FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom i RS potpisali Mapu puta o izgradnji plinovoda

Autor: zkre
MOSTAR, 14. lipnja 2013. (Hina) - Predstavnici vlasti Republike Srpske i ruskog energetskog diva Gazproma potpisali su u petak u Banjoj Luci Mapu puta o izgradnji kraka plinovoda kroz ovaj entitet, kao i plinske elektrane u sklopu regionalnog projekta Južnog toka kojim vlasti u Rusiji planiraju prirodni plin transportirati s nalazišta oko Crnoga mora prema Italiji, Austriji i zemljama Europske unije.

Nakon što je sa zamjenikom predsjednika Upravnog odbora Gazproma Aleksandrom Medvedevim potpisao dokument, predsjednik RS-a Milorad Dodik istaknuo je kako je radi o iznimno važnom energetskom projektu koji će omogućiti razvoj ovoga entiteta i boljitak građana.

"U ovom projektu predviđena je i izgradnja plinske elektrane. Ukupno gledano, ovo je jedan od najvažnijih razvojnih projekata Republike Srpske, koji će sigurno stabilizirati njezinu budućnost", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodao je da je potpisivanje Mape puta jasan pokazatelj riješenosti službenih vlasti u Rusiji i predsjednika Vladimira Putina da se dio projekta realizira kroz Republiku Srpsku. Dodik je najavio i da su predstavnici Gazproma najavili da će sniziti cijenu plina kojega isporučuju BiH za 13 posto.

Predstavnik Gazproma Aleksandar Medvedev istaknuo je da projekt Južnog toka ne bi bio moguć bez potpore predsjednika RS-a Milorada Dodika te da ima potporu svih vlasti u Bosni i Hercegovini. Izrazio je očekivanje da će se do kraja godine završiti pripremni radovi za izgradnju kraka plinovoda kroz Republiku Srpsku.

Kako navode iz ministarstva energetike, industrije i rudarstva Republike Srpske, krak plinovoda bi u BiH preko Srbije trebao ući na području Bijeljine. Pred vlastima RS-a je tek planiranje trase budućeg plinovoda koji će biti kapacitiran tako da podmiri i potrebe u drugome entitetu, Federaciji BiH. Još se razmatra buduća trasa, ali i čvorište za Federaciju BiH, kazali su u ministarstvu.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙