FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 6. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

KAIRO - Najmanje 24 osobe ubijene su u petak u sukobima diljem Egipta, pošto su islamisti izašli na ulice prosvjedujući zbog svrgavanja predsjednika Mohameda Mursija koje smatraju vojnim državni udarom, prenose agencije. U žestokim sukobima u Aleksandriji poginulo je 12 osoba, a više od 200 je ozlijeđeno, dok je u glavnom gradu Kairu pet osoba ubijeno kad su se pristaše i protivnici Mursija sukobili u središtu grada prije nego ih je vojska uspjela razdvojiti razmještanjem oklopnih vozila. Deseci tisuća ljudi izašli su na ulice diljem zemlje na poziv Muslimanskog bratstva koje je proglasilo "petak gnjeva" zbog svrgavanja Mursija i uspostavljanja prijelazne vlade koja bi trebala organizirati nove izbore. Novi premijer mogao bi biti imenovan u subotu. Prvi slobodno izabrani egipatski predsjednik Mursi svrgnut je u srijedu, nakon dvije turbulentne godine od pada Hosnija Mubaraka u "Arapskom proljeću" koje je 2011. izmijenilo političku sliku čitave regije.

CARACAS - Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro ponudio je u petak azil bivšem suradniku američkih tajnih službi Edwardu Snowdenu, kojega Washington traži zbog objavljivanja informacija o američkim špijunskim programima. "U ime američke časti ... odlučio sam ponuditi humanitarni azil Edwardu Snowdenu", rekao je Maduro tijekom vojne parade kojom je obilježen Dan neovisnosti Venezuele. "On je mladić koji je rekao istinu, u buntovničkom duhu, o američkom špijuniranju čitavog svijeta", dodao je Maduro. Vjeruje se da se američki zviždač Snowden (30) nalazi u tranzitnoj zoni moskovske zračne luke Šeremetjevo. Ruski dužnosnici potvrdili su da se on tamo nalazi otkako je 23. lipnja sletio zrakoplovom iz Hong Konga, ali su se distancirali od tog slučaja tvrdeći da će Snowden biti na ruskom tlu tek ako prođe kontrolu putovnica.

SEUL - Severna i Južna Koreja počele su u subotu rasprave o ponovnom otvaranju njihova zajedničkog industrijskog postrojenja Kaesong, zatvorena u travnju tijekom napetosti između dvije zemlje. Tehnički problemi odgodili su pokretanje rasprava koje se odvijaju u pograničnom selu Panmunjom. Popravak telefonskih veza s Jugom zahtijevao je gotovo dva sata, objavilo je ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje u Seulu. Obje Koreje tvrde da žele ponovno otvoriti tu industrijsku zonu koju financira Seul a smještena je sa sjevernokorejske strane, ali si prebacuju odgovornost za njezino zatvaranje. Sjeverna Koreja je u travnju povukla svojih 53.000 zaposlenika iz 123 tvornice u tom području navodeći kao razlog vojnu napetost i neprijateljstvo Juga.

SAN JOSE - Žena iz Kostarike koja je bolovala od potencijalno smrtonosnog proširenja krvnih žila u mozgu kaže da je čula glas pokojnog pape Ivana Pavla II koji ju je izliječio, što je u petak kao čudesno ozdravljenje priznao sadašnji papa Franjo. Pokojni papa Ivan Pavao II bit će proglašen svetim, rekao je Vatikan u petak objavljujući da je papa Franjo potvrdio drugo čudo koje se pripisuje poljskom papi koji je vodio katoličku crkvu od 1978. do 2005. godine. Novinarima je u administrativnom uredu Katoličke crkve u San Joseu podijeljena pisana izjava Floribethe More koja danas ima 50 godina. Ona kaže da joj je nakon teških glavobolja dijagnosticirana potencijalno smrtonosna aneurizma u mozgu 14. travnja 2011. godine i da je iz bolnice puštena kući uz upozorenja da bi mogla umrijeti u roku od godinu dana. Ona kaže da je 1. svibnja kod kuće gledala misu u povodu beatifikacije Ivana Pavla II, pomolila se papi za ozdravljenje. Nakon nekoliko dana otišla je na kontrolu i aneurizma je nestala.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙