FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Prosvjed protiv smjene u "Svjetlu riječi"

Autor: rmav
SARAJEVO, 2. srpnja 2013.(Hina) - Skupina od pedeset dosadašnjih suradnika "Svjetla riječi", glasila Franjevačke provincije Bosne Srebrene, otkazala je dalju suradnju u toj reviji u znak solidarnosti s fra Dragom Bojićem koji je smijenjen s pozicije glavnog urednika.

U otvorenom pismu upravi Bosne Srebrene i njezinom provincijalu fra Lovri Gavranu, koje je u utorak dostavljeno i medijima u BiH, dosadašnji suradnici "Svjetla riječi" ističu kako se protive smjeni dosadašnjeg glavnog urednika "jer je neetična, nekršćanska i jer je protivna načelu dobrog upravljanja".

"Ne možemo prihvatiti smjenu urednika koji predano, kreativno i vrlo odgovorno ostvaruje uređivačku politiku koja predstavlja stvaralački kontinuitet najboljega što je dala franjevačka zajednica Bosne Srebrene u posljednjih teških trideset godina", ističu potpisnici otvorenog pisma među kojima su brojne ugledne osobe poput književnika Ivana Lovrenovića, Ive Banca, franjevaca Ivana Šarčevića, Miljenka Perićevića i Luke Markešića, teologinje Anne Marie Gruenfelder i drugih.

Otvoreno pismo upravi Bosne Srebrene ponukano je odlukom o smjeni fra Drage Bojića donesenoj krajem lipnja.

Uprava i provincijal nisu dali pojašnjenje zbog čega je fra Bojić smijenjen no ta je odluka uslijedila nakon izričitog zahtjeva koji je stigao iz franjevačke Hercegovačke provincije a nakon intervjua kojega je dosadašnji urednik "Svjetla riječi" dao jednom internetskom portalu i u kojemu je otvoreno kritizirao hercegovačke franjevce. Kazao je tom prigodom i kako neki među njima trajno odbacuju ideju BiH kao države promovirajući "nacionalistički i fašističko-endehazijski kontekst".

Fra Dragi je zasmetala i činjenica da je među hercegovačkim franjevcima, kako tvrdi, najveći broj onih koji su protivnici dijaloga s drugim vjerama i ateistima a doveo je u pitanje i "fenomen Međugorja i njegove teologije".

Dosadašnji suradnici "Svjetla riječi" čvrsto drže kako iznošenje ovakvih kritika ne može biti dostatnim razlogom za smjenu glavnog urednika tim prije jer je riječ o glasilu koje promovira dijalog i brani pravo na različita mišljenja.

Upravu Bosne Srebrene i njezina provincijala u otovrenome pismu podsjećaju kako je "Svjetlo riječi" odavno prešlo granice usko vjerskog časopisa postavši simbolom dijeloga u BiH.

"U tom pogledu odluka o smjeni glavnog urednika nije samo pitanje unutarnjih odnosa u franjevačkoj zajednici, ili pitanje povrede nas urednika i suradnika, nego rušilački čin protiv humanizacije javnog prostora u Bosni i Hercegovini.

"Osim toga ne možemo prihvatiti rigidan čin odmazde prema fra Dragi Bojića samo zato što je zadržao pravo na vlastitu savjest, koju nitko nikome i nikada ne smije i nema pravo oduzeti", napisali su sada već bivši suradnici "Svjetla riječi".

Provincijalu fra Lovri Gavranu i upravi Bosne Srebrene predložili su da ponovo razmotre odluku o Bojićevoj smjeni ali i na javni razgovor kako bi se pojasnile proturječnosti koje su i dovele do odluke o smjeni.

Ne bude li toga, ističu potpisnici pisma, uslijedit će traženje potpore šire javnosti i "internacionaliziranje" ovog zahtjeva.

(Hina) xrmav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙