FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnik: TAP se pokazao boljim od Nabucca u sedam od osam kriterija

Autor: mkuz
RIM, 1. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Transjadranski cjevovod (TAP) izabran je za dopremu azerbajdžanskog plina iz polja Shah Deniz u Europu zato što je nadmašio konkurenski Nabucco West u sedam od osam kriterija ocjenjivanja, kazao je dužnosnik talijanskog ministarstva za industriju.

"Razlog nisu bile više cijene u Italiji i Grčkoj", naglasio je u ponedjeljak za agenciju Reuters Claudio De Vincenti.

U petak je konzorcij za razvoj azerbejdžanskog naftnog polja Shah Deniz objavio da je između TAP-a i Nabucca West izabrao TAP, koji će preuzimati azerbajdžanski plin u Turskoj i transportirati ga preko Grčke i Albanije do juga Italije.

Austrijski OMV iz konkurentskog konzorcija Nabucco objavio je prošle srijede da je TAP izabran zbog viših cijena plina u Italiji i Grčkoj.

Talijanski dužnosnik istaknuo je također da će vlada u Rimu i dalje podupirati projekt Južni tok koji predvode talijanski Eni i ruski Gazprom. Upitan hoće li Eni odugovlačiti s gradnjom, rekao je da nema taj dojam.

De Vincenti je napomenuo da je Italiju važan i plinovod GALSI, koji će dovoditi alžirski plin u Italiju preko Sardinije. Dodao je da su u GALSI-ju pomaknuli rok za konačnu odluku o ulaganju za prve mjesece iduće godine.

Neki su promatrači izrazili skepsu u pogledu održivosti niza velikih plinskih infrastrukturnih projekata zbog velike količine prirodnog plina na tržištu.

U odvojenom je jučerašnjem istupu čelnik švicarske energetske grupe Axpo, članice konzorcija TAP, signalizirao da bi mogli smanjiti udio u projektu kako bi ograničili izloženost rizicima na tržištu plina.

"Mogli bismo smanjiti naših trenutno 42,5 posto na jednoznamenkasti udio", kazao je Heinz Karrer u razgovoru za švicarski SonntagsZeitung. Dodao je također da želi ograničiti troškove švicarske kompanije u razvoju projekta.

"Projekt će sada generirati dodatne troškove. Tek mali dio njih trebao bi pasti na Axpo kako bi se rizici našeg sudjelovanja zadržali na održivoj razini čak i u ekstremnim slučajevima", dodao je.

Preostali su članovi konzorcija norveški Statoil, također sa 42,5 posto udjela, i njemački E.ON, s udjelom od 15 posto.

Ako Axpo i njegovi partneri ne nađu ulagače koji bi financirali gradnju plinovoda i ako budu prisiljeni preuzeti taj teret na vlastita leđa, Axpo će morati uložiti "troznamenkasti milijunski iznos u donjem dijelu tog raspona", kazao je Karrer prema pisanju SonntagsZeitunga.

Vlasnici su Axpo-a kantoni u sjeverozapadnom dijelu Švicarske.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙