FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDA za smjenu Vijeća ministara, SDS za kažnjavanje prosvjednika

Autor: zkre
MOSTAR, 8. lipnja 2013. (Hina) - Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je u subotu smjenu Vijeća ministara BiH podržavajući prosvjednike koji su u četvrtak oko 20 sati u blokadi držali državne institucije, dok je Srpska demokratska stranka (SDS) zatražila kažnjavanje odgovornih za prosvjede i održavanje izvanredne sjednice Vijeća ministara izvan Sarajeva smatrajući taj grad nesigurnim.

U priopćenju koje je izdala SDA, koja je najveća bošnjačka stranka, su podržani zahtjevi prosvjednika pred zgradom institucija BiH u Sarajevu zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMBG) i zatražila ostavku Vijeća ministara BiH.

"Ostavke prije svega trebaju podnijeti oni ministri koji su odgovorni za predlaganje ovoga zakona, ali i oni koji su dvolično davali izjave da podržavaju opravdane zahtjeve prosvjednika, a ništa nisu učinili po tom pitanju", priopćeno je iz SDA. Ova je stranka zahtjev za ostavkom pojasnila i zastojem BiH na euroatlantskome putu i neprovođenjem brojnih reformi.

Istodobno Srpska demokratska stranka (SDS) u subotu je pozvala na kažnjavanje odgovornih za izgrede koji su rezultirali talačkom krizom zastupnika i zaposlenika u Sarajevu te zatražila održavanje hitne sjednice Vijeća ministara.

"Sjednica mora biti održana u uvjetima slobode odlučivanja i bez vanjskog pritiska, što je nemoguće osigurati u Sarajevu i na teritoriju Federacije BiH", priopćeno je iz SDS-a.

SDS je kritizirao sigurnosne agencije, napose ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžiju koji nije poduzeo ništa iako je više od 250 stranih diplomata i investitora držano kao taoci u istoj zgradi.

U subotu se nekoliko stotina studenata okupilo ispred zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu, a preko društvenih mreža nevladine organizacije najavile su nove prosvjede od ponedjeljka. Prosvjedi su proteklih dana održani na većinskim bošnjačkim područjima, ali ne i u sredinama gdje većinski žive Hrvati i Srbi.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙