FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 9. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KAIRO

Nakon prošlotjednog svrgavanja egipatskog islamističkog predsjednika te vala nasilja koji je uslijedio, prijelazni šef države Adli Mansur odredio je sazivanje parlamentarnih izbora unutar sljedećih šest mjeseci, ranije nego što se očekivalo, a nakon toga bi uslijedili i predsjednički izbori kako bi zemlja što prije izašla iz političke krize i kako bi se izbjegao građanski rat, pišu u utorak agencije. Hitan napredak na političkom planu je više nego nužan, ocjenjuje agencija Reuters i podsjeća da je samo u ponedjeljak u Kairu poginula 51 osoba, nakon što je vojska otvorila vatru na pristaše svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija koji je, kako se vjeruje, zatočen u vojarni Republikanske garde. Vojska je priopćila da je samo odgovorila na napad naoružanih prosvjednika. U petak je u sukobu Mursijevih protivnika i pristaša poginulo 35 ljudi. U utorak su ulice Kaira osvanule mirne, no Muslimansko bratstvo je pozvalo na nove prosvjede tijekom dana.

ZAGREB

Većina ljudi širom svijeta, među kojima i Hrvati, smatra da vlade nisu uspješne u borbi protiv korupcije te da se korupcija pogoršala u posljednje dvije godine, pokazalo je u utorak istraživanje Transparency Internationala. Većina hrvatskih građana, 47 posto, smatra da vlast nije uspješna u suzbijanju korupcije, dok je 19 posto građana ocijenilo aktivnosti tijela javne vlasti u suzbijanju korupcije uspješnim, a 35 posto niti uspješnim niti neuspješnim, pokazali su rezultati Globalnog korupcijskog barometra za 2013. godinu, kojim Transparency International utvrđuje mišljenje građana o prisutnosti korupcije u pojedinim sferama života njihovih zemalja. Na globalnoj razini samo 23 posto ispitanika vjeruje da su napori njihovih vlada u borbi protiv korupcije bili uspješni u usporedbi s 32 posto 2008. godine, dok 54 posto ispitanika smatra da vlade nisu uspješne u borbi protiv korupcije, što je u usporedbi s GCB istraživanjem 2010/11 povećanje od 7 posto.

RIM

Suđenju kapetanu talijanskog kruzera Costa Concordia Francescu Schettinu započelo je u utorak u Grossetu u Toskani, no odmah je odgođeno zbog štrajka odvjetnika, godinu i pol dana nakon havarije tog turističkog broda u kojoj je poginulo 32 ljudi. Schettino (52), "najomraženiji čovjek u Italiji", prozvan "kapetanom kukavicom" u britanskim medijima, optužen je za višestruko ubojstvo iz nehata, napuštanje broda i zagađenje okoliša. Iduće ročište sazvano je za 17. srpnja. Suđenje će potrajati nekoliko mjeseci. Tužbu je podnijelo 250 ljudi, a izvedeno će biti oko 400 svjedoka, od čega stotinjak za obranu. Suđenje se održava u zgradi kazališta zbog očekivanog velikog interesa javnosti u mjesecima koji dolaze.

WASHINGTON

Sjedinjene Države razmatraju povlačenje svih svojih vojnika iz Afganistana sljedeće godine, rekli su američki dužnosnici, uslijed ovog zahlađenja odnosa između administracije predsjednika Baracka Obame i vlade predsjednika Hamida Karzaija. Obama je ranije najavio da će do kraja 2014. završiti vojnu operaciju u Afganistanu, ali američki dužnosnici su razgovarali sa službenim Kabulom o zadržavanju manjih američkih snaga od oko 8000 vojnika u zemlji i iza tog roka. Američki dužnosnici nisu opovrgnuli izvješća prema kojima je Obama sve frustriraniji suradnjom s Karzaijem. Njihov odnos dosegao je dno prošloga mjeseca pošto je SAD najavio da želi pokrenuti mirovne pregovore s talibanima. To je navelo Karzaija da prekine razgovore o sigurnosnom sporazumu s Amerikancima strahujući od separatnog dogovora SAD-a i talibana iz kojega bi njegova vlada bila isključena. Visoki afganistanski izvor ipak je kazao za Reuters da je "skeptičan glede potpunog povlačenja američkih vojnika iz Afganistana".

SAN FRANCISCO

Američki istražitelji počeli su istraživati ulogu pilota u subotnjoj nesreći zrakoplova Asiana Airlinesa u San Franciscu i objavili su nove pojedinosti o opasno maloj brzini zrakoplova prije nego što se srušio. Boeing 777 Asiana Airlinesa letio je 63 kilometra na sat sporije od potrebnih 254 kilometara na sat prije nego što se srušio, kazala je predsjednica Nacionalnog odbora za sigurnost prometa Deborah Hersman. Letio je brzinom od 191,5 kilometara na sat, 25 posto sporije od uobičajene brzine slijetanja, kazala je. Zrakoplovi pri malim brzinama gube uzgon, a Hersman je u nedjelju kazala da se četiri sekunde prije pada zrakoplova aktiviralo upozorenje da se upravo to i dogodilo.

LAC-MEGANTIC

Tri dana nakon što je teretni vlak-cisterna prepun sirove nafte iskliznuo iz tražnica i eksplodirao u središtu Lac-Megantica, mnogi stanovnici tog turističkog gradića u kanadskoj pokrajini Quebecu još čekaju odgovore o svojim bližnjima koji su nestali u požaru, a oni sretniji povratak kući. Budući da je vatra napokon ugašena i vlasti mogu doprijeti do epicentra eksplozija, broj poginulih mogao bi se još porasti. U nesreći je poginulo ili nestalo oko 50 ljudi, a identifikacija žrtava mogla bi potrajati još tjednima ili čak mjesecima. Policija je u ponedjeljak objavila da je do sada pronađeno 13 tijela.

KAIRO

Egipatska stranka Nour, druga najveća islamistička grupacija nakon Muslimanskog bratstva, u utorak je priopćila da će prihvatiti izbor bivšeg ministra financija Samira Radvana za prijelaznog premijera. Glasnogovornik stranke Nour je kazao da će prihvatiti Radvana za privremenog premijera jer udovoljava kriterijima stranke, tj. jer je "tehnokratski" ekonomist i ima iskustvo u vladinoj administraciji. Prema nekim visokim političkim izvorima, Radvan je izronio kao najizgledniji kandidat za privremenog šefa vlade. "Tražili smo tehnokratskog ekonomista ... neutralnu osobu", kazao je glasnogovornik Nader Bakar. Nour, ultrakonzervativna islamistička stranka, u ponedjeljak je poručila da se povlači iz pregovora o novoj vladi zbog napada vojske na pristaše svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija i ubojstva 51 prosvjednika, no Bakar tvrdi da stranka "putem nekih kanala" i dalje ima utjecaj na taj proces.

SARAJEVO

Posmrtni ostaci 409 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine ispraćeni su u utorak iz mrtvačnice u mjestu Visoko tridesetak kilometara sjeverno od Sarajeva. Na putu ka Srebrenici kolona kamiona s posmrtnim ostacima prošla je kroz Sarajevo zaustavivši se na kratko pred zgradom Predsjedništva BiH, pred spomen obilježjem ubijenoj djeci u ratu te pred tržnicom Markale gdje je tijekom rata stradao veliki broj Sarajlija. Pred zgradom Predsjedništva BiH počast žrtvama su uz preživjele Srebreničane te građane Sarajeva odali hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i drugi visoki državni i entitetski dužnosnici. Među njima je po prvi puta stajao i ratni zapovjednik Armije BiH u Srebrenici Naser Orić.

SARAJEVO

U Sarajevu je uhićen Tomislav Petrović za kojim je hrvatska policija raspisala tjeralicu zbog pokušaja iznude i otmice riječkog ugostitelja Bojana Škorića, potvrđeo je u utorak Hini u Sudu BiH koji je nadležan za postupak izručenja. Petrović (28) je nakon uhićenja predan Sudu BiH koji mu je odredio ekstradicijski pritvor a on može trajati do 40 dana. "Petrović je pristao na pojednostavljeni postupak izručenja a o svemu je informirana hrvatska strana koja treba dostaviti dokumentaciju potrebnu radi izručenja", kazala je glasnogovornica Suda BiH Asja Papo. Pojasnila je kako u slučaju potrebe pritvor može biti i produžen. Zbog sumnje da je pomagao Petroviću nakon izvršenja kaznenog djela uhićen je i Đenan Razić (33) nastanjen u Sarajevu. Petrović, te Nikola Božić (25), Kristijan Daka (31) i Bruno Fabijanić (27) terete se da su 20. siječnja Škorića zatočili u Petrovićevoj kući u Rijeci gdje su ga tri dana zlostavljali.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙