili su zastupnici HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista. Zaklada bi, po predloženom zakonu, promicala hrvatsku vanjsku politiku, kulturu, umjetnost, povijest, jezik i kulturnu baštinu u inozemstvu, te pružala pomoć u ostvarivanju ciljeva koje Hrvatska ima prema Hrvatima izvan Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupom Želimirom Puljićem o radu Hrvatskoga sabora, odnosima Katoličke Crkve i države, te o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, priopćeno je danas iz Sabora. Leko je naglasio da će jedna od važnih uloga Sabora u EU biti očuvanje hrvatskih nacionalnih interesa, a Puljić je istaknuo da Katolička Crkva podupire očuvanje hrvatskoga identiteta u EU, u čemu je bitna uloga Sabora. Suglasili su se o potrebi stalnog dijaloga između države i Crkve. Leko je izrazio razumijevanje za stajališta Crkve, napomenuvši kako Sabor pri donošenju zakona mora štititi interese svih hrvatskih građana i svih manjina tako da se nitko ne osjeća diskriminiranim.

SPLIT - Predsjednik Republike Ivo Josipović sastao se danas sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom i predstavnicima gradske uprave, te s njima razgovarao o stanju u tom gradu. Nakon sastanka Josipović je izjavio novinarima kako je u razgovoru čuo o ambicioznim planovima, ali i poteškoćama s kojima se susreće Split. "Dopalo mi se samopouzdanje i vizija razvoja Splita i nadam se da će planovi realizirati", rekao je Josipović. Kao kulturnjaku posebice mi je bilo bilo drago čuti da se vodi računa o splitskom HNK-u i kulturi u tom gradu, istaknuo je Josipović.

ZAGREB - Nakon medijskih izvještaja o sastanku predstavnika banaka s premijerom, ministrom financija i guvernerom Hrvatske narodne banke udruga Franak danas je priopćila da je "nedopustivo i protuzakonito" da banke pokušavaju lobiranjem kod izvršne vlasti utjecati na odluke suda. Udruga je kao neprimjerenu osudila i izjavu potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića da presuda u slučaju 'franak' Hrvatskoj "ne može ići u prilog, posebno u situaciji kada je dostupnost kredita jedan od ključnih aspekata za oporavak gospodarstva". Franak smatra da se sve to radi s ciljem pritiska na Visoki trgovački sud, ali ne direktnim putem, već "lobiranjem s okusom ucjene, na temelju kojeg se očekuje da će vlast djelovati na pravosuđe".

KARLOVAC - Prvoj večeri filmskog programa "Riječno kino uz Karlovačko" sinoć je na koranskom kupalištu Foginovo prisustvovalo 750 Karlovčana i turista, čime je uspješno započeo ljetni kulturni program tog prvog registriranog riječnog kupališta u Hrvatskoj. Riječno kino započelo je prije tri godine kao diplomski rad Marije Ratković Vidaković na Akademiji dramskih umjetnosti, a ove godine ima najbogatiji program. U šest vikenda prikazat će se 12 filmova na velikom platnu na otvorenom, tri kazališne predstave i mnoštvo koncerata. Ovogodišnje izdanje počelo je nizozemskim trilerom "Otmica Heineken", rađenom prema istinitom događaju, otmici pivskog magnata Alfreda Heinekena, a večer je završila uz rock glazbu.

HRVATSKA KOSTAJNICA - Kako bi upozorili na dramatično stanje u dječjem vrtiću Krijesnica u Hrvatskoj Kostajnici, svih sedam zaposlenika vrtića danas je prosvjedujući s transparentima prošlo kroz grad do Gradske vijećnice, gdje ih je primio gradonačelnik Tomislav Paunović. Već tri godine nije riješeno pitanje financiranja vrtića, za čiji je rad potrebno oko šest milijun kuna godišnje, a zaposleni potražuju desetak plaća. Paunović je obrazložio prosvjednicima da Grad ne može financirati vrtić jer ne prima nikakvu potporu države. O sudbini vrtića odlučit će se na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za 31. srpnja.

DUBROVNIK - Četvrto ovosezonsko ispitivanje mora za kupanje pokazalo je da uzorci mora sa svih 108 plaža na području Dubrovačko-neretvanske županije odgovaraju odredbama Uredbe o kakvoći mora za kupanje. Iz tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo je priopćeno da je more na 104 plaže ocijenjeno kao more izvrsne kakvoće, na plažama kod Mosta - Veliko jezero, Polače i Okuklje na Mljetu more je bilo dobre kakvoće, a na plaži Mali zaton kod Dubrovnika kakvoća mora bila je zadovoljavajuća.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙