FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snowden: Ekvador vodi računa o zaštiti ljudskih prava

Autor: ztre
HANOI, 24. lipnja 2013. (Hina) - Zahtjev za dodjelu azila bivšem zaposleniku američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edwardu Snowdenu Ekvador će donijeti "u dogledno vrijeme" vodeći računa ponajprije o zaštiti ljudskih prava, ali i stajalištu Rusije i Sjedinjenih Država, rekao je ponedjeljak ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino.

Rusija razmatra zahtjev Sjedinjenih Država za izručenjem Snowdena, javlja agencija Inerfax pozivajući se na obaviještene izvore, a prenosi AFP. Jedan je izvor nagovijestio da bi američki zahtjev mogao biti odbačen, a drugi da Snowden ne bi mogao biti ni uhićen niti izručen "sve dok ne prijeđe rusku granicu", čime je dao naslutiti da je Amerikanac u tranzitnoj zoni u zračnoj luci Šeremetjevo u Moskvi.

Ekvadorska vlada u kontaktu je s Rusijom, a vodi računa i o američkom stajalištu u tom slučaju, rekao je Patino na konferenciji za novinare u Hanoju, prenosi agencija Reuters.

"Razmotrit ćemo stajalište američke vlade i odlučiti u dogledno vrijeme u skladu s ustavom, zakonima, međunarodnom politikom i suverenošću", rekao je.

Patino je stao u Snowdenovu obranu ocijenivši da je Amerikanac svojim postupkom "bacio svjetlo" na postupke Sjedinjenih Država.

"Čovjeka koji pokuša baciti svjetlo i učiniti transparentnima činjenice koje se odnose na sve, progone oni koji bi trebali dati objašnjenja vladama i građanima", rekao je.

Patino je upitnim ocijenio optužbe da je Snowden počinio izdaju jer drži da je američki nadzor drugih država zapravo kršenje prava cijelog svijeta.

"Načela ljudskih prava uvijek će biti ispred bilo kakvih drugih interesa", rekao je ministar Patino.

(Hina) xzt/xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙