FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanska industrijska proizvodnja poskočila u svibnju

Autor: mkuz
TOKIO, 28. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Japanska industrijska proizvodnja neočekivano je snažno porasla u svibnju, pokazuju službeni podaci objavljeni u petak, što predstavlja nove dobre vijesti za treće po veličini gospodarstvou svijetu.

U prošlom je mjesecu japanska industrijska proizvodnja poskočila dva posto u odnosu na prethodni mjesec, što se vremenski podudarilo s poboljšanjem japanske trgovinske bilance, uz rast izvoza posebno u Sjedinjene Države i Kinu.

"Općenito govoreći, vjerujem da ovo ukazuje na postupan oporavak. Pritom se rast možda može pripisati proizvodnji velikih strojeva poput turbina i kotlova. Dakle, možda odražava privremene čimbenike," rekao je Yasuo Yamamoto iz istraživačkog instituta Mizuho.

Odvojeni podaci o inflaciji donekle su pomutili su sliku, budući da su potrošačke cijene u svibnju stagnirale, podsjećajući na problem deflacije koji već godinama muči japansko gospodarstvo. Vlada cilja na dvopostotnu inflaciju u dvogodišnjem razdoblju.

Potrošnja kućanstava smanjila se pak na godišnjoj razini za 1,6 posto.

Te su brojke ključni signal za ekonomiste koji pokušavaju ustanoviti da li niz radikalnih mjera pod dirigentskom palicom premijera Shinza Abea, poznatiji pod nazivom "abenomija", ipak donosi željene rezultate.

"Čini se da deflatorni pritisak općenito slabi", rekao je za Dow Jones Newswires Hideki Matsumura iz Japan Research Institutea.

Ovog je tjedna premijer Abe najavio da će sljedeće tri godine posvetiti obnovi krhkog gospodarstva, nakon što je raspršio pesimizam koji je pritiskao zemlju u vrijeme njegova preuzimanja mandata.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙