FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neočekivan skok potrošnje francuskih kućanstava

Autor: gple
PARIZ, 28. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Francuski su potrošači više su trošili u svibnju usprkos strahu od nezaposlenosti, pokazali su u petak objavljeni podaci državnog statističkog ureda.

Potrošnja kućanstava porasla je u svibnju 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, izvijestio je INSEE. Kao glavni razlog navode oporavak potrošnje na hranu, za 1,4 posto, čime je donekle ublažen njezin 3,4-postotni pad u travnju.

Potrošnja kućanstava tradicionalni je pokretač 2.000 milijardi eura vrijednog francuskog gospodarstva koje već mjesecima posrće zbog nesklonosti potrošača kupnji u uvjetima spiralnog povećanja nezaposlenosti.

Povjerenje potrošača spustilo se pak u lipnju na rekordno nisku razinu zbog očekivanja da će nezaposlenost nastaviti rasti i u predstojećim mjesecima. U svibnju su zahtjevi za isplatom naknada za nezaposlene zabilježili novi rekord.

Zajedno s poboljšanjem industrijske proizvodnje i pojačanim povjerenjem privatnog sektora, veća potrošnja kućanstava povećava izglede da će drugo po veličini gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju ipak zabilježiti skromni rast ili bar stagnaciju, nakon što je u prvom tromjesečju kliznulo u kratku, plitku recesiju.

INSEE je ovog mjeseca prognozirao da će se gospodarstvo ove godine vjerojatno smanjiti za 0,1 posto. Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's procijenila je jučer da bi taj pad trebao biti nešto veći i iznositi 0,3 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙