FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski financijski direktori u ovoj godini ne očekuju gospodarski rast, već ih glavnina očekuje stagnaciju, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja stavova financijskih direktora u 14 zemalja srednje Europe koje je provela konzultantska tvrtka Deloitte. U istraživanju je sudjelovalo 38 financijskih direktora iz hrvatskih tvrtki, a među njima niti jedan ne očekuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine rasti. Većina, njih 58 posto, očekuje stagnaciju, a 42 posto drži da će se i u 2013. nastaviti recesija. Među 14 obuhvaćenih zemalja pesimističniji su samo slovenski financijski direktori, koji također ne očekuju rast, već uglavnom recesiju ili stagnaciju. S druge strane su estonski direktori, među kojima 77 očekuje rast od 1,5 do 3 posto, a 16 posto i iznad 3 posto. Većina ispitanih hrvatskih menadžera, njih 74 posto, ove godine očekuje i nastavak rasta nezaposlenosti, a njih 42 posto financijsku perspektivu svoje tvrtke vide optimistično, pa su stoga neskloni poduzimanju poslovnog rizika. Većini hrvatskih rukovoditelja (gotovo 90 posto) ove će godine u fokusu biti operativno i financijsko restrukturiranje, naplata potraživanja te poboljšanje likvidnosti. Da će se usmjeriti ka investicijama najavljuje ih manje od 40 posto, a pritom tek njih nekoliko planira investicije koje bi se financirale sredstvima EU.

ZAGREB - Sindikat radnika Ine i društava Ine "Inaš" smatra projekt Inine Uprave kojim se benzinske crpke daju u franšizu privatnim poduzetnicima marketinškim trikom kojim se Ina želi jeftino riješiti trećine zaposlenih i zatvoriti više od sto crpki, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Inaša Maja Rilović. Sindikat će se tome suprotstaviti jer se takvim aktivnostima Ina želi svesti na MOL-ovu podružnicu, a radnici obespraviti, rekla je čelnica Inaša najavljujući prosvjedni skup pred sjedištem Vlade 18. srpnja. Slogan prosvjeda i drugih sindikalnih aktivnosti koje će uslijediti bit će "Ina radi, MOL se gradi". Ina je, naime, odlučila provesti pilot projekt na određenom broju svojih benzinskih postaja kojim zadržava vlasništvo nad svom maloprodajnom imovinom uključujući koncesiju, imovinu, objekte, infrastrukturu, robu i proizvode, dok poduzetnik upravlja tim resursima i dobiva premiju za ostvareni promet. Trenutno je u tijeku natječaj za voditelje koji se mogu prijaviti za upravljanje do tri Inine benzinske postaje pod Ininim brendom. Natječaj završava 20. srpnja. Maja Rilović kaže da Ina zapravo želi otpustiti 2.700 radnika maloprodaje, što je trećina ukupno zaposlenih u Ini i riješiti se slabije profitabilnih benzinskih crpki. Upozorava da je ista menadžerska ekipa, koja provodi akciju u Hrvatskoj, slično napravila u Slovnaftu u Slovačkoj i MOL-ovoj mreži u Mađarskoj.

SISAK - Autoceste ćemo dati u koncesiju ako se za to ostvare natječajni uvjeti, rekao je danas u Sisku ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić ističući kako će autoceste trajno ostati hrvatsko vlasništvo bez obzira tko njima upravlja. "Autoceste ćemo dati u koncesiju, ako se za to ostvare natječajni uvjeti. Hrvatska će zadržati kontrolu nad upravljanjem autocestama. Ujedno, ako dobijemo jako ime koncesionara, to će omogućiti i nove investicije u cestovni promet. U cilju smanjenja javnog duga mi nemamo druga rješenja", kazao je Hajdaš Dončić odgovarajući na pitanja novinara o najavljenom prikupljanju potpisa za referendum protiv davanja hrvatskih autocesta u koncesiju. Autoceste će trajno ostati hrvatsko vlasništvo bez obzira tko njima upravlja, ponovio je ministar Hajdaš Dončić koji je u Sisku sudjelovao na svečanosti obilježavanja početka projekta "Tehnička pomoć za obnovu i unapređenje plovnog puta rijeke Save". Bipartitno socijalno vijeće za promet, u kojem su sindikati i poslodavci djelatnika u prometu, jučer je zatražilo da Vlada do 15. srpnja odustane od monetizacije autocesta, inače će formirati stožer i početi prikupljati potpise za referendum o davanju autocesta u koncesiju.

SISAK - Projekt unapređenja plovnog puta rijeke Save, čija će se tehnička priprema financirati s 2,3 milijuna eura iz IPA programa, prvi je te vrste koji će se ostvarivati nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, istaknuto je danas na prigodnoj svečanosti u Sisku kojom je obilježen početak projekta "Tehnička pomoć za obnovu i unapređenje plovnog puta rijeke Save". Sukladno prometnoj strategiji Europe da se promet roba s cesta preusmjerava na riječni i željeznički promet, cilj projekta je obnova plovnog puta rijeke Save od Siska do Brčkog (od 594. do 234. kilometra) čime bi se ostvarila 4. međunarodna klasa plovnosti. Završetkom projekta Sava bi bila plovna 300 dana u godini, što bi dugoročno omogućilo sigurnu i učinkovitu plovidbu. Nakon izrade dokumentacije, što će se završiti do 2015. godine, provest će se natječaj za izvođeče radova i nadzor. I našom prometnom strategijom prioriteti su razvoj riječnog i željezničkog prometa. Budući da dunavski koridor, čiji je Sava sastavni dio, postaje dio europske mreže plovnih puteva, otvara se mogućnost sufinanciranja iz europskih fondova, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

VARAŽDIN - Ako tekstilna tvrtka Varteks u sljedećih desetak dana ne dobije kredit u iznosu od 10 milijuna eura, predsjedniku Uprave ne preostaje ništa drugo nego da pokrene stečaj tvrtke, rekao je tijekom aktualnog sata Županijske skupštine Varaždinske županije župan Predrag Štromar odgovarajući na pitanje o stanju u toj tvrtki. Štromar je ipak očekuje da će se kredit realizirati na vrijeme. Pojasnio je da je za dobivanje kredita nužno da na sutrašnjem ročištu Trgovačkog suda u Varaždinu vjerovnici, njih 77 posto, potvrde svoju raniju odluku o prihvaćanju predstečajne nagodbe. Nakon toga župan je za petak najavio zajednički sastanak predstavnika Ministarstva financija, HBOR-a, članova Uprave Varteksa i Zagrebačke banke, gdje bi se konačno trebala dogovoriti dinamika realizacije kredita. Štromar je mišljenja da će nakon petka novci od kredita stići na račun tvrtke u roku nekoliko dana. Tih deset milijuna eura Varteksu je nužno za isplatu zaostalih plaća zaposlenicima, isplatu otpremnina za višak radnika, njih 400-tinjak prema planu predstečajne nagodbe, te nabavku repromaterijala za nastavak proizvodnje.

ZAGREB - U nedostatku značajnijih vijesti trgovanje na Zagrebačkoj burzi danas protječe mirno, promet je vrlo mršav, a Crobex indeksi stagniraju. Crobex je oko podneva bio u minusu 0,02 posto, na 1.820 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,10 posto, na 1.028 bodova. "Promet je i dalje vrlo skroman. Premda su HT i još neke kompanije ovih dana isplatile dividendu, svježeg novca na tržištu baš i nema", kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva u Banci splitsko-dalmatinskoj. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva samo 1,2 milijuna kuna. Najveći promet, od svega oko 270 tisuća kuna, ostvaren je do podneva dionicom HT-a, a cijena joj je pala 0,7 posto, na 173,62 kune. S prometom od oko 200 tisuća kuna slijedi dionica Vupika, koja je poskupila 1,1 posto, na 130 kuna. Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle porasla je, pak, 0,8 posto, na 1.500 kuna, uz promet od 150 tisuća kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,37 posto, pa je srednji tečaj eura, prvi put od sredine lipnja, prešao razinu od 7,5 kuna. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,519166 kuna. Zadnji je put srednji tečaj eura prešao razinu od 7,5 kuna 13. lipnja. Na vrijednosti su prema kuni dobile danas i sve ostale promatrane inozemne valute. Američki je dolar poskupio 0,81 posto, na 5,869305 kuna po srednjem tečaju, a vrijednost švicarskog franka je porasla 0,60 posto te srednji tečaj franka iznosi 6,054079 kuna. Srednji tečaj britanske funte od 8,739152 kune, viši je pak za 0,96 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙