FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska i zemlje partneri podupiru projekt TAP-a - Klisović

Autor: gple
ZAGREB, 11. lipnja 2013. (Hina) - Hrvatska i ostale zemlje sudionice podupiru projekt Transjadranskog plinovoda (TAP), ponovio je danas zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, podsjećajući na mogućnosti proširenja infrastrukture.

Predstavnici Grčke, Albanije, Hrvatske i Italije sutra će u Dubrovniku na sastanku zemalja koje sudjeluju u projektu TAP ponovo iskazati potporu realizaciji projekta, navodi se u priopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova. Na sastanku će sudjelovati i predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Klisović je u razgovoru za agenciju Bloomberg ponovo ukazao na komercijalne prednosti tog projekta u odnosu na konkurentski Nabucco.

Trasa Transjadranskog plinovoda i Jadransko-jonskog plinovoda kretala bi se od Turske preko Grčke i Albanije do Italije, uz mogućnost nadogradnje u Hrvatskoj. Trasa konkuretnstkog projekta Nabucco zacrtana je od Turske preko Bugarske, Srbije i Mađarske do Austrije.

Glavni dobavljač plina, konzorcij Shah Deniz na čelu s British Petroleumom, donijet će do kraja srpnja odluku o novoj europskoj trasi plinovoda kojim će dostavljati planiranih 10 milijardi prostornih metara plina godišnje u Europsku uniju.

Klisović je 23. svibnja u Tirani, s albanskim ministrom vanjskih poslova Aldom Bumcijem, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom i crnogorskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Igorom Lukšićem potpisao memorandum o potpori TAP-u i suradnji na realizaciji tog projekta.

"Naša je poruka Shah Denizu da je TAP manje skup jer je kraći, i da ga podupiru sve vlade koje sudjeluju u tom projektu", kazao je Klisović u razgovoru za Bloomberg.

Klisović je istaknuo mogućnost da od albanskog grada Fiera interkonektor bude usmjeren prema Crnoj Gori i dalje prema Hrvatskoj. Kod Splita mogao bi se nadovezati na postojeći plinovod, uz završnu točku na Krku, gdje hrvatska vlada planira izgraditi terminal za ukapljeni plin, tumači on.

U planu je i ogranak prema Mađarskoj, dodao je Klisović.

Hrvatska, po njegovim riječima, podupire projekt TAP zbog mogućnosti proširenja kruga dobavljača. Odgovarajući planovi po njegovim riječima "vjerojatno" uključuju konektor prema Južnom toku, čiji je glavni dioničar ruski Gazprom, i gradnju terminala za ukapljeni plin na Krku.

(Hina) xgple ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙