FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament FBiH: Pokrenuti "ispitivanje dostojnosti" Budimira

Autor: rmav
SARAJEVO, 4. lipnja 2013.(Hina) - Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je zaključio kako postoji osnova da se pokrene postupak "ispitivanja dostojnosti" protiv predsjednika toga entiteta Živka Budimira, nakon što su ga pravosudna tijela osumnjičila za korupciju.

Nakon cjelodnevne rasprave ovakav zaključak usvojen je glasovima 61 od 98 zastupnika, no to ne znači kako jee Budimirova smjenu izvjesna, jer se o svemu još mora očitovati i Dom naroda a konačnu odluku bi donio ustavni sud FBiH.

Zastupnički dom čak nije podržao ni prijedlog ad hoc parlamentarnog povjerenstva da se entitetskom ustavnom sudu odmah uputi prijedlog za Budimirovu smjenu.

Budimir je tijekom rasprave odlučno odbacio optužbe kako je potpisivao pomilovanja u zamjenu za novac, a mogućnost ostavke je odbio kazavši kako je ona moralni čin a osobno se ne osjeća krivim za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Na proglašenju Budimira nedostojnim dužnosti predsjednika FBiH posebice su inzistirali zastupnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i HDZ BiH, a tome su se oštro usprotivili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA).

Umjesto Budimirove oni su tražili smjenu SDP-ovog federalnog premijera Nermina Nikšića, ministra unutarnjih poslova Predraga Kurteša te ministra pravosuđa Zorana Mikulića.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙