FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inženjeri su ključ mađarskog gospodarskog preporoda - premijer

Autor: vmom
BUDIMPEŠTA, 13. lipnja 2013. (Hina/MTI) - Tehnički stručnjaci imaju sve važniju ulogu u gospodarskom preporodu Mađarske a taj će se trend nastaviti i u budućnosti, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Stručno znanje, poglavito u tehničkim područjima, resurs je za kojim treba posegnuti u reindustrijalizaciji Mađarske", kazao je premijer u srijedu sudionicima konferencije upriličene u gradu Gyoru u sjeverozapadnoj Mađarskoj u sklopu obilježavanja dana tehničkih stručnjaka.

Mađarska vlada radi na pripremi temelja za gospodarstvo bazirano na radu, kazao je premijer okupljenima tim povodom na tamošnjem sveučilištu Szechenyi Istvan.

Istaknuo je ujedno da je većina gospodarskih reformi provedena i da su mađarske mjere i postignuća sve više prepoznati i u inozemstvu.

Cilj je, kako je kazao, pretvoriti Mađarsku u glavno središte industrije i važan centar za proizvodnju automobila u Europi.

Napominje da je Mađarska, promatrano po udjelu industrijske proizvodnje u bruto domaćem proizvodu (BDP), na trećem mjestu u Europi, odmah iza Njemačke i Češke.

Također je istaknuo važnost suradnje industrije i sveučilišta, napominjući kako je rezulat čvrstog profesionalnog partnerstva sveučilišta Szechenyi i Audija u Gyoru taj što je 539 od ukupno 1.331 inženjera trenutno zaposlenih u Audiju diplomiralo na tome sveučilištu, i to u područjima posebno prilagođenima zahtjevima partnerske industrije.

U istupu pred sudionicima konferencije, predsjednik Mađarske akademije znanosti Jozsef Palinkas istaknuo je potrebu razvoja i povećanja učinkovitosti institucionalne mreže kako bi se olakšalo istraživanja, razvoj i inovacije.

"Rad na tome razvoju već je započeo i treba ga nastaviti", poručio je.

Državni tajnik mađarskog ministarstva gospodarstva Zoltan Csefalvay kazao je da je upravo Mađarska treće ciljano odredište njemačkih ulaganja u automobilsku industriju, nakon SAD-a i Brazila.

"OČuvanje i poboljšanje te pozicije uvelike ovisi o dostupnosti inženjerskih stručnjaka u zemlji", poručio je, dodajući da je potrebno uspostaviti tehnološke i industrijske istraživačke centre do 2020., čime bi se otvorio put daljnjim njemačkim ulaganjima u proizvodnju automobila.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙